Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Interview met Wyneke de Geus: "Wij ‘Indische’ kampkinderen zijn een uitstervend ras."

15 september 2016

Op zaterdag 23 september verschijnt Het uur dat de bergen doorzichtig worden, het eerste boek van Wyneke de Geus. Wij, van Uitgeverij Palmslag, kennen Wyneke inmiddels al redelijk, maar natuurlijk willen wij onze trouwe lezers ook met onze nieuwste schrijver kennis laten maken. Daarom hebben we Wyneke wat vragen voorgelegd.

1. Kun je jezelf misschien even kort voorstellen?

Mijn officiële naam luidt Helene Ida Wijndelina Everse. Van Wijndelina is mijn roepnaam Wyneke afgeleid. In 1962 ben ik getrouwd met Jan Kees de Geus en zo kom ik aan de naam Wyneke de Geus en onder die naam is mijn boek verschenen.

2. Het uur dat de bergen doorzichtig worden gaat over jouw verleden en de geschiedenis van vooroorlogs Nederlands-Indië. Wat gaf je de inspiratie om dit boek te gaan schrijven en waarom nu pas?

Mijn boek gaat weliswaar over wat ik heb meegemaakt, maar ‘de geschiedenis van vooroorlogs Nederlands-Indië’ is te veel eer voor de paar schetsjes die ik daaraan heb geweid. Ik ben in 1935 geboren en in 1942 kwam ik met mijn moeder, broertje en zusje terecht in een Japans interneringskamp (ik haat de term Jappenkamp, die komt dan ook niet voor in mijn boek). Mijn vader werd krijgsgevangene gemaakt en verbleef in andere kampen.
Voor mij was het schrijven meer een innerlijk moeten dan inspiratie. Toen ik na dertig jaar lesgeven in het vak biologie ophield met werken, dacht ik: ik moet toch iets doen met die bijzondere jeugd die ik gehad heb. Wij ‘Indische’ kampkinderen zijn een uitstervend ras. Omdat ik niet goed wist hoe ik dat zou moeten vertellen, ben ik schrijfcursussen gaan volgen. Met een aantal deelnemers uit die cursussen heb ik schrijfclubjes opgericht; in onze bijeenkomsten beoordeelden we elkaars pennenvruchten kritisch. Uit al die ‘vruchten’ heb ik een selectie gemaakt, en dat is uiteindelijk mijn boek geworden.

3. In je boek beschrijf je ook je verhuizing van Nederlands-Indië naar Nederland in 1946. Welke ervaring(en) staat je nog het meest bij toen je in Nederland aankwam.

Een allereerste herinnering is – ik kwam in juni aan – dat het zo gek was dat het zo lang licht bleef. Verder vond ik de mensen hier veel onvriendelijker dan in Indië. Het Nederlandse eten in het huis voor ons repatrianten stonk.
Heel intens heb ik dat eerste jaar ook de wisseling van de seizoenen beleefd, en wat ik raar vond was die langzaam stromende Oude Rijn, vlak bij ons tehuis. Ik was gewend aan woest kolkende rivieren.

4. In 1989 en 2006 ben je terug geweest in Indonesië. Hoe heb je deze latere reizen ervaren? Hoe kwam je daar weer in aanraking met je jeugdtijd?

In 1989 heb ik met mijn zusje de huizen opgezocht waar ik gewoond heb. Ons huis in Binjai, waar ik vanaf mijn derde jaar tot mijn zesde gewoond heb, herkende ik feilloos, evenals het ziekenhuis waar mijn vader werkte als arts. Zo ook het huis in Medan waar we na de oorlog gewoond hebben. Ditzelfde gold voor andere plekken, waar we maar kort verbleven. We hebben mijn geboortehuis bezocht, daar – ik was twee jaar toen we verhuisden – herkende ik alleen iets van de foto’s die mijn vader gemaakt had. Die eerste keer had ik direct een heel vertrouwd gevoel. De Maleise woorden en plaatsnamen uit mijn kindertijd kwamen boven. De mensen waren lief, hartelijk, behulpzaam en ook nieuwsgierig. Zodra ze hoorden dat ik op Sumatra was geboren, ontstond er iets ondefinieerbaars. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik een ander land bezocht: Indonesië. Indië bestaat niet meer.
In 2006 bezocht ik Indonesië weer, nu samen met mijn echtgenoot. Toen trof me vooral de armoede van de mensen op Sumatra, de vervuiling, de verwaarlozing en de grotere aantasting van de natuur in vergelijking met 1989.

5. Kun je misschien kort vertellen waarom je voor Palmslag gekozen hebt? En hoe je het uitgeefproces hebt ervaren?

Ik heb voor Palmslag gekozen omdat ik samen met Ciska Feekes een schrijfcursus heb gevolgd en met haar op een schrijfclubje heb gezeten. Zij heeft haar boek Het ruisen van de tjemara’s bij Palmslag uitgegeven. Ook ken ik Ruth Post, die bij Palmslag een dichtbundel heeft laten verschijnen: Vlakke Meetkunde.
Mijn ervaringen zijn positief, de eerste kennismaking met Maurice voelde direct goed. Hij heeft me direct duidelijk gemaakt wat ik kon verwachten en welk financieel avontuur ik tegemoet ging. De samenwerking met de redacteur was ook heel plezierig. Ik heb me altijd gestimuleerd gevoeld, nooit gekleineerd of bekritiseerd. Wat ik ook als prettig heb ervaren is de vlotte beantwoording van de mails.

6. Aan het schrijven van dit boek ging een lang proces vooraf. Wat vond je het moeilijkst bij het schrijven van dit boek?

Het moeilijkst is toch wel de afronding; het eindproces, de eindeloze herhaling van het verbeteringen aanbrengen, maar ook de problemen en probleempjes waar ik tegen aanliep met het gebruik van de computer. Daarbij vergeleken is het schrijven van een stukje een peulenschil.

7. Wat hoop je teweeg te brengen bij je lezers?

Ik hoop bij mijn tijdgenoten een feest der herkenning teweeg te brengen. Voor de jongere generaties hoop ik dat ze begrip krijgen dat het in dit leven niet alleen draait om het moment nu, de waan van de dag. Voor mijn kinderen en kleinkinderen hoop ik dat ze een stukje familiegeschiedenis meekrijgen, iets meer te weten komen van hun roots.
Daarom heb ik als motto gekozen woorden van Maritha Mathijsen: Ik was, dus ik ben. Wij zijn allemaal afhankelijk van het verleden om te overleven en we varen op ons verleden om voort te kunnen. Het is onze enige overlevingskans als we er zelf niet meer zijn.

 

Het boek Het uur dat de bergen doorzichtig worden is alvast te reserveren en is te koop vanaf 23 september 2016.

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

3 dagen 4 uur geleden
Heb jij hem al gelezen? 💧 https://t.co/XfPAXrYI76
4 dagen 14 uur geleden
15 februari presenteerde Gerjan Eikenhorst zijn boek 'Colombia: Vrede tegen elke prijs'. Dr. Nanne Timmer nam het e… https://t.co/AvEf2TKbmi
5 dagen 14 uur geleden
Hij is binnen, klaar om hem op 1 maart aan Bert Visscher te overhandigen! Wie is er nog meer enthousiast?? 😍… https://t.co/R6iZmCtReP

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine