Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Sanne de Bock: 'Aera begon als een plek die ik helemaal kon kneden naar mijn eigen wil'

22 februari 2017

Zaterdag 18 maart komt Sanne de Bocks debuut uit: De Strijd om Aera - Verraad. Van het moment dat er een idee ontstaat tot het moment dat het boek de wereld in gaat, is een lange periode en vaak een strijd op zichzelf. In deze column vertelt Sanne hoe zij haar young adult boek heeft geschreven en over haar ervaring met Slagboom, het crowdfundingplatform van Palmslag.

"Toen ik voor het eerst aan een boek begon, een echt boek met een uitgewerkt plan en pagina’s vol symboliek die ik erin wilde verwerken, vroeg mijn zusje me hoe het af zou lopen. Ik had haar de eerste bladzijde voorgelezen en ze wilde het graag weten, want “je maakt het toch nooit af”. Toegegeven, het ging inderdaad niet om De Strijd om Aera, maar het manuscript ligt netjes ingebonden in mijn kast. Wie weet wat er nog van komt.

Toch kan ik mijn tactvolle kleine zus wel begrijpen. De eerste woorden op papier zetten zijn één ding, het hele plan doorzetten totdat je een ingebonden pakje papier in je hand hebt is een tweede. Het heeft me inderdaad veel pogingen gekost voordat ik eindelijk de laatste letter van een verhaal bereikte. Dat was dan ook wel even een overwinning, want ergens was er al die tijd een stemmetje in mijn hoofd dat de woorden van mijn zusje resoneerde (hoewel ik dat natuurlijk nooit aan haar zal toegeven). Ten langen leste had ik een manuscript af, een mijlpaal in mijn leven als aspirerend schrijfster.

Maar mijn enthousiasme duurde niet lang. Ik was niet tevreden, wilde iets nieuws, iets beters, dus startte ik opnieuw. En ambitieus als ik ben, maakte ik er maar meteen een trilogie van.

Aera begon als een plek die ik helemaal kon kneden naar mijn eigen wil. Een land waarin ik mijn onvrede kon uiten met de wereld waarin we leven, waar ik kon spelen met de realiteit zonder die helemaal los te laten. Ik heb altijd al een zwak gehad voor metaforen – een van de redenen dat ik nog altijd smoorverliefd ben op de Harry Potterboeken – dus ook mijn eigen verhaal moest barsten van de dubbele betekenissen. Het zou een boek worden met een boodschap. Een aangezette versie van de werkelijkheid, waarin iedere dag mensen worden uitgebuit vanwege machtslust en hebzucht. Met Verraad wilde ik laten zien dat elk verhaal twee kanten heeft, dat wat op het eerste oog goed of kwaad lijkt, dat niet per se hoeft te zijn.

Maar het moest natuurlijk ook een boek worden waarin je kunt verdwijnen, gewoon genieten van een plaats die niet de jouwe is en van een leven waar je elk gewenst moment weer uit kan stappen.

Dit bedacht ik me allemaal op een warme zomerdag toen ik net mijn middelbareschooldiploma had gehaald. Ik zat met mijn laptop in de tuin en zocht informatie op over geheugenverlies, kennis die ook tijdens mijn opleiding geneeskunde niet onbruikbaar is gebleken. Opnieuw schreef ik documenten vol met verhaallijn, ontwierp personages en bedacht steden, planten en gebruiken voor een plek die steeds echter voor me werd.

Het was pas na het derde jaar van mijn studie dat ik de laatste hand legde aan Verraad – tenminste, dat dacht ik. Oh, hoe ik het mis had. De lange weg naar de publicatie van een boek bleek een operatie van herlezen (en herlezen en herlezen), aanpassen en opnieuw bekijken. Vaak kreeg ik de vraag of ik het niet moeilijk vond om stukken uit mijn verhaal te verwijderen of te veranderen, maar hierop reageerde ik altijd ontkennend. Mijn boek werd er alleen maar beter van en dat was het doel dat ik voor ogen had. Ik schaafde alleen waar ik ook vond dat er geschaafd moest te worden.

Ondertussen was daar natuurlijk de kwestie van de benodigde financiën om het boek te kunnen publiceren. Aangezien het opbrengen van zo’n bedrag als arme student nog een hele kluif is, besloot ik, samen met Palmslag, dat ik alle hulp kon gebruiken. Dus begon ik een crowdfunding op Slagboom.

Dit was meteen de eerste keer dat ik mijn boek naar buiten bracht, dus je begrijpt dat dit best een beetje spannend was. Wat als de hele onderneming in het honderd zou lopen? Wat als niemand geïnteresseerd zou zijn in mijn verhaal? De positieve reacties die ik vrijwel onmiddellijk ontving, op de eerste pagina’s van Verraad en op de actie zelf, hielpen me hier overheen. Het was hartverwarmend om te zien wie er allemaal te hulp schoot. Alle enthousiaste berichten deden mijn vastberadenheid groeien, ook al ging er altijd een nerveuze rilling door me heen als iemand riep zeker mijn boek te zullen gaan lezen.

De crowdfunding slaagde. Het bedrag werd gehaald. De redactie werd voortgezet en ik moest gaan beslissen over de cover en de binnenkant, de oplage en de prijs... beetje bij beetje werd kinderdroom werkelijkheid. En nu is het dan bijna zover, in maart komt Verraad uit en zal mijn verhaal zichzelf eindelijk gaan vertellen. Ik kan niet wachten en sta doodsangsten uit tegelijkertijd – de woorden die eerst zo veilig waren opgesloten in mijn hoofd, zijn niet langer enkel van mij. Maar vooral geniet ik ervan. Het kleine meisje in mij jubelt en ik jubel met haar mee, want misschien is een beetje angst wel gewoon de prijs voor je dromen. Als dat zo is, ben ik graag bereid die te betalen."

Sanne de Bock
   

Reacties

Ester (niet gecontroleerd)

Sanne ik ben nu al trots op je en ben erg benieuwd. Wat zal het een geweldig gevoel zijn om dan gewoon je eigen boek vast te hebben, uit te delen en te signeren! Tot de 25ste

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 15 uur geleden
Leesvoer voor op vakantie! Welke boeken lees jij deze zomer? 😱🥰 https://t.co/g4TArGzrLf
3 dagen 10 uur geleden
De jury is compleet! Dit dreamteam gaat de komende tijd aan de slag om de overvloed aan inzendingen te beoordelen e… https://t.co/UfUpGeF7uw
5 dagen 7 uur geleden
Het is zomer! Dat betekent wel dat er eindelijk weer tijd is om een paar mooie boeken open te slaan. Maar waar nu e… https://t.co/sgoIJB1Wj0

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine