Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Het schrijven van De verliezer: ’s nachts omhelsde ik mijn spoken

15 juni 2017

Zaterdagmiddag was in de Bovenkamer van Groningen, een voormalige watertoren, de presentatie van mijn eerste boek. De totstandkoming vond vooral plaats in mijn dromen.

Spoken die in mijn dromen verschenen, gaven mij ideeën, opdrachten en aanwijzingen die ik overdag nooit had kunnen bedenken. Op de bank liggen mijmeren, nadenken voor het slapen gaan, achter de laptop gaan zitten in de hoop dat ik vanzelf inspiratie zou krijgen, dat hielp allemaal niet.

Wie ben ik, vergeleken met die onfeilbare spoken die ’s nachts opdoken? Niets anders dan een instrument in hun handen.  Ze hielden mij goed bij de les met hun opmerkingen. Die kwamen steeds dubbel. Toen ik tijd kreeg voor het uitwerken van een twintig jaar oud idee voor een boek, kwamen ze langs: ‘Schrijf dat boek! Schrijf dat boek!’ Ik wist wel hoe ik moest beginnen maar al snel ging het te hard naar de mening van de spoken: ‘Niet zo snel, wat denk je wel? Niet zo snel, wat denk je wel?’ Zij wilden de regie, zij bepaalden het tempo.

Hun commentaar kwam steeds in de vorm van vervelende dromen.  Ik werd daarin gewezen op passages die slecht liepen, op tekortkomingen, op een gebrekkige verhaallijn. Denk niet dat ze ooit een compliment gaven of mij met rust lieten. Nee, altijd joegen ze mij op en nooit was het goed genoeg.

Ze pestten me zo erg dat ik soms overdag moet uitrusten van nare dromen. En tóch ben ik van die spoken gaan houden. Ik heb ze omhelsd, diep in de nacht. Dat was niet alleen uit slaafse onderworpenheid, waarmee ik hun almacht bevestigde. Ik was ook oprecht dankbaar dat ze me aanstuurden en bijstuurden, tot het moment waarop ze mij eindelijk toestonden om afstand van het manuscript te nemen.

Ze gaven me steeds impulsen en wezen mij de weg. Daarmee kon ik verder, mede dankzij jarenlange ervaring in de journalistiek en een groot aantal levenservaringen van mij en anderen die in het boek zijn verwerkt.

Ik bedank niet alleen die spoken. Ook een aantal proeflezers en met name Palmslag-redacteur Jelle Spijkstra gaven waardevolle aanwijzingen. Misschien krijgen zij hulp van hun eigen spoken. Dat weet ik niet. In het holst van de nacht is iedereen op zichzelf teruggeworpen en iedereen zal dromen op een eigen manier ervaren en gebruiken. Iemand anders zal die spoken misschien lastig vinden. Ik niet. Ze helpen me en zijn daarin allesbepalend. Soms zijn de nachten moeilijk maar mijn spoken maken de dagen gemakkelijk, mits ik mij ’s nachts goed heb laten voorbereiden.  Hun namen ken ik niet, ik weet niet hoe ze eruit zien, maar toch zeg ik: spoken, bedankt!

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

14 uur 37 min geleden
RT : Claire Brentjens - 'Flardentango' https://t.co/bApogtClFF 'De zoektocht is een puzzel van herinneringen van haar mo… https://t.co/z5RjpV17fg
14 uur 38 min geleden
RT : Format van Willem Groeneveld 🎀 Van mocht ik dit boek lezen! Nogmaals bedankt! 🎀 Waar gaat het boek over:… https://t.co/ep1xVPKb6p
1 dag 15 uur geleden
Blauwe maandag kun je het beste verslaan met het lezen van een goed boek. Om jullie deze maandag door te helpen, he… https://t.co/7p2UN0nd09

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine