Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Spanning naar keuze

03 juni 2016

Zolang ik me kan herinneren houd ik van lezen. Als kind snelde ik iedere woensdagmiddag naar de bibliotheek. Ik nam het maximaal aantal toegestane stripboeken mee en las die in één ruk uit. Soms in de bieb, maar meestal gewoon thuis. Daarna kon ik ze net voor sluitingstijd inleveren en dan nam ik voor de rest van de week weer een flink aantal boeken mee.

Boeken zijn dan ook zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven (van wie eigenlijk niet?) dat het niet verrassend was dat ik zelf begon te schrijven. Op de middelbare school waren dat voornamelijk gedichten in het Engels, in mijn werk artikelen voor onder andere het personeelsblad en uiteindelijk schreef ik in het jaar dat ik 49 werd het boek Dodelijk bedrog. Mijn eerste thriller, of misdaadroman, of politieroman: geef het maar een naam, want alleen over dat label kun je al een blog vullen.

Gek genoeg las ik als puber en volwassene geen thrillers, althans niet zoals je die nu in de boekhandel en in de bibliotheek bij spannende boeken vindt. Nee, ik las P.G. Wodehouse voor de typische Britse humor, ik verslond Somerset Maugham om de prachtige beschrijvingen van de zwaktes van mensen en Henry James om zijn maatschappijkritiek. En Graham Greene. Die laatste kwam met Our man in Havana natuurlijk al wat dichter in de buurt van een thriller. Maar tóch had ik geen duidelijke voorliefde voor moorden, bloedspetters en meer van die aanverwante zaken. Ik merk dat ik meer houd van de intriges tussen mensen. Vaak gaat het dan om verwikkelingen op een kantoor. Ik kan je verzekeren dat je daar heel wat inspiratie vandaan kunt halen! Zo is ook mijn eerste boek tot stand gekomen.

Tijdens een boekbespreking bij een leesclub gaf een van de aanwezigen mij vorig jaar de feedback dat het allemaal wel wat spannender mocht in mijn volgende boek. Spannend. Dat is zo’n geweldig woord dat voor iedereen iets anders inhoudt. Zo ga ik nooit met mijn partner naar een spannende film, want dan slaapt ze daarna niet. Terwijl ik soms denk… was dat het nou?

Maar goed, een gratis advies is nooit weg. Dus vroeg ik de dame in kwestie waar ze aan dacht bij het woord ‘spanning’. Op dat moment was er net een tram in Amsterdam (waar anders) doorzeefd met kogels. ‘Nou, zoiets dus,’ gaf ze aan. Ik begon te lachen en antwoordde dat dat ongetwijfeld erg spannend was, zeker voor de aanwezigen in de tram, maar dat het minder paste bij mij. Want dat blijft ook belangrijk. De lezer moet een leuk en spannend boek in zijn handen hebben, maar als je van seriemoordenaars houdt of de pagina’s doordrenkt wilt zien van bloed, dan haak ik af. Zowel in het lezen als het schrijven ervan. Ik houd van de machtspelletjes, de stille psychologische oorlogen die gevoerd worden. Of die zich in werkrelaties of in privérelaties afspelen maakt dan niet uit.

Van 3 t/m 19 juni zijn de Spannende Boeken Weken. Ik wens je spanning naar keuze!

Patricia van der Broek, auteur van Dodelijk bedrog

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

3 dagen 5 uur geleden
Heb jij hem al gelezen? šŸ’§ https://t.co/XfPAXrYI76
4 dagen 14 uur geleden
15 februari presenteerde Gerjan Eikenhorst zijn boek 'Colombia: Vrede tegen elke prijs'. Dr. Nanne Timmer nam het eā€¦ https://t.co/AvEf2TKbmi
5 dagen 15 uur geleden
Hij is binnen, klaar om hem op 1 maart aan Bert Visscher te overhandigen! Wie is er nog meer enthousiast?? šŸ˜ā€¦ https://t.co/R6iZmCtReP

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2020
website door: wemagine