In de zomer van 2018 publiceerde Nikki Lee Janssen bij Uitgeverij Palmslag haar boek Niet van iedereen. Direct ontving het boek veel aandacht en Nikki was o.a. te gast bij RTL Boulevard, NH Nieuws en Hart van Nederland. Uitgeverij Palmslag sprak haar over deze media-aandacht, het schrijfproces en haar ervaringen de afgelopen periode.
Je boek en vooral de bijbehorende zaak heeft veel media-aandacht gekregen. Hoe heb je dit ervaren?
Nikki: “In het begin vond ik dit vrij lastig, ineens zie je jezelf overal voorbij komen. Zowel op internet, in de krant als op TV. Toch vond ik het zeer positief. Positief vanwege het feit dat er aandacht was voor niet alleen mijn verhaal maar voor het onderwerp sexting/sextortion in het algemeen. Het is zo’n groot maatschappelijk probleem waar je veel over hoort, maar waar je weinig inhoudelijke persoonlijke verhalen over kunt vinden van slachtoffers vanwege het enorme taboe dat rust op dit onderwerp. Aangezien een van mijn standpunten altijd geweest is om het taboe te doorbreken en te laten zien dat je je als slachtoffer niet hoeft te schamen en je jezelf zeker niet als dader moet voelen, heeft de media-aandacht er zeker voor gezorgd dat er een stap in de goede richting is gezet.”
Wat je hebt meegemaakt is behoorlijk traumatisch. Werkte het schrijven van het boek therapeutisch voor je?
Nikki: “Absoluut! Het schrijven van mijn boek is een groot stuk verwerking geweest, vooral om deze heftige gebeurtenis om te zetten in iets positiefs. Ik was zwanger van ons dochtertje op het moment dat het mij overkwam, en daardoor besefte ik heel erg hoe heftig het gevecht was dat ik aan het voeren was. Ook dacht ik eraan hoe de afloop zou zijn als ik jonger was geweest, en ik waarschijnlijk geen advocaat, privé-detective of Peter R. de Vries kon inschakelen omdat je er dan simpelweg de middelen en ingangen niet voor hebt. Wetende dat het sturen van intieme foto’s van jezelf alleen maar toeneemt de komende jaren, dat de digitale wereld en apps als Snapchat en Tinder zich nog verder ontwikkelen. Dat in combinatie met mijn zwangerschap zorgde ervoor dat ik vooral voor ons kleine meisje maar natuurlijk absoluut ook voor andere jongens en meiden in de toekomst niemand die strijd gunde, en de weg makkelijker wilde maken. Vandaar dat mijn boek ook echt een handboek geworden is met naast mijn persoonlijke verhaal ook alle feiten en cijfers, ‘tips and tricks’ en geef ik het woord aan vier professionals om andere echt te kunnen behoeden/helpen.”
Over het schrijven gesproken… hoe heb je het schrijfproces ervaren? Waar liep je tegen aan? En wat ging juist precies zoals je verwacht had?
Nikki: “Ik heb heel veel te danken aan mijn top ghostwriter Silvie Kamphuis! Ze kent de kneepjes van het vak en weet exact hoe er een mooi en goed lopend verhaal op papier komt. Mijn verhaal is mijn verhaal, maar daarmee was het nog geen boek. Samen met Silvie is dit uiteindelijk echt in een boekwaardig verhaal gegoten, en leest het zo fijn en makkelijk weg ondanks het heftige onderwerp.”
“Wat ik heel helder had voor ik aan het boek begon was dat het ‘luchtig, makkelijk en zelfs met een tikkeltje humor’ geschreven moest worden. Doordat het onderwerp zelf natuurlijk heftig was wilde ik niet dat het een heel zielig boek zou worden, wat volgens mijzelf en vele lezers gelukkig ook gelukt is.”
“Iets wat ik lastiger vond was het laatste stuk; de vormgeving en het ontwerp. Hier kreeg ik gelukkig onwijs veel hulp bij van Gertie Vos. Dankzij haar ziet het boek er zo mooi afgewerkt en professioneel uit en is het helemaal in de stijl die ik voor ogen had, misschien nog wel mooier dan ik zelf durfde te hopen.”
Waar ben je het meest trots op?
Nikki: “Natuurlijk op het feit dat door mijn hele strijd de dader gepakt is, en nu zijn straf uit moet zitten. Maar toch ook om hoe mijn verhaal en boek ervoor zorgen dat het onderwerp sexting/sextortion bespreekbaarder is geworden. Alle positieve reactie van mensen die ik totaal niet ken over hoe ik om gegaan ben met deze situatie, en dat ik nu al zoveel meiden en jongens heb mogen helpen, dat doet me goed.”
“Het eindresultaat van mijn boek is ook echt wel iets waar ik heel trots op ben, het klopt. Hoe het eruit ziet, de inhoud, het is zoveel mooier dan ik in gedachten had. Oprecht een prachtboek mét waardevolle inhoud.”
Zou je ooit nog een boek willen schrijven?
Nikki: “Die vraag krijg ik heel vaak. Het boek eindigt natuurlijk open, en er is inmiddels zoveel gebeurd dat ik makkelijk een tweede of derde versie kan uitbrengen... wie weet!”
Last but not least, welke boeken lees je zelf het liefst?
Nikki: “Haha, leuke vraag, maar ik lees zelf nooit. Het laatste wat mensen van mij hadden verwacht en wat ik zelf ook nooit had kunnen bedenken is dat ik ooit een boek zou uitbrengen, maar toch ligt er een echte ‘Nikki Lee Janssen’ in de boekhandels.”