Ditha Blaauw schreef een column over de totstandkoming van haar kookboek Meer dan wortels, natuurlijk vrij van gluten, suiker, lactose en soja. In haar column laat ze zien dat ‘omdenken’ iets heel bijzonders op kan leveren…
“Ieder boek heeft een begin. Mijn boek Meer dan wortels begon met een einde. Het einde van verse chocoladebroodjes van de warme bakker, pizza bij de Italiaan en een ijskoud witbiertje op een zomers terras. Van de een op de andere dag moest ik gluten, suiker, lactose en soja laten staan.
De meeste mensen verliezen het plezier in koken zodra ze gluten of andere bestanddelen moeten laten staan. Doordat het plezier in koken is vergaan, verdwijnt ook het plezier in het elkaar treffen rond de maaltijd. Eten speelt een belangrijke rol in ons sociaal leven en door een voedselallergie kun je je flink buitengesloten voelen.
Om de uitdaging aan te kunnen en met plezier heerlijke gerechten op tafel te kunnen zetten, moet je óf heel veel plezier in koken hebben en over uithoudingsvermogen beschikken, óf een hele goede kok zijn. De grote groep mensen blijft wat verloren achter.”
Benieuwd naar de rest van de column? Lees dan snel verder!