Interview Monique van der Weijden, ‘Wild Hart’

De tweede druk van 'Wild Hart' is leverbaar! Wij spraken met Monique over het verhaal en hoofdpersoon Barbara.

Wat kunnen mensen verwachten als ze ‘Wild Hart’ lezen?
‘Wild Hart’ is een boek vol passie en liefde over de zoektocht naar erkenning, eigenwaarden en de zin en betekenis van het leven. Wild hart is een grotendeels autobiografische roman. Het hoofdpersonage Barbara belandt na een heftig ongeluk in een diepe crisis. Haar omgeving pleit voor antidepressiva, maar Barbara beseft diep van binnen dat in deze depressie een boodschap besloten ligt. Ze gaat de strijd aan om zich los te weken van de vaste patronen waar ze in terecht is gekomen. In eerste instantie zoekt ze haar vrijheid in seksuele escapades, alcohol en drugs maar daar blijkt de oplossing niet te liggen. Via haar reizen naar het sensuele Toscane, een bezielde reis naar Ghana, de pelgrimstocht in Spanje en een ayahuasca-reis in Peru, leert ze uiteindelijk van zichzelf te houden en komt ze bij haar eigen innerlijke vrijheid.

Hoe kwam je op het idee om ‘Wild Hart’ te schrijven?
‘Ik wil met mijn verhaal andere vrouwen inspireren die zich niet bewust zijn dat ze in ‘de overgang’ of in een zogezegde midlife crisis zijn belandt. Dit is namelijk, zonder dat we dit vaak bewust zijn, een belangrijk transformatie proces om je authentieke Zelf ofwel je bezieling te hervinden. Ik dacht dat ik alles had: een man, lieve kinderen en een materieel rijk leven. Toch werd ik depressief. Een bijzondere droom maakte mij uiteindelijk wakker dat ik niet mijn eigen leven, maar het leven van de omgeving leidde. Het boek beschrijft de reis die ik heb doorgemaakt en mij na veel gekke avonturen, uiteindelijk bij mijzelf heeft gebracht.’

Ben je eerst psycholoog geworden en daarna schrijfster? Of eerst schrijfster en vervolgens psychologe?
‘Na mijn scheiding ben ik psychosynthese (een transpersoonlijke positieve psychologie met de erkenning van de ziel) gaan studeren en heb ik een groot scala aan opleidingen, waaronder familieopstellingen, gevolgd. Vervolgens heb ik ‘Wild Hart’ geschreven. Het schrijven van het boek was heel confronterend. Ik moest luikjes openen die ik heel lang verdrongen had, zoals het misbruik in mijn verleden.’ Het werkte echter ook therapeutisch. Ik kon mijn trauma’s van mij af schrijven en daardoor deze levensperiode afsluiten.’

Het boek werd door familie en vrienden niet altijd even goed ontvangen. ‘Ik kom uit een katholiek gezin en ik kreeg voor en na de publicatie van mijn boek, verschillende oordelen over mij heen.’ Monique had deze reactie van haar naasten ingecalculeerd, maar kon niet anders dan voor zichzelf te kiezen. ‘Ik heb te lang voor anderen geleefd. Ik maak nu mijn eigen keuzes, ook al vind de omgeving dit soms lastig. Een dergelijk proces naar je omgetemde natuur of Wilde hart gaat niet zonder slag of stoot.’

Kun je me iets meer vertellen over Barbara’s relatie met Jaap?
Barbara’s relatie met Jaap is in het boek niet volledig uitgeschreven; we krijgen via flashbacks steeds meer van deze stroeve relatie te zien. Achteraf beseft Barbara dat ze deze dominante man nodig heeft gehad om zelf op te gaan staan. Ze is zich gaandeweg bewust geworden dat er zonder weerstand geen groei mogelijk is.’

Waarom heeft ze haar problemen bij Jaap niet eerder aangekaart? Denk je dat Barbara hetzelfde had gedaan als ze geen auto-ongeluk had meegemaakt?
Barbara was bang om boos te worden op Jaap. Toen Barbara 11 jaar oud was, overleed haar broer. Een dag eerder kreeg ze ruzie met hem. Ze heeft toen als klein meisje, uit angst om iemand te verliezen, innerlijk besloten nooit meer boos op iemand te worden. Deze gebeurtenis heeft een enorme impact op haar leven gehad.

Het auto-ongeluk was een wake-up call. Door deze plotselinge breuk met het enorm drukke leven, kreeg Barbara eindelijk de tijd om na te denken en zich bewust te worden van haar eigen gedrag en hectische leven.

Kun je wat meer vertellen over de vrouwelijke relaties van Barbara? Haar adoratie voor Suus en haar ruzie met Sabien?
Suus en Sabien zijn vriendinnen, maar tegelijkertijd reflecties van Barbara. Suus is wereldwijzer en vrijgevochtener dan Barbara. Suus geeft zichzelf de vrijheid om te leven en weet van zichzelf te houden. Sabien is eigenlijk een eerdere versie van Barbara. Ze houdt nog vast aan haar oude gewoontes en de regeltjes waarin ze in de loop der jaren is vastgeroest.

Barbara bedenkt zich na de ruzie met Sabien het volgende: Misschien moet ze eerst alle regels breken voordat ze haar eigen regels kan maken. Kun je daar wat meer over vertellen?
‘Barbara probeert met alles te breken dat haar zo ongelukkig maakt. Ze moet eerst alle opgelegde grenzen en regels van haar familie, haar relatie en omgeving overschrijden, voordat ze kan bedenken welke regels ze zelf belangrijk acht. Welke leefregels ze onnodig vindt en welke regels ze zelf wil volgen.

Op het begin wordt er gespeeld met het idee van een midlifecrisis, geopperd door Stanley. Is daar een reden voor? En zit Barbara daarin volgens jou? Heb jij iets tegen het woord midlifecrisis
?
Midlifecrisis is een heel normaal woord maar ik merk dat er veel weerstand is tegen dit woord. Er lijkt nog steeds een taboe op te rusten. Dit is de reden waarom ik het nu ‘De Magische Overgang’ noem. Het is belangrijk om te bedenken dat deze overgang niet door anderen komt, legt Monique uit. ‘In de periode voor de overgang of midlife is het de tijd om je geconditioneerde persoonlijkheid kwijt te raken. Je gaat je plotseling allerlei vragen stellen over je leven. Wie ben ik? Waartoe ben ik geboren? Zit ik nog in de juiste relatie of op de goede plek qua werk? We beseffen ons vaak niet dat dit een natuurlijk proces is. Deze overgang is een fase om de zoektocht naar je Zelf en eigen ziel te vinden. Als je deze periode in je leven bewust beleeft en je je belemmerende overtuigingen, angsten, schaduwzijden en patronen in het licht zet en los kunt laten, is het achteraf gezien een cadeau.’ Een crisis zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat werken, dat je over jezelf gaat nadenken en dat je jezelf gaat ontwikkelen. Op die manier kom je dichter bij jezelf en word je uiteindelijk je authentieke zelf, innerlijk vrij en daardoor gelukkiger.’

Kun je me wat meer vertellen over de reis over de Camino? Deze lijkt wat spiritueler van aard dan de seksuele reizen met bijvoorbeeld Rein.
Tijdens de Camino-trail verwerkt Barbara veel trauma’s die ze heeft meegemaakt tijdens haar leven. Het is soms zwaarmoedig, maar vaak ook grappig in deze hoofdstukken van het boek. In de seksuele reizen met Rein zocht ze het allemaal nog buiten zichzelf. Op de Camino keert ze naar binnen en wordt ze zich bewust van alle pijn die in haar liggen opgeslagen, zoals bijvoorbeeld het misbruik van haar oom Robert en het verlies van haar broer op 11-jarige leeftijd. Tijdens de Camino gaat ze in gesprek met anderen die zichzelf op de berg tegenkomen. Binnen deze gesprekken komen veel clichés naar voren, die op de lachspieren werken.

Ben je bezig aan een nieuw boek?
Ik ben bezig met een e-book over ‘De Magische Overgang.’ Dit e-book kun je gratis downloaden via mijn website www.gomotions.nl/gratis. Ik heb hier het verhaal beschreven van de transformatie van de vrouw die het proces van cocon naar vlinder ofwel van het gevangen zijn in je ego naar de vrijheid van jouw als kleurrijke vlinder ondergaat. Er staan echt hele grappige illustraties bij van Mai Flesseman.

Op een later moment zal ik het boek ‘De Magische Overgang’ uitgeven waarin alle fases in dit proces en ook de invloeden van de godinnen en de maan in de overgang een plek zullen krijgen. We zijn in mijn ogen namelijk geen losse individuen. We zijn allemaal verbonden met de intelligentie van de kosmos.’

Meer lezen over 'Wild Hart'? Kijk dan hier voor meer informatie.

Meer nieuws

‘Tears in Rain’ verschijnt vandaag!

Uitgeverij Palmslag presenteert de tweede Engelstalige dichtbundel die ze dit jaar uitgeven: ‘Tears in Rain’ door Dax Hassell. ‘Tears in Rain’ verschijnt vandaag! Hier…
Uitgeverij Palmslag presenteert de tweede Engelstalige dichtbundel die ze dit jaar uitgeven: ‘Tears in Rain’ door Dax Hassell. ‘Tears in Rain’ verschijnt vandaag! Hier…

‘Cha cha cha, wat zullen we dichten?’ verschijnt vandaag!

Larie Levenslust, pseudoniem van Frans Roos, is dichter, schrijver en oud-archivaris. ‘Poëzie is als schilderen met woorden. Ik kan helaas niet schilderen, dus doe ik het…
Larie Levenslust, pseudoniem van Frans Roos, is dichter, schrijver en oud-archivaris. ‘Poëzie is als schilderen met woorden. Ik kan helaas niet schilderen, dus doe ik het…

‘IK BLIJF!’ verschijnt vandaag!

'IK BLIJF!' is een aangrijpende roman waarin heden en verleden op filmische wijze vervlochten worden. Frouwke Florentina zet hier een sterk debuut neer. 'IK BLIJF!’ van…
'IK BLIJF!' is een aangrijpende roman waarin heden en verleden op filmische wijze vervlochten worden. Frouwke Florentina zet hier een sterk debuut neer. 'IK BLIJF!’ van…

‘Tears in Rain’ verschijnt 4 december

Uitgeverij Palmslag presenteert de tweede Engelstalige dichtbundel die ze dit jaar uitgeven: ‘Tears in Rain’ door Dax Hassell. ‘Tears in Rain’ verschijnt 4 december. Hier…
Uitgeverij Palmslag presenteert de tweede Engelstalige dichtbundel die ze dit jaar uitgeven: ‘Tears in Rain’ door Dax Hassell. ‘Tears in Rain’ verschijnt 4 december. Hier…