Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Weg met die schaamte!

22 september 2016

“Lieve Quintra,

Je zit al weken in m'n hoofd, misschien al wel maanden vanaf de eerste aankondiging van je boek. Ik wilde je zo graag een berichtje sturen, maar het kwam er niet van iedere keer... Ik had de datum voor je boekpresentatie al in m'n agenda gezet, alleen zouden wij een weekendje weggaan met de camper... Ik hoopte stiekem dat we in het oosten van het land zouden belanden en dat ik even langs zou kunnen komen. Al je posts en likes over depressies lees ik, vooral de laatste (die ik gezien heb) over de blogs vond ik zo mooi! Ik heb ze gelijk doorgestuurd aan m'n zusje.... Geen idee of jij op de hoogte bent van het feit dat mijn zusje last had van angststoornissen. In 2009 heeft ze een zelfmoordpoging gedaan. Ik was er heel open over, maar voor zover ik me kan herinneren hebben we het er nooit over gehad. Want door het erover te hebben verwerk je het beter en begrijpen anderen het ook beter.”

In de aanloop naar de boekpresentatie van Er was eens een zwarte wolk heb ik tientallen berichten gehad. Vaak van mensen die eindelijk durven spreken over de ellendige mentale ziekte waar ze soms al jaren mee worstelen. Helaas gebeurt het spreken hierover en hulp zoeken te vaak niet. Getuige het artikel dat ik op Facebook plaatste een week geleden over een vrouw, die voor de wereld alles perfect voor elkaar had, maar toch bezweek onder haar postpartum depressie.

Toen ik na mijn eerste bevalling niet lekker in mijn vel zat, durfde ik ook geen hulp te zoeken. Ik loog tegen de dokter, het consultatiebureau en de verloskundige als zij vroegen hoe het met me ging.

Pas na een aantal weken heb ik destijds voor het eerst uitgesproken wat er in mij omging. Mijn beste vriendin kenmerkt dit telefoontje nog als het meest bizarre en onwerkelijke telefoontje van haar leven. Ik vertelde haar namelijk dat ik serieus had overwogen om die dag met mijn dochtertje Elin de vangrails in te rijden.

Met mijn zoontje Thom was het anders. Ik had me vast voorgenomen om hulp te zoeken, zo snel mogelijk.

Mijn ervaring met hulp zoeken? Komt een depressieve/ angstige vrouw bij de dokter... Die eindelijk hulp durft te vragen voor wat haar overkomt. Zegt de dokter: “Tja mevrouw, dit is heel vervelend, het kan misschien weken, maanden of jaren gaan duren. Neem maar wat rust. Je hebt een zware periode achter de rug. Een bevalling is niet niks.”

Geen emotie. Puur het tekstboek. En wat voor tekstboek.

Hoe gaat het bericht verder waarmee dit artikel begon?

“Mijn zusje was ook van plan om haar verhaal op te gaan schrijven. Daarom stuurde ik de blog die jij geliked had op Facebook gelijk aan haar door.  Alleen heeft ‘t zover niet mogen komen. Mijn zusje heeft deze week een angststormvloed niet aangekund en heeft het mooie leven achter zich gelaten.... Na haar overlijden vond ik op haar telefoon alle artikelen van de blog nog open (ze heeft ze allemaal gelezen). Dat vond ik zo mooi en wilde ik je graag even vertellen. Ondanks dat we elkaar bijna nooit spreken [...] wil ik je graag nog even op deze onpersoonlijke manier zeggen dat ik heel trots ben op wat je doet!!! En ik weet zeker dat mijn zusje ook heel trots op je zou zijn, gezien zij ook altijd open was over haar gevoelens en gedachten.”

Zoals ik al zei heb ik in aanloop naar mijn boekpresentatie tientallen berichten gehad. Helaas was dit berichtje anders dan de meeste berichtjes. Het ging om een veel acutere angststoornis en het slachtoffer is dood.

Zouden we tegen iemand met kanker zeggen: ‘Dit is heel vervelend, het kan misschien weken, maanden of jaren gaan duren. Neem maar wat rust’?

Ernstige depressie of angststoornissen zijn dodelijke ziektes. Of dat kunnen ze zijn. Er moet zoveel meer onderzoek worden gedaan en onze gezondheidszorg moet ermee leren om te gaan. We worden nu gezien als zwak, mentaal zwakken die moeten aansterken. Maar we zijn #sicknotweak.

Nog een fragment van een willekeurige reactie op mijn aankondiging.

“Ben benieuwd naar je boek, Quintra. Ik heb zelf ook gekampt met depressie. Wilde dat niet als reactie plaatsen omdat ik vanaf volgende week een nieuwe baan heb.”

Zouden we, bij het aanvaarden van een nieuwe baan, ons schamen voor een gebroken been? Voor een bot dat de druk onder bepaalde omstandigheden niet aankon? Voor rugpijn? Voor reuma?

De dag voordat ik voor de boekpresentatie naar Nederland vertrok, was ik met een klant in gesprek. Ik vertelde hem over mijn boek en kon zien dat er in zijn ogen iets klikte. Hij was even stil na het aanhoren van mijn verhaal en zei toen: "Tja, ik heb Borderline. Ik zit al een tijd aan de medicatie en het gaat goed. Maar ik zou dit nooit aan mijn werkgever durven vertellen!"

Waarom schamen we ons zo voor een brein, dat om wat voor reden dan ook, de druk niet aankan?

Well, #Imnotashamed. Niet meer in ieder geval.

Voor de twee vrouwen, helden, die zo lang sterk hebben geprobeerd te zijn, heb ik het volgende geschreven:

De zon gaat op, de zon gaat onder
En soms doet je hart pijn

De maan is vol, de maan wordt klein
De kramp in je hart groeit

De winter vriest, de lente bloeit
Angst slaat om je hart

De zomerzon, de herfst wordt zwart
De kramp wordt steen

En dan ineens loop je door de zwartste tunnel van je leven heen
Er zijn lichtpuntjes soms een, soms twee

Telkens neemt iets ongrijpbaars ze mee
Tot het uitgaat, je kaarsje in de nacht

Rust zacht, lieve helden, rust zacht.

Reacties

Cindy Bouman (niet gecontroleerd)

Supergoed hoe je dit neergezet hebt, Quintra! De wereld zou mooier zijn als we kwetsbaarheid wat hoger in het vaandel hadden staan. Dat jij dit boek hebt geschreven, draagt daar zeker in bij...!

Reactie schrijven

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 9 uur geleden
'Het lichtbaken' van Ber Runderkamp, over een sadistische kidnapper die vijftien jaar geleden voor veel onrust zorg… https://t.co/IDmnGkvOjS
2 dagen 23 min geleden
'‘Sander Blom maakt het spannend vanaf de eerste regel’' - Boekiewoogie Ook is razend enthousiast ov… https://t.co/FeWTqyyc1j
3 dagen 23 min geleden
📢Palmslag presenteert: De Vaderdagselectie! Volgende week is het Vaderdag, dus is het tijd om een cadeau te kopen!… https://t.co/ABbTTvNBI6

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine