Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Waarom schrijven?

07 maart 2018

Als cardioloog schreef ik in dertig jaar tijd duizenden brieven. Vooral naar huisartsen. Brieven over het wel en wee van onze patiënten. Over diagnoses, adviezen voor de behandeling en of de patiënt wel of niet werd geadviseerd terug te komen naar de polikliniek cardiologie. Bij patiënten met hartziekten was dat immers vaak het geval. Je bouwde een band op met jouw patiënten. Soms gedurende tientallen jaren. Toen de tijd van mijn afscheid als cardioloog naderde, realiseerde ik me dat er iets voor in de plaats moest komen.

Met bevriende cardiologen ontstond het plan een eigen cardiologische kliniek, een Zelfstandig Behandel Centrum, te stichten. Door de tegenwerking van een lokale ziektekostenverzekeraar ging het niet door. Maar er was iets moois uit geboren. Het schrijven van brieven al die jaren vond een nieuwe inspiratiebron. Tot dan toe was alles wat ik schreef non-fictie. De werkelijkheid van de zieke medemens. De grauwe werkelijkheid. Dat veranderde. Geen ziektegeschiedenissen meer, maar spannende verhalen. Thrillers met aanvankelijk nog een medische achtergrond.

Zo ontstond de eerste thriller Geen Weg Terug: een ziektekostenverzekeraar als misdadige organisatie.  Een verhaal waarbij fictie en werkelijkheid door elkaar spelen. Waar personages soms wel en soms niet bestaan. Waar karaktertrekken worden uitgelicht of juist niet. In een stijl die ik mij had aangeleerd in de vele brieven naar de huisartsen. Kort, zakelijk, geen franje.

Het smaakte naar meer.

Naast de patiëntenzorg was de geneesmiddelenresearch voor mij een bron van inspiratie. De wereld van bevlogen onderzoekers op zoek naar het ultieme geneesmiddel. Grote financiele belangen, mooie overwinningen, maar ook bittere teleurstellingen. Een schitterend decor voor een volgende thriller, Valse Hoop: een dodelijke farmaceutische connectie.

Natuurlijk was er een leven buiten de geneeskunde. Als schrijver ontwikkel je een tweede natuur als observator. Je ziet dingen gebeuren. Soms  met grote gevolgen. Je slaat ze op. Als je dan je fantasie de vrije loop laat gaan werkelijkheid en fictie zich met elkaar vermengen. Je gaat schrijven. Zo ontstond Kwade Vrienden: een gevaarlijke combinatie. Doordat je als schrijver registreert wat er om je heen gebeurt en vastlegt is er altijd een autobiografisch element aanwezig. Al was het alleen al de denkwijze en het taalgebruik van je personages.

Het vierde boek Het Icoon: een misdadige constructie, speelt in een omgeving die ik als schrijver niet ken. Dat is ook niet nodig. De kranten, de televisie, de radio en de vele mediavormen geven zoveel inkijkjes in andere werelden dat alleen al een gezonde opmerkingsgave, mij althans, heel ver gebracht heeft. Via Google Maps kun je naar iedere denkbare plek op de wereld. Alsof je er woont. Er dagelijks loopt.

Wat heeft het schrijven mij dan gebracht? Alleen al de research naar plaatsen waar ook op de wereld, naar bedrijven die tot dan toe terra incognita waren, waren een verrijking.

Zodra een manuscript in creatieve zin klaar was en het belangrijke aspect van het leesbaar maken nog moest beginnen, begon het volgende onderwerp dat op de plank lag al weer te kriebelen. Ook dat was een steeds weer terugkomende fantastische uitdaging.

Bij het leesbaar maken van de boeken waren ook de contacten met  de uitgever, de redacteuren, en de correctors steeds weer een bron van veel plezier. Als het dan zo is dat er lezers zijn die jouw boeken met genoegen lezen dan geeft dat een grote voldoening.

Het mag duidelijk zijn dat het schrijven van thrillers mij veel heeft gebracht en brengt.

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 9 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
2 dagen 14 min geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
3 dagen 14 min geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine