Het is zomer! (of zo iets, we leven natuurlijk in Nederland...) Maar dat betekent wel dat er eindelijk weer tijd is om een paar mooie boeken open te slaan. Maar ja, waar nu eens te beginnen? Palmslag maakt de keuze makkelijk voor je met een rijtje zomerse titels!
Altijd vandaag - Wim Diepeveen
Op tweede kerstdag 2015 raakt Wim Diepeveen zwaargewond bij een ernstig skiongeluk. Hij herstelt daar niet goed van en komt terecht in een zware burn-out. Op het dieptepunt van zijn crisis raadt zijn arts hem aan te gaan lopen. Alleen zijn en fysieke inspanning leveren, dat is het recept. Zo vertrekt hij op een ochtend in maart 2017.
Altijd vandaag vertelt het prachtige en indringende verhaal van een voettocht naar Santiago de Compostella. Rode draad is de transformatie die iedere pelgrim ondergaat. Niet door een wonder, niet door plotselinge genade, maar door het lopen zelf. Daarmee is dit boek het Europese antwoord op Paolo Coelho.
Dit verhaal gaat over alleen zijn. En samen. Over ziek zijn en gezond. Over de behoefte aan zorgzaamheid en nabijheid. Over geluk. In de appendix – met veel praktische informatie voor de lange-afstandswandelaar – krijgt de lezer op lichtvoetige wijze een ander perspectief op het verhaal.
Vrijheid in zicht - Samira Ahale
In ‘Vrijheid in zicht’ neemt Samira je stap voor stap mee naar binnen. Je ontdekt je non-duale zelf en de oorzaak van onvrede en je ongelukkig voelen. Verkramping en angst maken plaats voor vertrouwen en innerlijke vrede. Dit boek bevat creatieve oefeningen van zelfonderzoek, meditatie en contemplatie voor een vrij en bezield leven.
Het ontprikkeldieet - Josine van Boxmeer
Dit boek is een receptenboek. Geen recepten om te bereiden en op te eten, maar recepten om te ontprikkelen: even niets, rust voor je brein. De storm aan prikkels, veroorzaakt door onze moderne, snelle manier van leven, gaat voor even liggen. Kies het recept voor een goede nachtrust, voor vaker wat stilte, een digitale detox of leer mediteren. Lanterfant een potje, verban piekeren uit je leven, en nog veel meer. Ontsnap aan de drukte op je werk, online en in de stad. Word de baas over je smartphone. Verminder keuzestress. Kom tot jezelf in één van de getipte rustoorden.
Het Ontprikkeldieet schotelt je recepten voor, inclusief psychologische achtergronden en praktische tips. Een dieet om uitgerust en ontspannen te blijven in een bomvolle wereld.
Catalogus - Thomas van Hout
In zijn debuutbundel Catalogus gaat dichtende barman Thomas van Hout in op verschillende facetten van de hedendaagse samenleving. Zo komen intieme, persoonlijke reflecties aan bod over eenzaamheid, onvermijdelijke, ongemakkelijke situaties en al dan niet beantwoorde verlangens. Er wordt kritisch gekeken naar standaarden die als normaal worden beschouwd en er wordt diep ingegaan op randfiguren in de maatschappij.
Als een buitenstaander observeert Van Hout deze gevallen en neemt ze nauwlettend onder de loep. Is alleen zijn wenselijk of een onontkoombare vloek? Hoe gaan we om met technologische ontwikkelingen? Wat is het belang van onderwijs? Deze en andere vragen worden gesteld in de vorm van portretten, karakterstudies en stadsgezichten in dichtvorm. Daarmee wekt Van Hout beelden tot leven die oproepen tot inzicht of juist zorgen voor troost en herkenning. Zo neemt Van Hout je in zijn debuut mee in de gedachten van een barman.
Vals zingend schaap - Silvia Toebak
Josefien Lukken heeft de wens om een normaal leven te leiden, maar is niet op haar plaats in deze wereld. Josefien zoekt vakanties op internet en is vervolgens blij dat ze niet hoeft te gaan, omdat ze zich dan maar ontheemd zou voelen. Haar hele sociale leven speelt zich af in cafetaria ’t Hoekje, waar de geur van frituurvet in de tafelkleedjes zit.
Als ze weer eens wordt ontslagen, is Josefien vastberaden om haar oude chef Rob te laten zien dat ze het wél kan, functioneren in een werkomgeving. Ze wil een baan behouden. Samen met Hans, Hulpverlener Dagelijkse Dingen, probeert ze terug te keren op de arbeidsmarkt. Josefien gaat werken op een zorgboerderij en blijkt autistisch te zijn. Met het A4’tje Autisten leren communiceren in de hand, treedt ze de buitenwereld dapper tegemoet. Dit is haar laatste kans op een leven zoals dat van andere mensen en dé mogelijkheid om Rob te bewijzen dat ze nu echt heeft doorgepakt. Maar dan lijkt de komst van twee Essex-varkentjes op de boerderij haar plannen echter omver te gooien.
Wereldbaan in blauw - Dineke Uildriks
Wereldbaan in blauw is een boek met boeiende interviews vol anekdotes van oud-cabinepersoneel van KLM uit de vorige eeuw. Enthousiast begonnen zij aan een vliegcarrière als hofmeester of stewardess bij onze nationale trots. Dat in een tijd dat vliegen nog bijzonder was en alleen weggelegd voor de elite. Vliegtuigen crashten, maar aan boord was men te druk om bang te zijn.
De hofmeester in de pantry smeerde balletjes van boter, bakte eieren in de skillet en luchtstewardessen waren echte gastvrouwen. Het duurde nog geruime tijd voor zij mochten doorvliegen als zij trouwden of als hun contract was afgelopen. Deze eerste vrouwen in de lucht waren zelfstandig, resoluut, spraken hun talen, hadden goede manieren en zagen er tiptop verzorgd uit.
Persoonlijke verhalen, dikwijls met humor en ontroering verteld. Zowel de mannen als de vrouwen in de lucht waren aan hun werk gehecht. Ze gaven hun functie niet graag op, want het was met recht een wereldbaan!