Interview met Marieke Leseman, 'Het geheim van de Lacheend'

Afgelopen najaar kwam het interactieve kinderboek 'Het geheim van de Lacheend' uit bij Palmslag. Maar wat is dat geheim nu eigenlijk? Om een goed beeld te krijgen van de achtergrond van het verhaal en ervaring van het uitgaveproces, hebben we Marieke het hemd van het lijf gevraagd. In het interview vertelt ze hoe het boekidee is ontstaan en hoe haar gezin een belangrijke rol heeft gespeeld in het maken van dit vrolijke boek.

Lees verder voor een kijkje achter de schermen bij 'Het geheim van de Lacheend'!

Hoe is de inspiratie ontstaan voor het schrijven van 'Het geheim van
de Lacheend'?

Ik vond mijn inspiratie op de brug over de sloot achter ons huis, waar ik met mijn dochter (toen vier jaar) regelmatig een eend ontmoette die leek te lachen. ‘Mama, die eend lacht mij uit’, zei ze dan. In haar ogen ging het om een stoute eend. Dat sprak tot mijn verbeelding en ik stelde mij voor dat deze eend de mensen die over de brug komen uitlacht, omdat hij blijkbaar niet begrijpt waarom ze er anders uitzien dan hij. Hij is erg trots op zijn lach, voelt zich stoer en werkt er hard voor. Zo’n klein eendje dat zo zijn best doet met een flink stemvolume, ik vond dat hij het verdiende om beroemd of berucht te worden. En mijn dochter voelde zich nooit prettig als we over de brug fietsten en de eend weer hoorden. Op een dag schreef ik het gedicht en dat pakte goed voor haar uit. Ze moest er hard om lachen: nu zij de eend begreep was het niet meer negatief. En zo werd het een begrip binnen ons gezin. We hebben in verschillende vijvers en kinderboerderijen een lacheend gespot. Maar geen eend die het zo hard kan als die achter ons huis.

Was het schrijven van een kinderboek al langere tijd een wens of doel?

Ja, ik heb altijd al de wens gehad om een boek te schrijven. Dat het een interactief prentenboek zou worden met klei-illustraties en een app met stop-motionfilmpjes, en dat alles van mijn eigen hand, had ik echter nooit kunnen bedenken.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van kindergedichten. Deze gedichten illustreerde ik met kleifiguren, boetseren is namelijk een andere hobby van mij. Geïnspireerd door de gedichten van Annie M.G. Schmidt die ik voor het slapen gaan voorlas aan mijn kinderen en de stopmotionseries die we in de ochtend keken, zoals Shaun het Schaap, ontstond bij mij het idee om met de kleifiguren te gaan animeren. Ik heb mij verdiept in verschillende soorten klei, in fotografie en computeranimatie. Het concept noemde ik Kleigedichten en ik startte een blog op mijn website en social media. Samen met mijn man, die ICT-er is, hebben we het kleigedicht van de Lacheend uitgewerkt tot een digitaal verhaal met interactieve animaties in de vorm van een app. In onze omgeving kregen we hier zoveel positieve reacties op, dat ik Uitgeverij Palmslag heb benaderd om ook een prentenboek te uit te geven.

Wat is de achterliggende gedachte achter het verhaal?

De positieve invloed van het verhaal op mijn dochter en het plezier van het voorlezen en fantasie, wil ik graag delen met anderen. Ik wil kinderen laten zien wat je met klei kunt maken en dat je handwerk kunt combineren met de digitale mogelijkheden van deze tijd.

‘Het geheim van de Lacheend’ mag gewoon een grappig verhaaltje zijn, met een hoofdrolspeler die zich goed leent voor de leukste interactieve animaties. Daarnaast kan het ook een uitnodiging zijn om met je kind in gesprek te gaan over uitlachen. Dat is geen doel op zich, maar het boek kan dienen als een mooie aanleiding. Wat is uitlachen? Mag je iemand uitlachen? Hoe voel je je als je uitgelachen wordt of zelf iemand uitlacht? Ik vertrouw erop dat kinderen van binnen weten wat goed en fout is en dat je er op hun niveau een mooi gesprek over kunt voeren.

Wat maakt 'Het geheim van de Lacheend' zo uniek?

‘Het geheim van de Lacheend’ is een unieke combinatie van een (voor)leesboek, creatief handwerk en digitale mogelijkheden. Het boek vormt een geheel met de interactieve app, waarin de kleifiguurtjes tot leven worden gebracht in stopmotionfilmpjes.

Deze filmpjes starten door het scannen van de QR-codes in het boek. Als het filmpje klaar is blijft het beeld stilstaan en kun je op de kleifiguurtjes drukken, ze vertonen dan een kunstje: er springt bijvoorbeeld een visje uit het water of er kruipt een molletje uit de grond. Het is spannend of er op de volgende bladzijde weer een QR-code staat en welke figuurtjes in beweging komen. Op een gegeven moment is de eend verstopt en de lezer is de enige die hem kan zien…

Het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot het interactieve prentenboek ‘Het geheim van de Lacheend’, is ook uniek te noemen. Het is een waar familieproject geworden in het afgelopen ‘coronajaar’. Mijn dochters beleving vormde de inspiratie voor het verhaal en met haar heb ik verschillende stopmotionfilmpjes op Youtube en Tiktok gemaakt. Mijn man heeft de app ontwikkeld en mijn zoontje (1 jaar) heeft geholpen met het testen van de app door op alle knopjes te drukken. Hij is dus babyproof, haha.

Liggen er nog nieuwe verhalen of boekideeën in het verschiet?

Ja, zeker. Er liggen nog een paar kindergedichten op de plank, waar ik nieuwe animaties bij wil maken. Mijn man en ik hebben het plan om dit jaar nog een geheel digitale versie van ‘Het geheim van de Lacheend’ uit te brengen. Vervolgens kunnen we met de nieuwe verhalen aan de slag. In ieder geval in de vorm van interactieve digitale boeken en misschien komt er ook weer een prentenboek. En wie weet zien we de Lacheend ook nog terug…

Meer nieuws

Tips voor het herschrijven | WRITER WEDNESDAY SCHRIJFTIP #6

Een eerste versie is vaak niet je laatste versie. Daar komt veel (her)schrijfwerk aan te pas. Hoe pak je herschrijven aan? Er zijn verschillende manieren van herschrijven…
Een eerste versie is vaak niet je laatste versie. Daar komt veel (her)schrijfwerk aan te pas. Hoe pak je herschrijven aan? Er zijn verschillende manieren van herschrijven…

Hoe schrijf je een goede setting? | WRITER WEDNESDAY SCHRIJFTIP #5

Waar speelt je verhaal zich af? De setting van je boek is de plek waar het verhaal zich afspeelt. Om alles zo levendig mogelijk te maken, moet je voor jezelf de setting…
Waar speelt je verhaal zich af? De setting van je boek is de plek waar het verhaal zich afspeelt. Om alles zo levendig mogelijk te maken, moet je voor jezelf de setting…

Hoe bouw je een personage? | WRITER WEDNESDAY SCHRIJFTIP #4

Hoe bouw je een personage? Om een boek te schrijven heb je eigenlijk maar één ding nodig: een personage met een doel. Maar het is voor je lezers ook fijn om meer van je…
Hoe bouw je een personage? Om een boek te schrijven heb je eigenlijk maar één ding nodig: een personage met een doel. Maar het is voor je lezers ook fijn om meer van je…

Van idee naar plot en outline, zo doe je dat | WRITER WEDNESDAY SCHRIJFTIP #3

Nu heb je een idee, je hebt de basis van de wie, wat, waar, wanneer en in het fijnste geval ook de hoe… maar hoe ontdek je in welke volgorde je een verhaal schrijft? Zo…
Nu heb je een idee, je hebt de basis van de wie, wat, waar, wanneer en in het fijnste geval ook de hoe… maar hoe ontdek je in welke volgorde je een verhaal schrijft? Zo…