Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

PS Nog even dit: de winnaar over het meedoen en het schrijfproces

15 december 2016

Op 26 november, tijdens onze Palmslagdag, presenteerden we de bundel PS Nog even dit op feestelijke wijze. Ook werd de winnaar bekend gemaakt van onze gelijknamige schrijfwedstrijd. Gert-Jan van den Bemd won met zijn verhaal 'Loslaten'. Een lovend juryrapport maakte duidelijk dat men veel toekomst ziet in Gert-Jan. Maar hoe is het om mee te doen aan schrijfwedstrijden? Hoe bedenk je eigenlijk een verhaal over dit thema?  Gert-Jan geeft ons in deze column een kijkje in de keuken!

Spelen en brood
Laatst kreeg ik een mailtje van een organisatie die een schrijfwedstrijd had uitgeschreven. Goed nieuws: ik was genomineerd, mijn verhaal kwam in een bundel. Ik was tevreden, alleen vond ik de aanhef verontrustend. ‘Beste wedstrijdschrijver’, stond er. Die benaming klonk mij in eerste instantie niet vlijend in de oren, zoiets als zondagsschilder, of amateurkok. Of wees de toevoeging ‘wedstrijd’ juist op een bepaalde klasse, zoals een wedstrijdloper harder rent dan een recreant, een wedstrijdbokser harder slaat dan een aspirant? Ik besloot de titel ‘wedstrijdschrijver’ als geuzennaam te voeren.

Ja, ik ben een wedstrijdschrijver. Vind ik meedoen belangrijker dan winnen? Is het spel belangrijker dan de knikkers? Ik denk van niet. Ik hou van prijzen. Grote of kleine, dat maakt niet veel uit. De meest recente is altijd de mooiste: de eerste prijs in de Verhalenwedstijd van Uitgeverij Palmslag.

Mantra
Wedstijdschrijven begint met lezen. Wat is het thema? Wat verwacht de jury? In dit geval viel de hoeveelheid tekst mee: ‘PS Nog even dit’ was het thema, 1250 woorden de limiet. Dat zinnetje, ‘PS Nog even dit’ heb ik als een mantra op me in laten werken: PS Nog even dit, PS Nog even dit, PS Nog even dit... Daarna ben ik niet achter mijn laptop gaan zitten, dat wordt niks. Van zitten krijg je geen ideeën, alleen een dikke buik. Als ik ideeën nodig heb, ga ik stofzuigen, strijken of dweilen. Door geestdodend werk gaat het brein dwalen. Het ‘PS Nog even dit’ vindt als vanzelf een openingszin, of het begin van een plot. Dan pas ga ik schrijven, in een opgeruimd huis.

Uitdaging
Mijn verhaal ‘Loslaten’ verscheen in een bundel met de beste inzendingen en bijdragen van diverse Palmslag-auteurs. Het boekje pronkt thuis in de boekenkast, achteraan in een steeds langer wordende rij. Mijn oog valt af en toe op het lovende juryrapport, terwijl ik mijn gedachten laat gaan over een nieuwe uitdaging.

Ja, want zo zie ik schrijfwedstrijden, als uitdagingen. Ze dagen me uit om de lat steeds hoger te leggen. Ik word gebonden aan thema’s, genres, verplichte openingszinnen, deadlines, minimale en maximale lengtes. Soms is dat lastig. Hoe pers ik een complete vertelling in 500 woorden? Wat is een verrassende invalshoek voor een uitgekauwd thema? Hoe schrijf ik een sterk verhaal in een genre dat me eigenlijk niet ligt? Juist die afwegingen tillen mijn verhalen naar een hoger niveau.

Ongeschreven regel
Krijg ik er ooit genoeg van, van die wedstrijden? Ik weet het niet, maar over dat vraagstuk hoef ik mijn hoofd niet te breken, het lost zich vanzelf op. Er is namelijk een ongeschreven regel: is er eenmaal een contract met een uitgever getekend, dan zijn schrijfwedstrijden uit den boze. De wedstrijdschrijver wordt broodschrijver, veelal voor brood zonder beleg, heb ik van horen zeggen. Tot die tijd geniet ik van de prijzen.

Gert-Jan van den Bemd
www.grandfoulard.com
 

Reacties

Karen (niet gecontroleerd)

Leuke column! En proficiat!

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 9 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
2 dagen 52 min geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
3 dagen 52 min geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine