Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

"Dit moet een kookboek worden!"

28 juli 2016

Ieder boek heeft een begin. Mijn boek Meer dan wortels begon met een einde. Het einde van verse chocoladebroodjes van de warme bakker, pizza bij de Italiaan en een ijskoud witbiertje op een zomers terras. Van de een op de andere dag moest ik gluten, suiker, lactose en soja laten staan.  

De meeste mensen verliezen het plezier in koken zodra ze gluten of andere bestanddelen moeten laten staan. Doordat het plezier in koken is vergaan, verdwijnt ook het plezier in het elkaar treffen rond de maaltijd. Eten speelt een belangrijke rol in ons sociaal leven en door een voedselallergie kun je je flink buitengesloten voelen. 

Om de uitdaging aan te kunnen en met plezier heerlijke gerechten op tafel te kunnen zetten, moet je óf heel veel plezier in koken hebben en over uithoudingsvermogen beschikken, óf een hele goede kok zijn. De grote groep mensen blijft wat verloren achter.  

Zelf houd ik enorm van koken, daarnaast ben ik een enorme stijfkop, dus als ik van alle kanten te horen krijg dat een voedingspatroon als de mijne erg zwaar is, moet en zal ik bewijzen dat het goed vol te houden en bovendien lekker is!

Soep met brood
Een paar weken nadat ik mijn dieet begonnen was, kwam mijn vader eten. Soep met brood, ogenschijnlijk niets bijzonders, maar hij had dat al 14 jaar niet gegeten sinds zijn diagnose met Coeliakie. Tijdens die simpele maaltijd keken we elkaar aan en zeiden haast tegelijk: "Dit moet een kookboek worden!"

De titel van mijn boek kwam ruim een jaar later toen een ervaren collega-schrijver kwam lunchen en meedenken. "Oh, dus het is veel meer dan wortels dat je kunt eten?"

Het besef
Op een gegeven moment wordt een boek concreet. Ideeën worden woorden op papier, hoofdstukken gaan zich vormen. Ik stond steeds vaker en langer in de keuken, ging een maand naar Spanje om daar in alle rust te werken en inspiratie op te doen. In november 2015 kwam ik in contact met Maurice van Uitgeverij Palmslag. Toen kwam langzamerhand het besef dat dit boek er echt gaat komen. Een echt boek. Gedrukt. Van papier. Met hardcover en leeslinten. Geredigeerd, vormgegeven en uitgegeven. Heel bijzonder om dat te beseffen.

Mijn grootste project ooit
Het schrijven van een kookboek is ontzettend veel werk en het grootste project dat ik ooit ben aangegaan. Ik stond net voor kerst bijvoorbeeld twee hele lange dagen in mijn kleine keukentje om 26 gerechten te bereiden voor de fotoshoot. Mijn bijdrage voor het kerstdiner bestond dit jaar uit bakken vol sausjes, taarten, tapas en brood.

Na de feestdagen zat ik dagenlang achter de laptop om de bereidingen uit te werken en alle recepten een introverhaaltje te geven. Hoe vaak kun je schrijven dat de lezer een ui moet snijden? Het bleek het allemaal volkomen waard toen ik het eerste exemplaar van Meer dan wortels in handen kreeg.

Omdenken
Een boek schrijf je uiteindelijk voor de lezers. Ik had een duidelijke missie, ik wilde mensen het plezier in koken terug geven, dat was al die tijd mijn drijfveer. Aan alle kanten merkte ik tijdens het schrijven van mijn boek dat de vraag aanwezig was. Iedereen was razend enthousiast! Ook tijdens de crowdfunding, om de kosten van het boek te kunnen dekken, bleek hoe groot de vraag was. Ik verscheen op lokale media en Omdenken schreef een artikel over Meer dan wortels, de donaties kwamen van alle kanten aangevlogen.

Plezier in koken terug
Nu het boek uit is en mensen eruit beginnen te koken, blijkt pas hoe juist mijn inschatting was. Iedere reactie die ik krijg, iedere review die op bol.com verschijnt, had letterlijk uit mijn missie-omschrijving kunnen komen.   

Ik krijg berichten van wildvreemden die precies zeggen wat ik ooit bedacht had: ze hebben hun plezier in koken terug, volop inspiratie, vinden het makkelijk en lekker eten alsof er gewoon gluten, suiker, lactose en soja inzit.

Zo is mijn einde van de croissants van de warme bakker niet alleen het begin geworden van mijn eerste kookboek Meer dan wortels en mijn bestaan als schrijver, maar ook het begin voor vele mensen met een voedselintolerantie. Ze kunnen lekker eten en misschien nog belangrijker: hun vrienden en familie kopen het boek ook en durven hen nu weer uit te nodigen voor etentjes!

Ditha Blaauw

 

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

3 dagen 4 uur geleden
Heb jij hem al gelezen? šŸ’§ https://t.co/XfPAXrYI76
4 dagen 14 uur geleden
15 februari presenteerde Gerjan Eikenhorst zijn boek 'Colombia: Vrede tegen elke prijs'. Dr. Nanne Timmer nam het eā€¦ https://t.co/AvEf2TKbmi
5 dagen 14 uur geleden
Hij is binnen, klaar om hem op 1 maart aan Bert Visscher te overhandigen! Wie is er nog meer enthousiast?? šŸ˜ā€¦ https://t.co/R6iZmCtReP

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine