Vier jaar geleden kwam Ditha Blaauw (29) ziek thuis te zitten door de chronische ziekte endometriose, waardoor ze gluten, suiker, lactose en soja moest laten staan. Toen ze geen kookboek kon vinden met veel lekkere recepten zonder deze ingrediënten, besloot ze hem zelf maar te schrijven. Haar boek Meer dan wortels verschijnt zaterdag 4 juni bij Uitgeverij Palmslag. Momenteel is ze op www.slag-boom.nl druk bezig via crowdfunding het benodigde bedrag voor deze publicatie bij elkaar te krijgen.
Doordat Ditha Blaauw ziek was, belandde ze in de bijstand. Als jonge ambitieuze vrouw frustreerde dit haar zeer, maar ze was te vaak en te veel ziek om nog voor een werkgever te kunnen werken. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, boog ze haar situatie in iets positiefs om: ze ging zelf een kookboek schrijven met recepten zonder gluten, suiker, lactose en soja. Koken en eten moet je toch en schrijven kan ook op de bank of zelfs in bed. Bovendien bracht het uitproberen van de recepten ook de nodige gezelligheid met zich mee. Want familie en vrienden moesten die taarten en driegangenmenu’s toch komen opeten!
Dromen in vervulling
Drie jaar na het eerste idee is haar kookboek bijna realiteit. Ditha zelf is dankzij het dieet en een operatie dusdanig opgeknapt dat ze ook weer langere werkdagen kan maken en zich volop op de promotie van haar boek kan storten. En als Ditha niet ziek was geworden, had ze waarschijnlijk nog steeds in het onderwijs gewerkt. Nu heeft ze nog voor haar dertigste twee grote dromen in vervulling laten gaan: een boek schrijven en van koken werk maken!
Crowdfunding tot 18 april
Momenteel is ze een crowdfundingcampagne gestart om de drukkosten van het boek te kunnen dekken. Doneren en het boek bestellen in de voorverkoop kan nog tot maandag 18 april via www.slag-boom.nl. Iedereen die doneert, krijgt daar een aantrekkelijke tegenprestatie voor terug.
What’s cooking in ‘Meer dan wortels’?
We zijn gewend aan maaltijden met gluten, melkproducten en suiker. Maar wat als je die dingen niet meer eet of mag eten? Wat blijft er dan over? Wortels? En hoe bak je een taart zonder boter en suiker? Ditha laat in ‘Meer dan wortels’ zien dat koken zonder deze toevoegingen juist extra lekker eten oplevert. De recepten barsten van de smaak en de meeste ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te vinden.
Eten gaat natuurlijk niet alleen om ingrediënten en recepten. Goed eten moet inspireren, troosten, verbinden. De introducties en anekdotes bij de recepten nemen je daarom mee naar etentjes, eerste kennismakingen met een gerecht en Ditha's herinneringen. Per seizoen vind je de lekkerste gerechten, zodat je heel het jaar door aan de slag kunt. De sfeervolle foto's en illustraties doen je verder het water in de mond lopen!
Op www.slag-boom.nl vind je ook een preview van Ditha's bijzondere kookboek!