Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Column Josine van Boxmeer - De tropenjaren van de lintworm

08 februari 2018

Onder de zon, aan de rand van een zwembad in Griekenland, lees ik De herontdekking van het lichaam van Bregje Hofstede. Het is ruim een jaar voordat mijn debuut zal verschijnen.

Het boek lees ik hoofdstuk voor hoofdstuk, met iedere keer een adempauze tussendoor en soms, een frisse duik in het water. Het lezen van de letters; kijken zonder mijn aandacht te verliezen, in mijn hoofd de klank aan de letter koppelen, en de gelezen letters - die zich tot woorden vormen - onthouden en samenvoegen tot een betekenisvol geheel, is energievretend. Mijn hoofd raakt er vol van en het maakt me moe. Het is slechts één van de activiteiten die mij vermoeien.

Álles wat een mens doet, kost energie. Ook de leuke dingen.

Het is dan, bijna drie jaar geleden dat ik overspannen raakte en uiteindelijk: burn-out. De burn-out die gepaard ging met fysiek ziek zijn; je zo uitgehold voelen vanbinnen dat het lijkt alsof er een lintworm in je huist. De burn-out, samen met mijn niet uit te putten doorzettingsvermogen van altijd maar dóórgaan, die me een paniekstoornis en een depressie bezorgde.

Ik las het boek van Bregje Hofstede met bewondering. Maar genieten van het mooie wat de schrijfkunst je kan brengen, kon ik niet. Al twee jaar leefde er een grote zwarte zee in mijn hoofd die ik de depressie noemde en die álles omarmde. Gelukkig zijn, genieten van het leven en levenslustig zijn, kon ik al jaren niet meer. De zwarte zee dreef overal en altijd met me mee.

Halverwege het lezen van het boek was ik, toen ik ineens wist: dít is waarover ik moet gaan schrijven. Al van kinds af aan schreef ik verhalen. Maar werkelijk een verhaal tot een manuscript maken, was er nooit van gekomen omdat het geschikte verhaal zich nog niet had aangediend.

Mijn verhaal, wist ik, zou anders worden dan dat van Hofstede omdat ik een ander verhaal en een andere visie te vertellen had.

Ik had genoeg inspiratie door alles wat ik had gedacht en had meegemaakt om thuisgekomen achter mijn schrijftafel te kruipen en het verhaal in rap tempo te schrijven. Zonder energiereserves kon ik slechts enkele uren in de week schrijven. Maar toch, na enkele maanden zette ik een punt op de laatste pagina.

Na enkele belletjes met Maurice van Palmslag, had ik een uitgever gevonden. En na contact met studio Piet Paris tevens mijn gedroomde illustrator.

Terwijl het uitgeefproces gaande was, zeiden velen mij: ‘Dat was vast en zeker helend, om dat wat je hebt meegemaakt van je af te schrijven’. Maar als rouwverwerking zag ik het hele schrijfproces niet. Het was vooral dat het schrijven, het contact met uitgever Maurice en redacteur Mirjam, het plannen, organiseren en uitvoeren zulke leuke bezigheden waren, dat ik stukje bij beetje mijn levenslust weer terugkreeg. Met het schrijven blies ik leven in een nieuwgevormde droom. Minder groot werd de zwarte zee in mijn hoofd en grootser mijn hoop en dromen voor de toekomst. Het was leuker te leven met vloeiende zinnen in mijn hoofd die ik later op papier zou zetten, dan de negatieve gedachten die er voorheen zoveel waren.

Door het schrijven, bracht ik meer tijd door alleen in een stille kamer, ver weg van de vele prikkels van het drukke, stadse leven. Steeds vaker herkende ik mezelf weer in het kleine meisje dat zich dagenlang alleen kon vermaken op de zolder van het ouderlijk huis waar ik in stilte steden van lego bouwde en mijn eerste, eigen verhalen verzon. Na jarenlang leven op fullspeed met een te groot sociaal netwerk om me heen, vond ik met het schrijven steeds meer de rust terug. Ik vond terug daar waar ik vroeger zo van genoot. Ik ging terug naar wie ik was en wat ik het allerliefste wilde. In die stilte van de uren dat ik schreef aan mijn boek, kwam ik steeds meer terug bij mezelf.

Reacties

Marcha (niet gecontroleerd)

Wat knap dat je dit zo beknopt en duidelijk kan samenvatten in een column. En ik houd van je schrijfstijl. Je mag zo trots zijn op jezelf! Ik ben ook onvoorstelbaar trots op je.
Op naar het volgende boek, wat net zo'n grote hit gaat worden als deze!

Reactie schrijven

Jaar

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

21 uur 8 min geleden
'Leven tussen hoop en wanhoop' kreeg een prachtige recensie van Hannie Grol ⭐⭐⭐⭐⭐ Wil je de hele r… https://t.co/BZJU5zMwsy
1 dag 20 uur geleden
Hannie Grol van heeft een prachtige recensie geschreven over 'Leven Tussen hoop en wanhoop'. ⭐⭐⭐⭐⭐… https://t.co/UweQJ4HzN5
1 dag 21 uur geleden
🤩Nog maar een week uit en 'Het maandagskind' wordt al goed gelezen, mét leuke reacties! Gerdine Kooijman zegt bijv… https://t.co/P8nRTcIDA6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine