Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

"Soms schreef ik als in een droom" - Het schrijfproces van Verboden Moeder

13 juni 2014

Regelmatig wordt mij gevraagd waar ik de inspiratie voor het schrijven van een boek vandaan haal. Dit zal natuurlijk voor iedere schrijver anders zijn maar in mijn geval wacht ik tot het verhaal zichzelf aandient. Een gebeurtenis, gevoelens of vragen die me lang bezighouden, leiden mijn gedachten als vanzelf naar een verhaal. Aanhoudende vragen en gevoelens dwingen mij er als het ware toe deze te ventileren in een zelfbedachte story.

Als ik begin met schrijven heb ik geen idee hoe het verhaal zal verlopen. Ik zet de hoofdpersonen neer die ik nodig heb. Geef ze ergens een plaats en probeer hun uiterlijk en karakter te vinden. Van daaruit start mijn verhaal.

Zo werd ik voor mijn laatste boek Verboden Moeder geïnspireerd door de ontvoering van het Engelse meisje Madeleine MacCann. Deze vreselijke gebeurtenis speelde zich af dicht bij mijn vakantieverblijf in Portugal. De aanblik van de vele foto’s, de activiteiten van politie en de oproepen op de televisie en in kranten grepen mij zo aan dat ik het niet meer kon loslaten.
Een paar jaar later besloot ik een boek te schrijven over een dergelijke situatie. Ik wilde proberen op de vele vragen die zich aandienen na een ontvoering van een kind, een antwoord te vinden.

Zo ben ik het verhaal in Verboden Moeder begonnen met een jong gezin van drie personen. Vader, moeder en een driejarig kind. Een kind dat plotseling zou verdwijnen. Alleen deze setting was een gegeven, want deze hoofdpersonen zouden mij de weg moeten wijzen.
Daarna heb ik mezelf laten gaan en geschreven wat in mij opkwam. Soms alleen geluisterd naar de stilte, in afwachting van het vervolg. Soms schreef ik als in een droom en verbaasde me achteraf waar ik terecht was gekomen. Ik ben diep in de gevoelens van de personen gedoken en werd af en toe emotioneel van hetgeen ik had geschreven. Tenslotte kwam ik – tot mijn verbazing – terecht bij adoptie, hetgeen me extra energie gaf. Ik werd blij want het verhaal kreeg als vanzelf een ‘positief’ einde.
Het klinkt misschien vreemd maar eigenlijk heb ik het verhaal niet bedacht maar is het voor een groot deel ontstaan.
Omdat mijn verhaal in Verboden Moeder veel teweeg kan brengen bij mensen die een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt – gezinsproblemen en adoptie – werd ik ongerust en besloot professor René Hoksbergen (hoogleraar adoptie) te vragen met mij mee te lezen. Hij schreef voor mij het voorwoord.

Toen het manuscript klaar was, bleek dat het boek te dik werd en heb ik een persoon gewist die niet echt belangrijk was. Een lastige klus omdat de man op vele pagina’s geïntegreerd was in het verhaal.
Tijdens het schrijven corrigeer ik ieder hoofdstuk.  Voeg iets toe, haal iets weg of zet het in rood omdat dit misschien toch nog van pas zou komen.
Het moeilijkste deel van het schrijven vind ik het nalezen van het manuscript. Steeds weer ben ik ontevreden en geneigd tot veranderen. Dit houdt nooit op.

Verboden Moeder van Joke Mac-Leane verscheen 29 november 2013 (een tweede druk in februari 2014). Daarvoor schreef Joke het boek De Onrust Voorbij.

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

14 uur 39 min geleden
Wist jij dat Harry Bleeker columnist is bij Joop?📝 In zijn nieuwe boek 'Homo vanus' komen een groot aantal van zij… https://t.co/KoZgDBfMmO
1 dag 14 uur geleden
Het word 'Donkerder' in de les! 🖤 De school CSG Augustinus uit Groningen heeft ervoor gekozen om 'Donkerder' van R… https://t.co/QiuXPbhWlc
2 dagen 14 uur geleden
De sterren vallen uit de hemel voor 'Verlangen' van Sanne de Bock!✨Vier sterren heeft ze gevangen in de recensie va… https://t.co/k4vpoYlZ0K

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine