Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Eerst doen, dan denken

24 oktober 2017

Ja, ik wil écht heel graag een boek schrijven. Echt! Maar....

.... ik heb geen tijd.
.... waar moet het eigenlijk over gaan?
.... wie wil dat nou lezen?
.... hoe kom ik aan een uitgever?
.... ik heb geen geld.
.... ik ben bang voor de mening van anderen. 

Twee jaar geleden was een vermeend gebrek aan tijd de belangrijkste reden om geen boek te schrijven. Maar na acht jaar alleen maar praten over hoe graag ik een boek wilde schrijven, had ik er genoeg van. Ik nam een rigoureus besluit en verhuisde van hartje Amsterdam naar het Zeeuwse Westkapelle – het meest zuidwestelijke puntje van Nederland. Ik kende er niemand, tijd genoeg dus. Ging ik eindelijk schrijven? Ik deed van alles: lange strandwandelingen maken, zelfhulpboeken lezen, latte’s drinken in Middelburg en zelfs een loopbaancoachingstraject. Maar schrijven? Neeee... Want nu ik genoeg tijd had, leek het volgende punt in het rijtje blokkades ineens heel belangrijk: waar moet het dan over gaan? Ik dacht na, dacht nog langer na, en nog langer. In het vakantiehuisje dat ik huurde, kon ik maximaal zes maanden blijven, daarna moest ik plaatsmaken voor toeristen. En inmiddels waren er al drie maanden verstreken zonder dat ik ook maar één woord op papier had gezet. Langzaam maar zeker drong het tot me door: ik kan nog jaren nadenken over wat ik zou kunnen schrijven, maar dan blijft mijn boek een fantasie, een droom die nooit werkelijkheid wordt.

Er was slechts één oplossing om die werkelijkheid te veranderen: actie! En dus schreef ik aarzelend mijn eerste korte verhaal. En toen nog één. En nog één. Aan het einde van mijn verblijf in Zeeland had ik twintig korte verhalen. Er volgden nieuwe spannende stappen: die verhalen aan anderen laten lezen, het schrijven van mijn uiteindelijke roman, een uitgever zoeken en op dit moment de crowdfunding van mijn boek om voldoende geld te genereren. En als dat is gelukt volgt de spannendste stap van allemaal: het daadwerkelijk publiceren van Vlinder – een zoektocht naar vrijheid én verbondenheid. Want dan kan ineens iedereen het lezen, en er dus ook iets van vinden. En toch wil ik het. Want dan pas is mijn droom werkelijkheid geworden.

Als je iets wilt, is dat simpelweg een kwestie van doen. En zoals de filosoof Roman Krznaric het prachtig verwoordde in een artikel op Brainwash (*): “De keuzes die we maken doen meer dan alleen maar onze identiteit vormen, en zin en betekenis verlenen aan ons leven; ze zijn ook een route naar inzicht gebaseerd op ervaring. En pas als we ons ontwikkelen tot discipelen van de ervaring, beginnen de barrières die ons ervan weerhouden om de dag te plukken echt af te brokkelen.” Zijn advies luidt: eerst doen, dan denken. En als het gaat om creatieve projecten kan ik het daar alleen maar volledig mee eens zijn. Creativiteit vraagt, net als het leven zelf, om vol overgave het experiment aan te gaan. Als angsthaas en control freak is dat voor mij zeker niet makkelijk, maar gelukkig ben ik gezegend met nog een eigenschap: nieuwsgierigheid. En zolang mijn nieuwsgierigheid groter is dan mijn angst, zet ik toch telkens weer een stap in de goede richting.

Krznaric haalt in zijn betoog ook Ralph Waldo Emerson aan, een van de grootste negentiende-eeuwse verdedigers van carpe diem. Waldo Emerson zegt: “Wees niet te timide en fijngevoelig in je handelen. Het hele leven is een waagstuk. Hoe meer je experimenteert, hoe beter. Wat maakt het uit als die experimenten een beetje grof zijn, en je jasje vuil wordt of scheurt? Wat als je werkelijk op je bek gaat en een paar keer door de modder rolt? Krabbel op, je zult nooit meer zo bang zijn om te vallen.” En dat is, prachtig samengevat, de essentie van zowel mijn boek als het schrijfproces ervan.

(*) https://www.brainwash.nl/bijdrage/je-droombaan-vinden-eerst-doen-dan-denken?utm_source=email&utm_medium=email

-------------------------------------------------------------------------

Vlinder van Merel van der Lande staat op crowdfundingsplatform Slagboom. Doneer nu, zodat Merel in 2018 haar boek uit kan brengen! 

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 8 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
1 dag 23 uur geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
2 dagen 23 uur geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine