Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Sfeerverslag Noord houdt woord 2013

Groninger, Friese en Drenthse schrijvers en dichters brengen eerste editie Noord houdt woord op 16 maart 2013 tot grote hoogte!

Terwijl Meindert Talma de zaal in De Wolthoorn vast opwarmde met het nummer Versmobiel ondernemer - een verzoekplaatje van organisator en uitgever Maurice van Dijk – maakte Jan Folkerts zich op om het spits af te bijten met een voordracht uit zijn boek Torenval. Het is altijd spannend om de eerste spreker te zijn, maar Folkerts wist de aandacht van het publiek direct en blijvend vast te houden met zijn trefzekere schrijfstijl. We horen de gedachten van hoofdpersoon Rutger Rietman als vanzelf door ons hoofd malen.

Egbert Hovenkamp II kon niet wachten om na Folkerts zijn dichtwerk ten gehore te brengen. Bijna zingend, melodieus vertellend en druk gesticulerend neemt hij zijn luisteraars mee in zijn verhalen, daar ligt zijn kracht. Het publiek werd erin ondergedompeld en genoot ervan. Als hij dan ook nog Galp, de Drentse vertaling van Allen Ginsbergs Howl, ten gehore brengt, weet de zaal het zeker: dit is zo’n avond die we niet snel meer zullen vergeten!Met Rutger Schoenmaker weet je dat er humor en absurdisme aan te pas komt met zijn korte verhalen en gedichten. En dat geldt net zo goed voor zijn advertentieteksten, een genre dat in de literatuur nog erg ondergewaardeerd wordt. Schoenmaker vertelde over De armste mens, over een aangeboden Gepasseerd station en over belastingadviseurs die gretig aftrek vinden bij de hoeren. “Rutger komt er wel”, hoorden we iemand zeggen, waarop een ander dat volmondig bevestigde: “Ja, echt wel.”

Het publiek kreeg daarna een inkijkje in het werk van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra, die hierover schrijft op zijn blog Zittingszaal 14. Dit keer over de lotgevallen van Gaston die aan de zelfkant van de samenleving vertoeft en noodgedwongen diepvrieskroketten stal. Hij at ze op om toch wat te eten te hebben en te overleven in de vrieskou. Zijlstra’s echt gebeurde verhaal bracht een lach en een traan in de zaal.Nu al pauze? 

Een half uur de tijd om nog even na te genieten van de eerste schrijvers en dichters. Bijkletsen. Een biertje of een wijntje. Bittergarnituur; persoonlijk rondgebracht door Arnold, de uitbater van De Wolthoorn. Buiten voor wie wou een sigaretje. Af en toe klinkt een fijn kort jazzdeuntje van bassist Eldee Young door de luidsprekers (op de muziek van Bei mir bist du schön). Café De Wolthoorn – hoe klein ook – bleek op dat moment zo’n slechte plek nog niet om te zijn.

“We gaan weer beginnen”, roept presentator Arno van der Heyden door de microfoon, waarna Meinder Talma met het nummer De Stadskabouter de gemoedelijke sfeer van voor de pauze moeiteloos weer weet over te brengen op het tweede deel van Noord houdt woord. 


Helding van de avond
Ciska Feekes had haar eigen leeslampje meegenomen. Geen overbodige luxe in de gezellige, maar met weinig licht bedeelde zaal. Het ding kwam later ook van pas bij enkele andere schrijvers, waarmee Feekes onbedoeld de heldin van de avond was. 

Ze bracht haar kinderjaren door in Jappenkampen. Dat viel even rauw op het dak van de luisteraars. Maar door het verleden door haar kinderogen te beschrijven in Het ruisen van de tjemara’s zijn Feekes’ verhalen gespeend van enige dramatiek of overdreven emotie. Die lichtvoetigheid maakte haar beladen boek gek genoeg zeer verteerbaar voor die toehoorders die nog nooit een oorlog hebben meegemaakt.De Drentse volksaard dan. Gerard Stout zocht ernaar en schreef erover in Skazki, waaruit hij het verhaal Gewassen varkentje voorlas. En dat deed hij zonder enige vorm van pretentie. Droog vertelde hij over Gert Heijne, die zijn intrek had genomen bij dominee Martine de Bruy. In plaats van een herdershond hebben ze een hangbuikvarken als huisgenoot. “Miss Piggy was een compromis over geloofsgrenzen heen.”

In het Drents klinkt poëzie onomwonden, heel direct. Dat bleek wel uit de voordracht van Suze Sanders. Met zachte, rustige stem kreeg ze de zaal stil. Ze droeg onder meer voor uit haar nieuwste bundel Veenbraand.

Na het bezwerende ritme van Sanders’ poezie, mocht Meindert Talma weer los gaan. Zijn muziek en teksten zijn moeilijk in een hokje te plaatsen. Soms weemoedig (Rummenige), soms satire (Koning van de kluts). Hoe dan ook, Talma had alleen maar zijn keyboard en zijn stem nodig om op ieders gezicht een glimlach te toveren. Neo-beatnik
De korte pauze duurde iets langer. Maar mocht het even! Er stond ons immers nog een laatste estafette te wachten. Het stokje werd in het slotgedeelte van Noord houdt woord opgepakt door Joost Oomen. Wie nog niet wist wat een performance poet doet, vergeet dat na zijn optreden nooit meer. “Onvervalste neo-beatnikstijl”, wist een van de toehoorders het kort samen te vatten. Wat wil je met een gedicht als Glijdt in de broek, dat met 160 km/uur door de zaal gleed. Tijd voor wat rust. Het estafettestokje werd overgenomen door Marten van Dijken en Anne Popkema. Namen die op Noord houdt woord werden vereeuwigd door hun voordracht van Hans en Grietje in het Fries en in het Gronings. Je hoort het goed: beide talen in één voordracht! Popkema in het Fries, afgewisseld door Van Dijken in het Gronings. Het kon allemaal die avond en het publiek smulde ervan!Voor de laatste sprint waren we afhankelijk van Bill Mensema. Een rustige start, maar dan ineens luid schreeuwend “priority, priority, priority!” Het publiek was er niet op verdacht en het werd wakker geschrokken voor een portie Mensema. Een prozagedicht van de man in plaats van het korte verhaal Devils and Angels dat hij oorspronkelijk zou voordragen. Dat overigens een boven verwachting mooi verhaal is, benadrukte hij. “Maar dat moeten jullie gewoon gaan lezen in de gelegenheidsbundel van Noord houdt woord. Dus koop die bundel!”, maant hij het publiek!


‘Een dikke voldoende’
Een mooie boodschap van Mensema zo aan het eind van de avond, vond ook Maurice van Dijk, uitgever van Palmslag en bedenker van Noord houdt woord. Dit nieuwe literaire evenement is wat hem betreft met vlag en wimpel geslaagd. “Een dikke voldoende”, horen we iemand anders zeggen. Bezoekers, schrijvers en dichters kwamen om elkaar te inspireren en inspiratie op te doen door naar elkaars woorden te luisteren. Dat is meer dan gelukt. Noord houdt woord is een geslaagd ‘boekenbal van het Noorden’.


‘Volgend jaar weer?’ Blijkt na deze eerste editie een retorische vraag te zijn waarop het antwoord alleen maar ‘ja, wat dacht jij dan!’ kan zijn.

Wat zeiden bezoekers en deelnemers over Noord houdt woord?
“De optredende auteurs zijn nog niet sufgeknuffeld door het grote publiek en dat levert een nieuwsgierig makend programma op” 

Inki de Jonge, journalist Dagblad van het Noorden

(heel het verslag van Inki vind je via linkje onderaan deze webpagina)

“Palmslag houdt Wolthoorn, een dappere pilot”

Maarten Bronts, Glasnost (Oog radio)

“Groningers schreeuwen nou eenmaal, dat is zo afgesproken”

Bill Mensema
“Die Rutger Schoenmaker komt er wel”

Een anonieme bezoeker


“Gezellig en tof en geen pijn in de kop!”

twittert Zweder daags na NHW 2013"Uitgeverij Palmslag maakt er een mooi feestje van met Noord houdt woord!"

Karel, een bezoeker
“Ik heb geen last van mijn lijf, misschien kun jij er de lusten van ontdekken”

Gerard Stout

 

Downloads

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

22 uur 29 min geleden
Altijd al eens een boek willen schrijven en heb je misschien nu wel de pen opgepakt? Deze week delen wij van versch… https://t.co/sg45nSRMeY
1 dag 20 uur geleden
Altijd al eens een boek willen schrijven? Deze week delen wij van verschillende auteurs hun schrijftips!🖋️ Sylvia… https://t.co/Z2Qb22QqPo
1 dag 22 uur geleden
Altijd al eens een boek willen schrijven? Deze week delen wij van verschillende auteurs hun schrijftips!🖋️ Sylvia… https://t.co/MqrIR3GgbY

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine