Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Interview met kinderboekenschrijver Rients Faber: “Ik heb altijd wel een verhaaltje in mijn hoofd”

09 oktober 2019

“Hier moet ik iets mee doen!” Dat wist kinderboekenschrijver Rients Faber gelijk toen hij het idee voor zijn prentenboek ‘Hen Engelien’ in zijn hoofd kreeg. Faber heeft wel vaker ideeën voor verhalen, dat blijkt ook uit de meerdere onderbrekingen gedurende het interview waarin Faber even snel zijn nieuwste ingeving wil toelichten. “Ik heb zo vaak verhalen in mijn hoofd, liedjes, gedichtjes, gedachtekronkels.” Bij Hen Engelien had hij er echter gelijk een beeld bij. “Ik zag die kip gewoon voor me!”.

Rients Faber is 44 jaar en woont met zijn gezin op een boerderij in het piepkleine dorpje Lellens. Hij is een groot liefhebber van het Groningse dialect en schrijft met Hen Engelien een prentenboek in het Gronings én Nederlands. In het dagelijks leven is hij ambulant begeleider en werkt hij met dove mensen. Van 2015 tot begin 2019 was hij de zanger van de Groningstalige band Krödde, nu zingt hij voor de band Kriegel.

Zijn op 2 oktober verschenen boek Hen Engelien is een verhaal over de hen Engelien die elke ochtend stiekem met de bus naar de stad gaat en de buschauffeur betaalt met haar ei. Ze drinkt thee op het terras van de Drie Gezusters en eet patat op de Vismarkt. Illustraties van hen Engelien en haar vogelvrienden zijn samengevoegd met foto’s van de stad Groningen.

Op de vraag wat dit verhaal heeft geïnspireerd weet Faber eigenlijk niet echt een antwoord. “Het popt gewoon zo in m’n hoofd op!” Houdt hij dan zo van kippen? “Het was niet per sé dat ik dacht dat het verhaal over een kip moest gaan, hoor. Maar kippen zijn wel echt hele grappige beesten. Ik kan zo de hele dag naar een kippenhok kijken”.

Faber blijkt simpelweg een enorm creatieve geest te zijn, met veel liefde voor de Groningertaal. Hij is geboren en opgegroeid in Groningen, maar een échte Groninger is hij niet. Zijn ouders komen uit Friesland en praatten Fries met elkaar. Dat weerhield Faber er niet van een diepgewortelde liefde voor de Groninger taal te ontwikkelen. “Ik vind het Gronings zo warm klinken. De wereld is zo groot, zo’n dialect als het Gronings voelt dan heel klein. Het doet denken aan thuis”.

In zijn dertiger jaren schreef Faber ook al liedjes in het Gronings. Met een van die liedjes brak in 2013 de band Krödde door. Dat gaf Faber de bevestiging die hij nodig had om ook zijn prentenboek Hen Engelien in het Gronings te schrijven. Voor de lezers die geen Gronings spreken staat er een Nederlandse schaduwtekst onder. Hij hoopt echter dat juist de Groningse tekst een jong publiek aan zal spreken. “Wie weet komt de Groningse taal ooit nog weer eens terug op het schoolplein, dat zou natuurlijk mooi zijn”.

Samen met gitarist Jorgen Middel, bassist Erwin Blokzijl en drummer Hans Nooitgedacht schreef Faber het nummer ‘Hen Engelien’ ter promotie van het boek. Het plan was om “even een klein liedje op te nemen”, maar eenmaal in de studio bleken de muzikanten goed te klikken en groeide ‘Hen Engelien’ uit tot een “behoorlijk stevig rocknummer”, aldus Faber. Hierop besloten de mannen de band Kriegel te starten. “Hen Engelien was zo’n vet nummer geworden, dat we dachten: wij moeten meer doen samen!”.

Rients Faber blijft de komende tijd nog wel even creatief bezig, zowel met de promotie van zijn boek als met Kriegel. Aan enthousiasme ontbreekt het hem niet, dat blijkt wel uit het aantal keer dat Faber “Te gek!” of “Waanzinnig!” roept wanneer het gaat over toekomstplannen voor nieuwe verhalen of muziek. Inspiratie en ingevingen zijn er genoeg. “Ik ben áltijd met iets bezig in mijn hoofd. Dat stopt nooit”.

Door: Janneke Schoorlemmer

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 15 uur geleden
Leesvoer voor op vakantie! Welke boeken lees jij deze zomer? 😱🥰 https://t.co/g4TArGzrLf
3 dagen 10 uur geleden
De jury is compleet! Dit dreamteam gaat de komende tijd aan de slag om de overvloed aan inzendingen te beoordelen e… https://t.co/UfUpGeF7uw
5 dagen 7 uur geleden
Het is zomer! Dat betekent wel dat er eindelijk weer tijd is om een paar mooie boeken open te slaan. Maar waar nu e… https://t.co/sgoIJB1Wj0

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine