Op zaterdag 1 maart 2014 verscheen Mannenpakken/Vrouwenhakken, de eerste Nederlandse en Belgische lesbische chicklit. Het boek is geschreven door Jessica Maes (Maastricht) en Suzanne Slotboom (Leusden) en werd uitgebracht door uitgeverij Palmslag. Het boek gaat over de 25-jarige Milou, die zich na een relatiebreuk met haar vriend weer in het liefdesleven stort. Maar ze komt er langzamerhand achter dat ze toch op vrouwen blijkt te vallen. Door dit niet traditionele thema ontstond er een onverwachte discussie binnen het Nederlandse en Vlaamse boeken(blog)land over de vraag of een lesbisch hoofdpersonage wel thuis hoort binnen het chicklit-genre.
Hoofdpersoon Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is. Tijdens haar zoektocht stuit ze op clichés en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan…
Mannenpakken/Vrouwenhakken is een bruisende en vernieuwende chicklit met een wel heel erg vrouwelijk tintje: het is de eerste Nederlandse en Vlaamse chicklit waarin het hoofdpersonage op vrouwen blijkt te vallen. Niet voor niets betitelde de media Mannenpakken/Vrouwenhakken daarom als de allereerste chick-on-chicklit. Schrijfsters Jessica en Suzanne wilden met dit boek op een laagdrempelige manier de vooroordelen en stereotyperingen van de hedendaagse lesbienne zichtbaar maken.
Verhitte discussie bij boekenbloggers in Nederland en Vlaanderen
Veel andere chicklit-auteurs, waaronder Marcha de Groof, vinden dat Mannenpakken/Vrouwenhakken ook voor de heteroseksuele vrouw erg leuk is om te lezen. Niettemin zijn de meningen binnen de boekenblogs in Nederland en Vlaanderen gericht op vrouwen/meiden verdeeld.
Boekenblog Cravingpages.nl startte daarom onlangs een discussie met het artikel ‘Gay, straight & YA’ (Young adult, een term voor literatuur gericht op jongeren). Hoort een lesbisch hoofdpersonage wel of niet thuis binnen het genre? Enkele boekenblogs en lezers geven aan dat een chicklit met een lesbisch thema niet past tussen de reguliere chicklits en weigeren hierdoor een recensie te schrijven. Onterecht reageerde anderen. Deze wilden het boek juist wel recenseren aangezien het een vernieuwend thema beschrijft.
Schrijfster Jessica Maes reageert hierop dat als er zo´n discussie ontstaat, dit wellicht laat zien dat de jonge meiden (de grootste chicklit doelgroep) toch niet zo homotolerant zijn als eerder gedacht. “Het is op zijn minst een indicatie dat er nog veel moet gebeuren”, vult Jessica verder aan.
Boekhandel Domenicanen steunt de schrijfsters in hun strijd
Boekhandel Dominicanen Maastricht (voorheen Polare) vindt dat Mannenpakken/Vrouwenhakken gewoon tussen de reguliere chicklit thuishoort. Dominicanen steunde beide auteurs door mee te werken aan een promotiefilmpje van Mannenpakken/Vrouwenhakken en het boek in de winkel in de spotlight te zetten. Zo pronkt er momenteel een reuzenpump op de chicklitboekenkast.