Stootshorn

  • Stootshorn omslag voorkant
€ 21,95

Levering

  • Gratis verzending vanaf 17,50 *
  • Met iDEAL of achteraf betalen **
  • 30 dagen bedenktijd

Rond 1800 lag er bij het dorp Noordbroek, in een streek die Stootshorn heette, een uitgestrekt landgoed van een aanzienlijke Groninger regentenfamilie. Naast een groot huis lag er een uitgestrekt park met duizenden bomen, vijvers, boomgaarden en moestuinen. Bij dit bezit hoorden ook uitgestrekte stukken deels ontgonnen stukken hoog- en laagveen. Vandaar de naam van het landgoed: Veenhuizen. 

Na het overlijden van de laatste mannelijke eigenaar, Mr. Joseph Gockinga, liet zijn weduwe het bezit in 1852 veilen. Enkele opkopers namen delen van het landgoed over en verkochten die weer in kleinere stukken door. Kopers waren bijna in alle gevallen landarbeiders uit de omgeving. Landarbeiders die land kochten! In het boek wordt uitgelegd hoe zij hiertoe in staat waren. En juist dankzij deze aankopen ontsnapten deze landarbeiders aan de diepe armoede die de Grote Agrarische Depressie in de jaren na 1878 de landarbeiders elders trof. 

Rond 1900 waren velen van hen groentekweker of zelfs landbouwer geworden. Hun relatieve vooruitgang werd echter door de modernisering in de twintigste eeuw weer ongedaan gemaakt. Stootshorn lag te ver van moderne voorzieningen zoals waterleiding en elektra. Ver na de Tweede Wereldoorlog kwamen de overgebleven woningen in handen van mensen die de boerderijtjes tot prachtige landhuizen ombouwden. 

In dit boek wordt de geschiedenis van Noordbroek en van de erbij behorende buurtschap Stootshorn beschreven vanaf de eerste bewoning tot onze tijd. De gemeente Noordbroek wordt geplaatst in een omgeving waar natuurlijke omstandigheden – de vorming van de Dollard – en menselijke activiteiten – de aanleg van wegen en kanalen – het leven deden bewegen op de golven van de geschiedenis. 

Reacties

17-10-2023 • 20:18 door Greet Clevering

Mijn moeder Corry Clevering -Spithorst is op Stootshorn geboren en woonde er tot haar trouwen. Toen verhuisde ze naar Noordbroek

19-12-2023 • 10:25 door Histoforum

Voor wie de regio kent, is dit een helder en herkenbaar geschreven boek. Maar ook voor een ieder ander die geïnteresseerd is in Groningen als provincie en in de vraag wat deze provincie en de mensen die er wonen zo bijzonder maakt is dit boek een aanrader. Het lezen van dit boek kost wellicht wat doorzettingsvermogen.

19-12-2023 • 10:25 door Iris Reads Books

Het verhaal is heel erg gedetailleerd. Voor mijn smaak te gedetailleerd. Er werd heel duidelijk beschreven hoe de lagen grond in elkaar zaten.

19-12-2023 • 10:25 door Boeken-cast

Het is een heerlijk geschiedenisboek dat voor een non-fictieboek verrassend makkelijk weg leest. Het is alsof ik weer terug ben in de klas en de leraar een geschiedenisverhaal vertelt. Ik vind het van lef tonen dat uitgeverij Palmslag dit boek heeft uitgebracht. Naar mijn mening is het boek leuk om cadeau te doen aan iemand die in Groningen woont of aan een geschiedenisliefhebber. Ik heb weer veel algemene kennis opgedaan. Ik kijk nu toch anders naar het Groningse landschap als we weer eens via Groningen naar Zweden rijden. Ik geef het boek 4 sterren.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
€ 21,95

Levering

  • Gratis verzending vanaf 17,50 *
  • Met iDEAL of achteraf betalen **
  • 30 dagen bedenktijd

Product­informatie

Auteur
Verschenen
2 juni 2023
ISBN
978 94 93245 99 0
Verkoopprijs
€ 21,95
Aantal pagina’s
251
* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,49 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen binnen de EU bedraagt € 10,00 per bestelling (buiten de EU verschilt het tarief per land).
** Voor betalen via iDEAL worden geen extra kosten in rekening gebracht.