Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

De Stralen van de Zon is een nalatenschap vol hoop

02 november 2015

De zon schijnt altijd. Ook al kunnen we hem niet zien, laat staan voelen. Zeker aan deze kant van de wereld zijn er soms hele periodes waarin het ook overdag donker en koud is. Hetzelfde geldt voor onze levens. Het ene moment is het rozengeur en maneschijn, het andere moment lijkt alles verloren. Dan hangt het ervan af waar je werkelijk waarde aan hecht.

Als levenloze dingen een steeds grotere rol in je leven innemen, gaat dat ten koste van ruimte voor jezelf. Dan leef je niet voor jezelf, voor wat jou van binnen ten diepste drijft, dan leef je van buiten naar binnen. Maar hoe mooi die buitenkant er ook uit mag zien, hoe schitterend alles blinkt, er zal altijd een leegte van binnen zijn die door geen goud of goed kan worden opgevuld.

Wat blijft er van jou over als verreweg het meeste van wat je dierbaar is, wordt weggenomen? Wanneer je moet vluchten omdat je je eigen leven en dat van je kinderen niet meer zeker bent en je hebt geen vrachtwagen of privéjet om je hele hebben en houden veilig te stellen? Vluchtelingen worden, zeker nu, vaak als goudzoekers gezien, maar dan wordt gemakshalve niet stil gestaan bij alle offers die gebracht zijn. Alles wat vertrouwd en bekend is achterlaten, niet weten waar je naartoe moet om niet meer bang te hoeven zijn, een taal die je niet verstaat, een land dat je niet kent en mensen die je niet altijd met open armen ontvangen. Wat doet dat met een mens?

Het laat de mens zien en vooral voelen waar het uiteindelijk om draait: het leven, jóuw leven en als je kinderen hebt, het leven dat je hebt doorgegeven. En om daar het beste uit te halen wat er in zit.

Ik ben gezegend met een familie vol uitzonderlijk sterke persoonlijkheden die zulke boeiende levens hebben geleid dat ze mij inspireren en sterken om dat ook te doen. Hun verhalen geven mij het vertrouwen dat er niets is wat ik niet kan dragen zolang ik mijzelf maar niet verloochen. Niet voor wat anderen vinden en al helemaal niet voor materie.

Toen TenPages.com, het crowdfundingsplatform dat het geld voor de publicatie van mijn boek De Stralen van de Zon bijeen had weten te krijgen, failliet ging, was dat een domper van jewelste. En dat is weer een understatement. Maar alle perikelen rond dat faillissement, het juridisch steekspel met het bedrijf dat de boedel had overgenomen en het gedoe met de curator waren de lessen van mijn familie in de praktijk (www.hetstreekblad.nl/?p=33177, voor de ins en outs daarvan). Niets makkelijker dan jammeren in een hoekje, maar dan was dit boek er niet geweest. De nieuwe keuken kon wachten, dit boek niet. Ik had mijn moeder beloofd dat zij het met moederdag 2014 zou krijgen.  Daarbij voelde het ook heel sterk dat deze erfenis gedeeld moest worden met iedereen die er een stukje van wil. Dat heb ik gedaan.

Blij dat ik mijn droom om te schrijven heb waargemaakt en door de angst om te publiceren heen durfde te gaan, begon ik aan een nieuw manuscript: Leef Licht, in het licht van De Stralen van de Zon – in Jouw Licht. Uitgerekend toen brak de zwaarste tijd van mijn leven aan. Een van onze kinderen verdwaalde zo in haar eigen leven dat wij niet meer voor haar konden zorgen en een heel speciale vriend, 36 jaar, overleed binnen een maand nadat hij van de artsen nog maar drie had gekregen. De deskundigen aan wie wij ons kind hadden toevertrouwd, bleken evenmin voor haar te kunnen zorgen. Integendeel, het werd voor haar nog veel erger. Maar hoe wij de wanhoop ook af en toe nabij waren, hoe uitgeput we waren, zowel fysiek als emotioneel, wij zijn er steeds van overtuigd geweest dat wij hier doorheen komen. Dat wij die kruizen dragen en dat dit alles ons alleen maar sterker zal maken. Reden waarom wij gedurende al die tijd, ruim een jaar, nooit wat voor antidepressiva nodig hebben gehad, niet eens een slaapmiddel. Geen dag hebben wij verzuimd van de verplichtingen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt. En ons gezin, dat zo verscheurd leek, is aan het helen. Daar ben ik net zo trots op als op mijn familie. Maar het was ons niet gelukt als ik mij niet met regelmaat om de oren had geslagen met mijn eigen boek.

Ons kind is weer thuis. Op eigen kracht vond zij de weg terug. Nu staat zij voor de lange weg op zoek naar zichzelf, naar het wonder dat zij is. Net als vroeger lees ik haar voor. Nu uit het boek dat haar nalatenschap is. Mijn familie gaf het door aan mij. Ik geef het door aan haar, maar hij is voor iedereen.   

Nelly-Jane Dahler
 

Reacties

Nel Postmus (niet gecontroleerd)

Lieve Jayne,wat heb je het weer prachtig verwoord.Het boek de Stralen van de zon,is inderdaad,een prachtig boek,en ik ben dan ook heel blij dat ik hem gekregen heb van die vriend,(onze kanjer)gekregen heb,...En wat jullie gezin betreft,jullie zijn kanjers.....xxx

Gary Hartmann (niet gecontroleerd)

Wat ben ik trots op jou. Zo volhardend en met een zeer mooi resultaat, de familie mag je dankbaar zijn en natuurlijk ook diegene die zich in dit verhaal kunnen vinden. Ga zo door Jane, x'jes Gary

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 2 min geleden
Vier sterren voor 'Het Ontprikkeldieet' Josine van Boxmeer!⭐⭐⭐⭐ Lees hier de hele recensie van : https://t.co/eJJVyaYxBa
1 dag 23 uur geleden
Samira Ahale werd geïnterviewd door Nieuw Wij. Een eerlijk gesprek over haar leven, haar biografie (Het Kusjeshuis)… https://t.co/1Epw0EuNwh
2 dagen 15 uur geleden
Blauwe maandag kun je het beste verslaan met het lezen van een goed boek. Om jullie deze maandag door te helpen, he… https://t.co/f80Gm7CdB4

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine