Zaterdag 28 oktober verschijnt bij Palmslag 21 Beestige morabels, van Rieks Veenker. De in Zeeland wonende Groninger beschrijft in dit prentenboek voor volwassenen de absurde wereld van het dierenrijk. Vorig jaar was oud-muziekdocent Rieks Veenker uit Middelburg de grote winnaar van de PZC Publieksprijs met zijn kinderboek De Tuinen van Ginder (2015).
Over het boek
Door de eeuwen heen zijn fabels gewild, geliefd én gehaat. Dat allemaal om hun kracht de mens een spiegel voor te houden. De mens als beest, het beest in de mens. Geen aards wezen gedraagt zich zo beestachtig als de mens. Anders bekeken: geen levend wezen op deze planeet is nog zo weinig beest als de mens.
Bij deze verhalen, soms wat absurd, soms ook vilein, droom je snel weg in de ongekende, magische wereld van woorden. Alles kan in het dierenrijk van deze beestige morabels. 21 verhalen die je aan het lachen maken, troost geven en levensinzichten bieden. 21 verhalen om te lezen, herlezen en voor te lezen. Want dat laatste is zeker de moeite van het proberen waard.
Over de auteur
Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega’s en vrijwilligers.
In zijn geboortestad Groningen heeft Rieks zowel de middelbare school als het conservatorium (schoolmuziek) doorlopen. Daarnaast heeft hij tijdens zijn docentschap de opleiding Compositie Lichte Muziek gevolgd aan het Rotterdams Conservatorium. Vanwege zijn Groningse wortels wil Rieks, inmiddels helemaal ingeburgerd in Zeeland, zichzelf nog wel eens typeren als ‘de Stadjer in Zeeland’.
Mede door het contact met ThiemeMeulenhoff, waar hij twaalf jaar als co-auteur heeft meegewerkt aan de CKV-methode’s Palet, Palet Mono en Palet CKV2 voor de havo- en vwo-bovenbouw, is zijn liefde voor het schrijven in hem wakker geworden. Sindsdien schrijft Rieks (korte) verhalen, het liefst voor kinderen, en doet hij regelmatig mee aan schrijfwedstrijden, waaronder aan Gelukkig ontzet (Palmslag, 2014).