Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Kafka was een zzp'er

Auteur(s): Fokelien Faber Beoordeling:  
bekijk alle (5) reviews

Ongeveer drieduizend zzp’ers die vanuit de WW konden starten met een eigen bedrijf werden tussen 2004 en 2010 door het UWV ten onrechte beschuldigd van fraude. Het werd een lange, moeizame kafkaiaanse strijd tegen bureaucratie en onrecht, die tot op de dag van vandaag wordt gevoerd. Fokelien Faber was een van deze zzp’ers.

Kafka was een zzp’er is Fokeliens persoonlijke verslag over deze periode. Ze laat onverbloemd zien hoe ongelijk haar strijd was, hoe moeilijk het was om in dit gevecht overeind te blijven, letterlijk met vallen en opstaan.

Hoe heeft het zover kunnen komen?
Bij een koppeling van het UWV-bestand met dat van de Belastingdienst werd geconstateerd dat de urenopgaven van de zzp'ers bij deze instanties niet met elkaar overeenkwamen. De oorzaak: de meeste zelfstandigen hadden nauwelijks of geen informatie van het UWV gekregen over het opgeven van hun gewerkte uren. De beschuldigingen leidden tot torenhoge vorderingen, jarenlange vervolgingen, rechtszaken, onaangename briefwisselingen en non-communicatie. Kortom, tot veel frustratie, machteloosheid en verdriet.

Voorwoord Nationale ombudsman
De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft zich ook intensief bezig gehouden met deze kwestie. “Wat Fokelien Faber heeft meegemaakt is puur Kafka: een strijd tegen een onzichtbare moloch, die wetten en regels hanteert waardoor gewone mensen als u en ik diep in de problemen komen”, schrijft hij in het voorwoord van Kafka was een zzp’er. Naast een voorwoord is er een nawoord van FNV-bestuurslid Leo Hartveld.

Reacties

DGE (niet gecontroleerd)

5

Geachte mevrouw Faber,

Ik heb het verhaal van u meegekregen op Netwerk destijds. Was onthutst en hoop dat het oprecht u inmiddels goed vergaat.
Het boek koop ik zeker.

Ik ben door UWV ook beschuldigd van fraude en vandaag 3-10-2013 weer bij CRvB geweest te Utrecht. In totaliteit is de 17de beslissing opkomt.
UWV heeft mij ook niet voorgelicht en geïnformeerd. Stuurde zelfs essentiële brieven niet waardoor ik niet kon weten uren te moeten invullen etc.
Vervolgens houdt het informatie achter en verzint er van alles bij in mediation etc.
Ik vecht voor mijn recht maar moet na 13-11-2013 mij erbij neerleggen.

De rechter wist het op 3-10-2013 niet...zeldzaam uniek sprak de rechter..men kon direct geen uitspraak doen. Op 13-11-2013 is de uitspraak in het openbaar.
Voor mij gaat het om € 10.191,54 en nog ongeveer € 4600,00 te gaan.

Op.www.uwvreselijk.nl leest u het hele verhaal. Rechtsboven het verhaal van Dick

Ik kom graag eens met u in contact, via bovengenoemde website kunt u zeker een reactie achterlaten.

Ik hoop nogmaals oprecht dat UWV u inmiddels met rust heeft gelaten. Ik kan u mooie verhalen vertellen maar ik trekt liever geen nieuwe wonden open. Het hakt er bij mij behoorlijk in en relativeer dat het een klein bedrag nog is...t.o.v. wat u destijds vertelde aan het ontbijt.

Hoor het graag en gaat u goed!

DGE (niet gecontroleerd)

nieuwe wonden = oude wonden ;-)

Anoniem (niet gecontroleerd)

Via Fokelien Faber (website) is het handig om te reageren, want er is een onderzoek gaande in hoeverre ambtenaren UWV zich ook mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisdrijven, daar is al een en ander over gevonden en voorzitter RvB van UWV verzocht hiervan aangifte te doen (met bewijsmateriaal). Vraag sowieso alle stukken op die u niet onder ogen heeft gehad, ook digitale verwerking, en vanuit diverse dossiers die in omloop zijn dus B&B, werk, evt klachtenbureau enzovoort. Dan verneem ik wel eea via Fokelien.

Anoniem (niet gecontroleerd)

De website van Fokelien heet: Kafka was een ZZP-er, boek is een aanrader, het is gewoon literatuur, fraai geschreven met sombere inhoud.

Anoniem (niet gecontroleerd)

De werkelijke reden:
Al de IWI (inspectie werk en inkomsten voorloper inspectie SZW) meldde al in onderzoek dat ambtenaren UWV werden gestimuleerd om de grenzen van de wet op te zoeken (en zelfs te overschrijden) met name ouderen die moeilijk aan het werk konden komen, waren de klos, want, zonder de zogenaamde overheaduren (die ze uitgekeerd kregen) konden velen niet slagen, waardoor de ambtenaren UWV suggereerden dat deze dan ook niet vermeld hoefden te worden. Deze netwerken beginnen bij Harms en Dellenbag, de motoren achter deze ellende: het ri bureau hoofdkantoor UWV, en zelfs wanneer er re integratiebureaus er bij betrokken waren, dan werden die ook gepushed om zo snel mogelijk mensen de zelfstandigheid in te drijven, zonder grondige analyse van tevoren, zonder opstellen van een bedrijfsplan. Dan zou namelijk duidelijk worden, dat velen niet zouden slagen als zzp-er. Rechters en ook de centrale raad van beroep hebben boter op hun hoofd, want zij hadden hiernaar moeten informeren. Als 'geldschieter'(de UwV) diende toch meer zekerheid te hebben over de slaagkansen (dit is later ook in de WW gekomen: een plan waaruit blijkt dat men structureel in inkomsten kan voorzien dient ook getoetst te worden door een externe deskundige). Wat men ook moet doen is: dossiers opvragen van veel afdelingen: afdeling handhaving, ri, beroep en bezwaar etc etc waar er maar dossiers liggen en ook vragen om digitale bestanden (zogenaamde intranet, emails), zodat de waarheid naar boven komt. Je kunt hiervoor gebruik maken van de wet bescherming persoonsgegevens en vraag alles op ook de digitale bestanden, en contacten tussen mensen binnen de uwv en erbuiten. Zegt het voort en laat mensen in grote getale dossiers op gaan vragen.

Reactie schrijven

 

€15,00

Levering

Gratis verzending vanaf 17,50 *
Met iDEAL of achteraf betalen **
30 dagen bedenktijd

Productinformatie

Auteur

Fokelien Faber

Verschenen

8 oktober 2013

ISBN

978-94-917730-8-2

Verkoopprijs

12,00 euro

Aantal pagina's

164

Formaat

14 x 21,50 cm (staand)

Afwerking

paperback

Misschien ook leuk om te lezen

Vlinder

Merel van der Lande

€19,95

Ontsnapt aan de dood

Engelina Fenn

€16,95

Niet van iedereen

Nikki Lee Janssen ,
Silvie Kamphuis

€19,95

Er was eens een zwarte wolk...

Quintra Rijnders

€15,00

* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,00 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen buiten Nederland bedraagt
€ 10,00 per bestelling.
** Voor een betaling via iDEAL worden geen kosten in rekening gebracht. Kiest u tijdens het bestelproces echter voor 'Achteraf betalen' dan worden er € 2,00 aan administratiekosten doorberekend.

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

1 dag 17 uur geleden
Op 2 februari verschijnt 'Aan u', de vierde dichtbundel van kunstenares Anneke Groot, waarin ze schrijft over de vo… https://t.co/6kDZTeZk9q
1 week 17 uur geleden
De taal die Jaco Wineke hanteert is helder, zo nu en dan lichtvoetig, maar blijft geheimvol. Het zijn gedichten die… https://t.co/YsdVCQ2lhd
1 week 20 uur geleden
'Totem' is de debuutbundel van Jaco Wineke en verschijnt 31 januari, maar is nu alvast te reserveren via onze websi… https://t.co/LX33JNjJm7

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2022
website door: wemagine