Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Paradise lost - Rumsiki, op de grens van Kameroen en Nigeria

10 april 2015

Ik droom wel eens over Afrika. Dan reis ik terug in de tijd, en sta ik weer op de vloedvlakte van Noord Kameroen, waar ik in de jaren '80 acht maanden woonde en onderzoek deed en waar ik vele jaren later een boek over schreef: Dansen in het stof. Een prachtig gebied, zo plat als een dubbeltje, afgezien van een paar heuvels bij Waza. In de droge tijd is het landschap een aquarel vol aardse kleuren, vijftig tinten grijs, bruin, strogeel en rood. In de natte tijd is het een verrassend groen moeras, waarin allerlei grassen hoog opschieten en bomen en struiken bloeien. Het is een gebied waar het water leven brengt;  in mijn droom zie ik grote kuddes olifanten, antilopen, giraffen over de vruchtbare vlakte zwerven. Ik hoor weer de roep van de kraanvogels in de ochtendschemering. En ik zie weer de mensen, die zo knap omgaan met toch moeilijke omstandigheden. Nomadische herders weiden hier hun kuddes als elders alles is verdroogd. Vissers zetten hun netten en plaatsen fuiken aan het einde van diepe viskanalen. Er wordt gierst verbouwd en groenten. Een gebied van evenwicht, van overvloed.

En dan word ik weer wakker. Dat heb je nou eenmaal met dromen. Dan is het snel gedaan met de blijdschap om de hernieuwde kennismaking, en moet ik denken aan de vele problemen die de vloedvlakte sinds jaren heeft. Het begon in de jaren ’80 met droogte. Een groot irrigatieproject blokkeerde de jaarlijkse overstroming goeddeels, met grote gevolgen voor de lokale bevolking en de natuur.  Het wild werd teruggedrongen in een nationaal park. Rondom het park groeide de bevolking en kwamen er  steeds meer akkertjes.  Olifanten en mensen begonnen elkaar in de weg te zitten. Een lange rij onderzoekers uit Kameroen en Nederland leverden de kennis voor het gedeeltelijk terugbrengen van de overstroming, jaren later. Even leek het tij daarmee te keren. Maar het voorzichtige herstel van de natuur werd al snel teniet gedaan doordat het gebied nu nóg meer mensen aantrok. Teveel vissers en daarmee teveel viskanalen, die de vlakte snel draineren en daarmee schade berokkenden aan de weidegronden van herders. Die kwamen op hun beurt vaker in conflict met wild uit het nationale park.

Maar die lokale problemen hadden wellicht nog opgelost kunnen worden. Inmiddels heeft het gebied veel grotere problemen. Allereerst is er de honger naar olie en gas; de Chinese Yang Chang Logone Development Holding zoekt naar olie op de vloedvlakte. Het laat zich raden wat er met de lokale rurale economie gebeurt als die olie echt gaat vloeien. Dan is er de steeds erger wordende corruptie; Kameroen staat al sinds jaar en dag op het erepodium van meest corrupte landen ter wereld. Dat betekent dat overheidsdiensten niet meer functioneren en het recht van de sterkste geldt. Het beheer van het nationaal park Waza is ver beneden de maat, met grootscheepse stroperij tot gevolg. Het is niet meer de ‘artisanale’ stroperij van vroeger, een antilope hier, een gordeldier daar. Het is het werk van goed georganiseerde criminele bendes, die stropen op bestelling. Vorig jaar werden in één aanval in een ander park honderden olifanten afgeslacht. Met de opbrengsten wordt de maffia gefinancierd en onderhouden en wordt terrorisme gefinancierd.

Want dat is er ook nog: Boko Haram. In naam een islamitische organisatie die een kalifaat wil stichten, in de praktijk een koele bende moordenaars die alleen al dit jaar meer dan duizend (islamitische) slachtoffers maakte. Van oorsprong Nigeriaans, maar inmiddels een probleem dat overloopt naar Niger, Tsjaad en Kameroen. Dit jaar werden niet ver van Waza dorpen overvallen en burgers afgeslacht. Dertig doden in Mbaljuel, tientallen in Kolofata. In Mabass werden 80 mensen ontvoerd, in Koza werd een bus gekaapt, 7 doden en 8 ontvoerde meisjes. De handel in dit gebied, met van oudsher poreuze grenzen, ligt nu stil; de olie-exploratie wordt bedreigd. Reden voor Kameroen en Tsjaad om zich met het conflict te gaan bemoeien. Hun legers houden nu huis in Noord Nigeria. Geweld zoekt geweld, wapens stromen het gebied in, en de lokale bevolking zit als ratten in de val.

Zo langzaam aan verandert mijn droom in een nachtmerrie, eentje waar ik niet uit kan ontwaken, een nachtmerrie die ook steeds erger wordt. Ik moet denken aan Paradise Lost, het epische gedicht van John Milton uit de 17e eeuw,  over de zondeval van de mens, en de verdrijving uit het paradijs, door Satan. Ook ik voel me verdreven uit het paradijs, door de satan IS, door Boko Haram, door de honger naar geld en onze verslaving aan olie en gas.

Het is een van de redenen geweest om mijn boek Dansen in het stof te schrijven, over het paradijs dat ik kende. Een wanhopige poging om vast te houden aan het beeld van dansende kraanvogels, majestueuze kuddes olifanten en van zingend rondtrekkende herders .

De toekomst zal leren welke impact de vloedgolf aan problemen die  nu het gebied overstroomt zal hebben. Ik hoop er ooit nog eens terug te keren, als het weer veilig is. Om een glimp van het paradijs weer te zien en dan van vreugde te kunnen dansen in het stof.

Arthur Eijs, auteur van Dansen in het stof

 
 

Reacties

Annelies de Bock-Opschoor (niet gecontroleerd)

Goedendag,
Momenteel lees ik uw boek; mijn broer Hans leende het aan me uit. Ik woonde van 1977-1982 in Bafoussam en heb het noorden toen bezocht. In 2000 keerde ik er terug voor een vijf weken durende nostalgie-tocht. Ook toen waren we tien dagen in het noorden.
Uw boek is voor mij een feest om te lezen, al ken ik het gebied rondom Zina niet persoonlijk.
Met vriendelijke groet,
@nnelies

Arthur Eijs (niet gecontroleerd)

Annelies, dank voor je spontane en positieve reactie, fijn dat je plezier beleeft aan 'Dansen in het stof'! Bafoussam ken ik zelf ook redelijk goed, ook een prachtige stukje Kameroen! vriendelijke groet, Arthur

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 9 uur geleden
Ben je er alweer klaar voor om aan een druk schooljaar te beginnen? Of moet je nog wat meer ontspannen en tot rust… https://t.co/IvoZcWm5ao
3 dagen 9 uur geleden
De Schrijversacademie zette Sylvia Huberts in de spotlight. Ze vertelde over de reden achter het schrijven van haar… https://t.co/PIvK9OTZyI
5 dagen 9 uur geleden
😁"Als je mij als lezer al in het eerste hoofdstuk bij de keel grijpt en die knoop in de maag stevig aandraait, dan… https://t.co/D55zlQIF7o

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine