Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Nieuwe stelling over Harry Mulisch, Bijbel, Koran en Tenach en uitkomsten vorige stelling

29 juni 2016

Onze nieuwe stelling komt van lezer en schrijver Matthijs Zantinga en is een knipoog naar én ode aan de niet altijd even bescheiden houding van Harry Mulisch (1927 – 2010): “Harry Mulisch had vlak voor z'n dood de Bijbel, Koran en Tenach nog kunnen herschrijven tot één boek, maar hij overleed te vroeg.”

Matthijs licht zijn stelling graag toe: “Harry Mulisch is natuurlijk nog steeds een icoon en een van de Grote Schrijvers in de Nederlandse geschiedenis. Uit wat ik over hem heb gehoord en van hem heb gezien, bleek vaak dat hij daar zelf ook zo over dacht. Misschien vond hij zichzelf wel dé grootste schrijver.

Maar misschien kwam die onbescheidenheid hem en de gehele mensheid juist van pas. Een veelomvattend werk als het herschrijven van de drie boeken tot één boek waarin iedereen zich zou kunnen vinden, had hij namelijk best in een week kunnen doen. Helaas stierf hij net een week te vroeg om daar nog aan toe te komen.”

We zijn benieuwd naar jullie mening? Laat je stem horen!

Uitkomsten vorige stelling
"Aan wiens oordeel hecht je doorgaans de meeste waarde bij het wel of niet kopen van een bepaald boek?" luidde de stelling die tot eind juni op de site stond. Onze stembus liep met 72 stemmen behoorlijk vol! Aanleiding voor deze stelling was de uitspraak van boekhandelaar Gerda Aukes, die zitting had in het allereerste boekenpanel van DWDD, dat enthousiasmerende boekentips veel meer impact hebben dan kritische recensies. “Wat wij als boekhandelaren doen ligt mijlenver af van het werk van recensenten”, meent Aukes. Dat riekt echter naar nietszeggende ‘juichende spandoekkritiek’, een verwijt van onder meer essayist en Vrij Nederland redacteur Carel Peeters.

Verrassende score voor DWDD boekenpanel…
Het grootste deel van de stemmers dacht er toch anders over dan Gerda Aukes: met respectievelijk 21% (15 stemmen) en 22% (16 stemmen) scoren 'recensenten in dag- of opiniebladen' en 'bloggers' veel hoger dan 'boekwinkelverkopers' (7 stemmen; 10%). 'Online boekwinkels' zijn zelfs de hekkensluiters met maar 2 stemmen (3%). Opvallend genoeg zijn het vooral 'familie, vrienden of collega’s' aan wiens oordeel we ook heel veel waarde hechten (4 stemmen; 19%). Ook uitgevers en auteurs hebben redelijke, maar in mindere mate dan de media, invloed op onze koopkeuze: 'de auteur die over zijn of haar boek vertelt' kreeg 8 stemmen (11%) en 'de uitgeverij van het boek' telde 7 stemmen (10%). 'Het DWDD boekpanel' is tot slot met slechts 3 stemmen (4%) niet de grote leidraad voor mensen of ze wel of niet een boek kopen, wat wij juist wel hadden verwacht.

In ons archief lees je meer over de aanleiding van deze stelling. Je vindt er ook eerdere stellingen. Leuk om eens te lezen hoe anderen over ‘boekenonderwerpen’ denken!

Ook een prikkelende stelling? Mail ‘m en win een Palmslagboek!
Heb jij ook een bijzondere, nieuwsgierig makende of uitdagende stelling? Mail ons die dan samen met een korte toelichting en de antwoordkeuzes. Mochten we je stelling publiceren, dan bedanken we je met een boek naar keuze uit het fonds van Palmslag! Ons mailadres: info@palmslag.nl.
 

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 1 uur geleden
Hoera 'Meandertalen' van Wichard de Krijger is uit! 🌲 Ga snel naar onze website en bestel een exemplaar!… https://t.co/8xq99KVcm6
2 dagen 1 uur geleden
RT : Een tragisch romantisch verhaal dat op de longlist van 's verjaardagswedstrijd met thema 'palmares' bleef… https://t.co/IGDDcCzPy8
4 dagen 19 uur geleden
Op 15 november verschijnt de nieuwe bundel van Tanja Helderman: 'Liefzang', een ode aan de liefde en een lofzang op… https://t.co/YJR0UjP3hA

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine