Als (beginnende) auteur is het soms lastig om te bedenken waar te beginnen. Je zit vaak boordevol ideeën, maar om daadwerkelijk een start te maken is niet altijd even makkelijk. Daarom delen we schrijftips om je verder te helpen in het proces.
Tip #1, #2, #3 en #4 gemist? Geen probleem: klik op de tip en lees ze nog eens terug.
Tip #5
Focus. Wat is het belangrijkste dat je wil overbrengen in het verhaal dat je schrijft? Probeer dat vooraf te bepalen. Dat helpt je bij het maken van een keuze in je plot.
Wees gerust: een focuspunt kiezen betekent niet automatisch dat je tijdens het schrijven niet meer mag of kan afwijken. Naarmate je verhaal zich vormt, vervormt je plot ook of verandert misschien zelfs helemaal.
Elk verhaal heeft een boodschap, een doel. Dat betekent niet per se dat ieder verhaal je iets leert (het doel kan ook entertainen zijn), maar het werkt wel toe naar een bepaalde climax. Wanneer je een idee krijgt voor een verhaal, weet je (als het goed is) in grote lijnen wat je wil vertellen. Schrijf dit alvast op en maak dit vervolgens zo specifiek mogelijk. Wat gaat er (uiteindelijk) gebeuren, wat is de grote plottwist of het hoogtepunt van het verhaal? Waar werkt het naartoe?
Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het veel makkelijker om de weg daar naartoe te verzinnen. Als je op deze manier je verhaal aan het uitwerken bent, merk je op een gegeven moment dat bepaalde dingen niet passen of kloppen. Kijk dan wat je nog wel kan gebruiken en wat je beter achterwege kan laten. Zo vormt, maar vervormt je verhaal zich ook. Misschien heb je uiteindelijk zo'n geweldige opbouw neergezet dat de climax niet meer past of niet groot genoeg meer is. En dat is helemaal prima!
Ben je bang dat je uiteindelijk het verkeerde weggehaald hebt? Zorg dat je de verschillende versies bewaart. Werk je digitaal? Nummer de bestanden of geef ze een naam die de richting van het verhaal aanduidt. Mocht je dan toch nog eens terug willen grijpen naar een eerder idee, dan kan dat altijd nog.