Veelgestelde vragen uitgeefdiensten

Waarom zou ik mijn (e-)boek bij Palmslag uitgeven, terwijl ik het ook in eigen beheer kan doen?

Veel auteurs zijn te onzeker of niet bekend met wat er komt kijken bij het uitgeven van een boek. Palmslag heeft die kennis en ervaring wel. Veel auteurs hechten daarnaast niet alleen waarde aan professionele ondersteuning, maar ook aan een kritische sparringpartner om samen belangrijke beslissingen te nemen. En we zijn er ook voor auteurs die het gewoon niet zien zitten om de gewenste stappen die bij het uitgeven van een boek komen kijken zelf op te pakken. Of simpelweg omdat ze bij Palmslag meer regie over de publicatie van hun eigen boek hebben.
 

Waarom moet ik de kosten voor mijn boekuitgave zelf betalen bij Palmslag?

Anders dan veel grote uitgeverijen beschikt Palmslag niet over middelen om in de manuscripten te investeren die wij ontvangen en willen uitgeven. Het uitgeven van een (e-)boek door Palmslag komt daarom doorgaans dus geheel voor rekening van jou als auteur of dichter. Daar staat tegenover dat het grootste deel van de verkoopopbrengsten ten goede komen aan jou, zodat je het geïnvesteerde geld terugverdient (zie voor meer info hierover ook de veelgestelde vraag 'Wie krijgt de opbrengst en winst van de verkoop?').
 

Bij Palmslag moet ik mijn boekuitgave zelf bekostigen, maar wat is dan eigenlijk de toegevoegde waarde van Palmslag?

Palmslag wil je boek uitgeven waar andere uitgevers jouw manuscript ongelezen laten liggen omdat ze er geen commerciële waarde in zien. Dat is begrijpelijk. Een groot deel van de meer traditionele Nederlandse uitgevers investeert in de uitgave van hun boeken, maar ze willen die investering ook terugverdienen. Die uitgeverijen zijn mede om die reden erg kieskeurig in wat ze wel of niet publiceren. Bij Palmslag bekostig je de publicatie van je boek zelf, maar de verkoopopbrengsten zijn grotendeels voor jou zodat jij op zijn minst uit de kosten kunt komen. Ook heb je de zeggenschap over zaken zoals de oplage en de verkoopprijs. Wij helpen je bij de keuzes die jij hierin maakt. Bovendien betrekken we je in de door jouw gewenste stappen die wij voor je zetten in het uitgeeftraject van het boek. Daar komt bij dat jouw boek onder de vlag van een uitgeverij uitkomt. En dat is wat veel auteurs toch graag willen, omdat dit hun boek meerwaarde, relevantie en erkenning geeft.
 

Voor Welke kosten moet ik betalen wanneer ik mijn boek bij plamslag uitgeef?

Palmslag is een dienstverlener die het uitgeefproces voor jou begeleidt en uitvoert. Voor onze dienstverlening betaal jij als schrijver of dichter. Het gaat dan om onze inzet voor alle stappen in het uitgeefproces (onze uitgeefdiensten op een rij). Daarnaast maak je kosten voor extra stappen die (desgewenst) nodig zijn voor de totstandkoming van jouw boek. Denk aan extra promotie of aan illustraties en fotografie ten behoeve van je boek.
 

Wie betaalt de partijen waarmee wordt samengewerkt, zoals een drukker en ontwerper?

Deze kosten worden eerst door Palmslag voorgeschoten, waarna we ze na geleverde diensten bij jou in rekening brengen.
 

Waarom staan de tarieven van palmslag niet op de website?

Ieder boek en de wensen die een schrijver of dichter heeft zijn weer anders. Daarom vermelden we geen algemene tarieven van onze uitgeefdiensten. Op basis van de gesprekken die we na selectie van je manuscript met je voeren en de specificaties van je boek geven we je een overzicht van de te verwachte kosten in een op maat gemaakte offerte.
 

Hoe houdt Palmslag de kosten voor mijn boek zo laag mogelijk?

Hoewel je de totstandkoming van een boek zo duur kunt maken als je wilt, is en blijft het een investering. Daarom zoekt Palmslag naar een zo prijsbewuste totstandkoming van je boek. Daarbij putten we uit een groot netwerk van betaalbare ontwerpers, drukkers, fotografen en illustratoren. En als het even lukt, zal Palmslag aan deze partijen vragen of ze de prijs voor hun diensten wat omlaag kunnen schroeven. Vanzelfsprekend staat kwaliteit ten opzichte van de prijs steeds voorop.
 

Moet ik vooraf betalen of kan dat achteraf?

Goed om te weten is dat je nooit voorafgaand aan onze inzet en de publicatie van je boek hoeft te betalen. De facturatie wordt gesplitst en de facturen worden achteraf na elke uitgevoerde uitgeefdienst naar jou gemaild, bijvoorbeeld: de 1e factuur voor redactie en correctie, de 2e factuur voor ontwerp en publicatie/promotie/pers/verkoop en de 3e voor het drukwerk.
 

Wat zijn de risico’s wanneer ik mijn boek via Palmslag laat uitgeven?

Investeren in de uitgave van je eigen boek betekent dat je een bepaald deel van de oplage moet verkopen om de kosten terug te verdienen. De kosten en opbrengsten van je boek hangen nauw samen met de verkoopprijs en de oplage. Daarom overlegt Palmslag samen met jou wat je verwachtingen zijn en hoe groots je wilt aanpakken, zodat je vooraf een betere overweging kunt maken hoeveel geld je in je boek wilt investeren.
 

Wie krijgt de opbrengst en winst van de verkoop?

Omdat je als auteur de kosten voor je boek zelf betaalt, zijn de verkoopopbrengsten en alle gedrukte boeken van jou, zodat je je kosten terugverdient of winst kunt maken. Bovendien heb je veel zeggenschap over het uitgeefproces en wordt je boek door Palmslag uitgebracht. Dit in tegenstelling tot geheel uitgeven in eigen beheer, waarbij auteurs bovendien niet of onvoldoende worden begeleid door een ervaren uitgever en/of redacteur/corrector.

Van de verkoopopbrengsten houd je niet 100% over, omdat daar onder andere inkoopkortingen voor de boekwinkels (doorgaans 42% in Nederland en circa 35% in Vlaanderen) en verzendkosten van af gaan. Bovendien houdt Palmslag 10% commissie in op de verkoopopbrengst per exemplaar via derden en houden we 20% inkoopkorting in voor de verkoop via onze webshop, zodat we samen met jou delen in het succes van jouw boek (het gaat dan alleen om de exemplaren die wij namens jou verkopen via rechtstreekse inkoop bij Palmslag, dus via onze webshop, door NBD Biblion, rechtstreekse verkoop door ons aan boekwinkels en via het CB aan (online) boekwinkels, bijvoorbeeld Bol.com en winkels van Libris en Standaard Boekhandel). Over boeken die jij zelf verkoopt rekenen we geen commissie.

Wat doet Palmslag aan promotie en publiciteit voor  mijn boek?

We voeren enkele basispromotieactiviteiten voor je uit om je boek bekendheid te geven en de verkoop ervan te stimuleren. Om dit in goede banen te leiden, stellen we voor elk boek een promotieplanning op waarin staat wanneer we de promotieactiviteiten uitvoeren. Na afloop van de promotieperiode ontvang je een overzicht met de belangrijkste behaalde promotiedoelen (denk aan hoeveel recensie-exemplaren er zijn opgevraagd en hoe groot het bereik van de berichtgeving over je boek op onze socials was).

De belangrijkste basispromotie die we voor je boek en over jou als schrijver of dichter uitvoeren zijn onder meer:

  • Berichtgeving op onze website (onze website is een bron van nieuws over onze boeken en onze schrijvers);
  • Berichtgeving op onze sociale media (we zijn actief op Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter);
  • Vermelding in onze maandelijke digitale nieuwsbrief (we hebben 2500 nieuwsbriefabonnees);
  • Aanbiedingsbrochure (je boek wordt opgenomen in onze aanbiedingsbrochure, die we zowel digitaal als per post naar Nederlandse en Vlaamse boekwinkels sturen);
  • Persbericht (we schrijven een persbericht en versturen dat naar off- en online (vak)media die van belang zijn voor je boek;
  • Recensie- en leesexemplaren (desgewenst versturen we media - online en offline - een recensie-exemplaar, boekwinkels kunnen een leesexemplaar aanvragen);
  • Woordvoering (namens en in overleg met jou staan we de media te woord, beantwoorden we persvragen en voorzien we media van info over je boek);
  • Advertentie in Boekenkrant (elke maand plaatsen we een advertentie met daarin de vermelding van drie nieuwe en/of te verwachten titels van Palmslag in Boekenkrant, waaronder jouw boek);
  • Boekhandelsmailing (we sturen een mailing met daarin de (verkoop)info over je boek digitaal naar ongeveer Nederlandse en Vlaamse boekwinkels).

Naast onze basispromotie kun je ervoor kiezen dat we extra promotie voor je boek oppakken, bijvoorbeeld door adverteren in off- en online media, grotere zichtbaarheid op social media, een blogtour en promotiemateriaal (denk aan boekenleggers, flyers of posters).

Wanneer nodig promoten we de boeken in ons fonds en onze auteurs uit eigen beweging, omdat we er extra aandacht op willen vestigen of om Palmslag als uitgeverij te promoten. Dat kan bijvoorbeeld zijn door auteurs te interviewen of een genre extra te belichten op onze sociale media. Daarnaast kunnen thema’s (bijvoorbeeld de Spannende Boeken Weken of de Poëzieweek) en nominaties voor prijzen aanleiding zijn voor promotie door Palmslag. Alle extra Palmslag-overstijgende promotie wordt uiteraard niet in rekening gebracht bij de auteurs.
 

Wat verwacht Palmslag van mij in de promotie van het boek?

Uiteraard hangt je bijdrage aan de promotie vooral af van je beschikbare tijd. We vragen auteurs niettemin daar toch goed over na te denken en voldoende tijd te stoppen in de promotie van hun boek. Auteurs weten immers vaak heel goed wie hun lezers zijn en hoe deze doelgroepen het beste zijn te bereiken.

Manieren om te promoten zijn bijvoorbeeld een boekpresentatie, voordrachten of lezingen, de inzet van social media, je website of een e-mail naar bekenden en geïnteresseerden. Ook kun je plaatselijke boekwinkels attenderen op je boek. Ze kunnen die dan bij het Centraal Boekhuis bestellen.
 

Komt mijn boek in de boekwinkel te liggen?

Dat gebeurt net als bij de meeste andere uitgeverijen niet automatisch. Door de promotie- en publiciteitsactiviteiten die Palmslag uitvoert vergroten we de kans dat je boek bekend is bij boekwinkels (zo verstuurt Palmslag minimaal twee keer per jaar een aanbiedingsbrochures met nieuw te verschijnen boeken aan Nederlandse en Vlaamse boekwinkels). Die kunnen je boek bij het Centraal Boekhuis bestellen.
 

Wat doet het Centraal Boekhuis (CB)?

Je boek wordt via het Centraal Boekhuis (CB) ter inkoop aangeboden aan circa 1800 Nederlandse en Vlaamse (internet)boekwinkels. Het CB zorgt voor de distributie en het vervoer van boeken, wat het CB een van de belangrijkste schakels maakt tussen uitgevers en boekwinkels. Je boek is daardoor in alle (online) boekwinkels te bestellen en te reserveren. Of dat nou een grote winkel is als Bol.com of een kleine lokale boekwinkel, je boek is dankzij CB breed verkrijgbaar.
 

Sturen jullie mijn boek ook naar NBD Biblion?

Ja, Palmslag biedt je boek ter selectie aan NBD Biblion aan, de grootste dienstverlener voor bibliotheken en mediatheken. Afhankelijk van of je boek wel of niet wordt gerecenseerd en hoe je boek wordt gerecenseerd, zal NBD Biblion een bestelling voor je boek bij ons plaatsen (het aantal verschilt per boek). Wij regelen dat de bibliotheken via NBD Biblion hun bestelde exemplaren krijgen. Ook de facturering handelen wij af.

Boekwinkel

Organiseert Palmslag een boekpresentatie?

Nee, het organiseren laten we aan jou over (hoewel we je uiteraard tips kunnen geven). De reden is dat de organisatie van een boekpresentatie veel tijd en geld kost. Bovendien is de presentatie erg afhankelijk van persoonlijke wensen. Denk aan de locatie en het programma. Daar komt bij dat het lastig en veel tijd kost om een geschikte locatie te vinden, vooral in plaatsen waar Palmslag niet bekend is met de lokale mogelijkheden.
 

Waarom is een boekpresentatie belangrijk?

We raden auteurs altijd aan kort stil te staan bij de publicatie van hun boek en dat moment op welke wijze dan ook te delen en te vieren met anderen. Een boekpresentatie is daar een uitgelezen moment voor. 
Je kunt de presentatie zo groot of klein houden als je zelf wilt. 
Nog een belangrijke reden voor een boekpresentatie: je bent ervan verzekerd dat een aantal mensen op dat moment je boek koopt. Je lezers krijgen bovendien de gelegenheid je boek door jou te laten signeren of er een persoonlijke boodschap in te laten zetten.
 

Kan Palmslag een rol spelen op mijn boekenpresentatie?

Uitgever Maurice van Dijk of een van de redacteuren kan – als het qua datum en tijdstip mogelijk is – onder voorbehoud aanwezig zijn bij een boekpresentatie (dat kunnen we dus vooraf niet altijd toezeggen). De reis- en verblijfkosten van onze aanwezigheid brengen we bij de auteur in rekening.

Boekpresentatie

Hoe snel kan Palmslag mijn boek uitgeven?

Samen met Palmslag prik je een publicatiedatum voor je boek. Die datum is afhankelijk van de complexiteit en de wensen met betrekking tot jouw boek. Op basis van de stappen die in het uitgeeftraject nodig zijn, maakt Palmslag een planning.

Je moet er rekening mee houden dat het gemiddeld vier tot zes maanden duurt voordat jouw boek wordt gepubliceerd vanaf het moment dat je akkoord gaat met onze offerte en er door ons gestart wordt met de eerste stappen in het uitgeeftraject. Dat lijkt een lange periode, maar dat is het niet als je je bedenkt dat Palmslag kwaliteit wil leveren en voldoende tijd wil uittrekken om je boek de aandacht te geven die het verdient.
 

In welke oplage wordt mijn boek gedrukt?

Het aantal is gebaseerd op jouw keuze of naar aanleiding van overleg tussen Palmslag en jou. De meeste auteurs die bij Palmslag aankloppen, beginnen met een oplage tussen de 150 en 300 exemplaren. De drukkers met wie Palmslag samenwerkt, bieden de mogelijkheid om al vanaf een oplage van één exemplaar te drukken.

Bij deze kleine oplages laten we je boeken digitaal printen op basis van Printing On Demand (POD). Digitaal printen is goedkoper en de kwaliteit doet niet onder voor offset druk (hoewel we bij boeken met full colour foto’s in het binnenwerk offset aanraden). Al naar gelang je wensen en budget kun je er natuurlijk voor kiezen je boek sowieso offset te laten drukken.
 

Wie regelt de verkoopadministratie nadat mijn boek is uitgekomen en wordt besteld?

Namens jou verkopen we je boek via onze webshop en via (online) boekwinkels (dat laatste wordt uitgevoerd door het CB, waarbij wij zijn aangesloten). We vragen een ISBN aan en registreren die, regelen de verzending, houden de voorraad van je boek op peil en verzorgen de verkoopadministratie voor jou, zodat jij je daar niet mee bezig hoeft te houden.

Naast onze verkoopkanalen staat het je vrij zelf je boek te verkopen, bijvoorbeeld tijdens je boekpresentatie of tijdens een voordracht. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor de afhandeling, de eventuele verzending en de verkoopadministratie van je boek.
 

Wie krijgt de auteursrechten van mijn boek?

Je hebt als schrijver automatisch de auteursrechten op je teksten. In overleg kun je de auteursrechten overdragen aan Palmslag. Maar ook in dat geval behoud je als schrijver altijd de persoonlijkheidsrechten van je werk. Meer informatie over auteursrechten vind je op: www.auteursrecht.nl

Boekdruk