Gelukkig Ontzet

  • Gelukkig Ontzet
€ 10,00

Levering

  • Gratis verzending vanaf 17,50 *
  • Met iDEAL of achteraf betalen **
  • 30 dagen bedenktijd

Ieder jaar viert de stad Groningen op 28 augustus het Gronings Ontzet. Maar hoe ervaren Stadjers – de inwoners – deze dag eigenlijk? En zijn ze zelf wel eens ‘gelukkig ontzet’? Naar aanleiding van de jaarlijkse viering van het Gronings Ontzet ontstond binnen Uitgeverij Palmslag het idee voor een schrijfwedstrijd. Het resultaat hiervan – de bundel Gelukkig Ontzet – wordt op zaterdag 14 februari gepresenteerd in de Bibliotheek Groningen.

Op de ‘Achtentwintigsten’ in 2014 opende Uitgeverij Palmslag een schrijfwedstrijd waarmee ze schrijfliefhebbers opriep een gedicht of verhaal in te sturen dat inspeelt op het Groningens Ontzet. Het mocht echter ook gaan over een persoonlijk gelukkig ontzet, na verlossing van een eigen ‘Bommen Berend’. Niet alleen uit Groningen, maar ook uit de rest van Nederland bleek dit onderwerp maar liefst 45 prachtige verhalen en gedichten op te leveren. Uit de inzendingen selecteerde een jury - bestaande uit stadshistoricus Beno Hofman, redacteur Stefanie Liebreks, uitgever Maurice van Dijk en schrijfster Janneke Heimweg - twaalf verhalen en acht gedichten die een plekje hebben gekregen in Gelukkig Ontzet. Daarnaast bevat het verhalen en gedichten van de bekende (Groninger) schrijvers Auke Hulst, Frank den Hollander, André Degen, Rita Spijker, Fieke Gosselaar, Jean-Pierre Rawie en wijlen Driek van Wissen. Vijf Groninger fotografen maken Gelukkig Ontzet tot slot compleet met treffende foto’s van de stad.

Boekpresentatie
De feestelijke boekpresentatie van Gelukkig Ontzet vond plaats op zaterdag 14 februari 2015 in de Gouverneurszaal van de Bibliotheek Groningen. Naast de bekendmaking en voordracht van beide prijswinnaars (beste verhaal en beste gedicht), waren er lezingen van stadshistoricus Beno Hofman, burgemeester van Groningen Peter den Oudsten en Hans Alders, voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen. Daarnaast kwamen dichter André Degen en schrijver Rita Spijker voordragen.

Gelukkig Ontzet is mede mogelijk gemaakt door steun van het Huis van de Groninger Cultuur, de Commissie van Spijsuitdeling Groningen, Groninger Forum Bibliotheek en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen.

Reacties

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
€ 10,00

Levering

  • Gratis verzending vanaf 17,50 *
  • Met iDEAL of achteraf betalen **
  • 30 dagen bedenktijd

Product­informatie

Auteur
Verschenen
14 februari 2015
ISBN
978 94 917 7330 3
Verkoopprijs
€ 10,00
Aantal pagina’s
142
Formaat
14 x 21,50 cm (staand)
Afwerking
paperback
"
Gelukkig ontzet’ is meer dan een schrijfwedstrijd en een boek over Gronings ontzet. Het is vooral bedoeld om mensen – of het nou Stadjers zijn of geïnteresseerden buiten Groningen – door de schrijfwedstrijd op hun eigen, creatieve wijze te betrekken bij wat voor hen een ‘gelukkig ontzet’ is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de lezers van het boek. ‘Gelukkig ontzet’ is bijzonder, omdat het Groninger ontzet en de beleving ervan binnen en buiten Stad nog nooit op deze wijze onder de aandacht is gebracht.
"
Horeca Groningen
"
Voor Corien Bleeker, weduwe van de Groningse dichter Driek van Wissen, was de wedstrijd aanleiding om het schrijfgerei na lange tijd weer ter hand te nemen. […] Zo geschiedde dat Bleeker samen met haar geliefde Driek van Wissen in de bundel staat. […] “Heel bijzonder, ontroerend zelfs”, vindt ze. “Als Driek dit zou weten, zou hij het erg leuk vinden.”
"
Dagblad van het Noorden (interview door verslaggever Lieke van den Krommenacker)
* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,49 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen binnen de EU bedraagt € 10,00 per bestelling (buiten de EU verschilt het tarief per land).
** Voor betalen via iDEAL worden geen extra kosten in rekening gebracht.