Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Het fabeldier 'Mens'

17 april 2018

We naderen weer het moment van Dodenherdenking en Bevrijding, een vast ritueel tijdens de meidagen.

   "Nooit meer nazisme", "Nooit meer fascisme". - Hoe vaak hebben we die leuzen niet gehoord? De dromen van de mensen worden maar al te vaak overschaduwd door de duistere wolken van de geschiedenis.

   Toch blijft de mens geloven in zijn maakbare levenslot. Als onverbiddelijke creator is hij bijna grenzeloos in zijn optimisme. De vraag is of dat een compliment is of een risico.

   In zijn lijvige studie Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog wijst auteur Chris van der Heijden op een schrijnende dichotomie in de geschiedenis. In weerwil van de vermeende uniciteit van de Tweede Wereldoorlog wijst hij op de gruwelen die aan het einde van de vorige eeuw in alle hevigheid plaatsvonden, onder meer de genocide op de Balkan en de slachtpartijen in Rwanda. In het verlengde van die volkerenmoorden eisten ook andere groepen dan de Joden hun rol op met ‘hun holocaust’: de Russen, de Polen en andere slavische volkeren, de Armeniërs na de uitmoording van hun bevolkingsgroep, de getroffenen van de Stalin-terreur, de nabestaanden van het Rode Kmer-regime, de slachtoffers van Idi Amin, Kadaffi en Mao. Zelfs recent nog hoorden wij de vatbommen in Syrië vallen en zagen wij de kinderlijken in Damascus.

          Als het deksel van de geschiedenis wordt gelicht, komt vaak een penetrante geur naar boven.

          Als auteur van het boek Waan en willekeur, een bundel van zes verhalen die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, kan ik u melden dat geen enkel fictief verhaal de werkelijkheid overtreft. Alle verhalen zijn slechts povere afspiegelingen van datgene waartoe de mens in staat is.

          Toch is dit niet een tijd om te praten over wanhoop of misère. Dit is een tijd van hoogmoed en hysterie. Ook al toont natuurkundige Klaas Landsman in zijn recente studie Naar alle onwaarschijnlijkheid aan dat het bestaan gebaseerd is op toeval, de moderne mens heeft daar geen boodschap aan en gaat onverdroten door met de werkelijkheid gestalte te geven overeenkomstig zijn dromen en illusies. Zijn optimisme sleept hem door de donkerste tijden. Het is bewonderenswaardig hoezeer hij, ondanks het feit dat het noodlot hem vaak op tragische wijze parten speelt, blijft geloven in zijn ideale existentie. Deze hybris bereikt vandaag de dag zelfs extatische, om niet te zeggen absurde hoogten nu de mens op allerlei terreinen de sporen van uitbuiting, racisme en fascisme uit de geschiedenis wil verwijderen.

          De perfecte wereld lijkt nabij. 'Nooit meer nazisme', 'Nooit meer fascisme.' - Als we het lang genoeg herhalen wordt het misschien ooit werkelijkheid...

Reacties

Margriet van Engelen (niet gecontroleerd)

Ja, helaas alles wat hier opgenoemd wordt gebeurt. De mens heeft helaas ook zijn slechte zijde waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. De perfecte wereld bestaat helemaal niet. Zolang de mensheid bestaat zal ze tegen de ellende die de mensen veroorzaken moeten strijden. Aan de andere kant moeten we geloof ik ook niet al te somber zijn. Er gebeuren ook goede dingen.

Lex Niekel (niet gecontroleerd)

Zolang een groot aantal leiders van regimes gedreven worden door macht, geld en wellust zal er weinig veranderen. Wat dat betreft was de Tweede Wereldoorlog ook geen incident. Wat dacht je van de Eerste Wereldoorlog, de Tachtigjarige Oorlog, de kruistochten et cetera. En drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog misdroeg Nederland zich in Indonesië.
Het optimisme houdt de mensheid op de been. En waarschijnlijk prevaleren de economische belangen boven die van de wapenindustrie. Gelukkig leven wij al 73 jaar in vrede in West-Europa. Dat is wel heel bijzonder!

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 9 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
2 dagen 13 min geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
3 dagen 12 min geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine