Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Heraut van God

06 december 2017

Op 10 juni van dit jaar verscheen bij uitgeverij Palmslag De verliezer - kroniek van zonden. De hoofdpersoon leeft er jarenlang op los. Werken wil hij niet, hij zwerft door allerlei landen en in het boek mijmert hij over dat voorbije leven en wat hij wil met zijn toekomst. Hij heeft zijn vriendin in plotselinge woede een duw gegeven waardoor zij overleed, verkrachtte eens een schaap, stichtte brand. Ontevreden over zijn verleden, concludeert hij dat zijn ontzag voor grote, onbegrijpelijke dingen hem dwingt tot nederigheid en dienstbaarheid. Hulp en zorg bieden aan eenzame ouderen is voor hem een roeping geworden.

Daarmee heeft het boek een diepreligieuze ondertoon. Zou die door lezers worden opgepikt, vroeg ik mij af. Op lezers- en schrijverscommunity Hebban.nl boog een Verrassingsleesclub zich over het boek. De tien deelneemsters waren het hartgrondig eens: die hoofdpersoon is een psychopaat! En terwijl de ondertitel, kroniek van zeven zonden, niet bedoeld was om alleen zonden van de hoofdpersoon op te sommen, werden deze door de dames toch allemaal aan hem gekoppeld. Onze heraut van God werd niet als zodanig herkend. Ook dichterbij vond ik afwijzing. Mijn bloedeigen zus zag overeenkomsten tussen mij en de hoofdpersoon, die ze ‘een minkukel’ en ‘een erg foute man’ noemde.

Verslaggever Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden was in een recensie een stuk positiever. Hij focuste vooral op de spanning tussen de hoofdpersoon, een loner, en de hem omringende samenleving. Is zijn leven in isolement zijn vrijheid van denken waard?

Wat doen we met onbegrip, het hele idee van de heraut van God maar vergeten? Nee, want de wereld heeft orde en richting nodig. Geen God als bedenksel waar je allerlei normen en waarden aan kunt koppelen, want dat dwaalt alle kanten op. Religie is wensdenken en speculatie. Dat is alleen te voorkomen door het begrip God te kapen en terug te brengen naar de essentie: een gevoel van nederigheid in een grootse, onbegrijpelijke wereld, zonder God als entiteit buiten jezelf te erkennen. Een nieuwe, eenvoudig te begrijpen God tegenover alle valse goden, dat is wat De verliezer beoogt.

Een vriendin vroeg na de publicatie of ik dit boek moest schrijven om een aantal basisgedachten op een rijtje te zetten, en zo de weg vrij te maken voor nieuw literair werk. Dat was goed gezien. Inmiddels heb ik, in een week tijd, het geraamte geschreven van een nieuw boek, Lieve kinderen - een afscheidsbrief. Daarin kijkt een 90-jarige, terminale stad-Groninger terug op zijn turbulente leven. Hij heeft zijn beide kinderen al 45 jaar niet gesproken en neemt via een lange brief afscheid. Helaas brengt het leven meer dan boeken schrijven, en ligt dit geraamte al maanden in de kast. Vlees, huid en haar vormen zich langzaam in mijn geest, en er komt een moment dat ik verder schrijf. Dan kan het opeens heel snel gaan. Ik zie uit naar dat moment.

Hans Berens 

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 7 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
1 dag 22 uur geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
2 dagen 22 uur geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine