Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Geslaagd Gelukkig Ontzet in de Bibliotheek Groningen

16 februari 2015

De boekpresentatie van Gelukkig Ontzet – het resultaat van een schrijfwedstrijd – kon niet beter beginnen: in plaats van de verwachte vijftig bezoekers bleef het aantal mensen zaterdag 14 februari maar toenemen in de Goeverneurzaal in de bibliotheek Groningen. Uiteindelijk zagen bijna honderd mensen de toespraken en voordrachten, met als hoogtepunt de bekendmaking van beide winnaars door burgemeester Peter den Oudsten. Annemiek Wassenaar won met haar verhaal ‘De bevrijding’ en Renier Padje deed dat in de categorie poëzie met zijn gedicht ‘Eden buiten haar bebouwde kom’.

Nadat uitgever Maurice van Dijk iedereen welkom heette, trapte stadshistoricus Beno Hofman de presentatie af. Hij vertelde kort iets over de totstandkoming van de schrijfwedstrijd die aan de basis stond voor de bundel Gelukkig Ontzet. En hoe zit het nou ook al weer met de geschiedenis van Groningens Ontzet? Beno lichtte het nog weer even toe. Want er bestaan nog veel misverstanden over deze geschiedkundige gebeurtenis.
Hans Alders, die namens de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken Groningen sprak, haakte op ludieke wijze in op het Groningens Ontzet. Want is Berend Botje nou wel of niet een en dezelfde persoon als Bommend Berend, zoals door boze tongen wordt beweerd? De vergelijking loopt volgens hem spaak, maar in eerste instantie lijken ze wel verdacht veel op elkaar. Hoe dan ook, volgens Alders laat het boek Gelukkig Ontzet zien dat stadjers trots zijn op hun stad en dat het boek dat op originele wijze illustreert. Daar moesten wij van Uitgeverij Palmslag wel even van blozen.

‘Majesteitsschennis’
Er waren ook voordrachten. Dichter André Degen droeg een zeer persoonlijk gedicht voor over zijn vader in oorlogstijd (‘Het kastje van mijn vader’). Met ‘Majesteitsschennis’ bood Degen wat luchtig tegenwicht. “Zo dichtbij als uw Zuid-Amerikaanse bovenaardse colinas nu zijn ze blijven voor mij onbeklimbaar”, luidt een van de zinnen uit dit gedicht. Schrijver Rita Spijker droeg haar verhaal Dwaalgast voor. Ingetogen en om over na te denken.

Kersverse burgemeester
Uit de twintig gepubliceerde verhalen en gedichten heeft de jury als slagroom op de taart een beste gedicht en een beste verhaal gekozen. Het was aan Peter den Oudsten om beide winnaars bekend te maken en hen het eerste exemplaar te geven. Ook deze kersverse burgemeester was enthousiast over Gelukkig Ontzet. Nog maar net zes weken burgemeester, maar hij zag nu al dat Groningers juist door dit soort initiatieven laten zien dat ze gek zijn op Stad. En het moet gezegd: hoe nuchter Noordelingen ook lijken te zijn, de handen gingen op elkaar. Dat de burgemeester bij de presentatie was, werd sowieso ontzettend gewaardeerd door alle aanwezigen.
Tot slot kwam het onvermijdelijke: het moment dat de burgemeester de juryrapporten voorlas en beide winnaars bekend maakte, terwijl de zaal vol spanning naar hem luisterde. Annemiek Wassenaar met haar verhaal ‘De bevrijding’ en Renier Padje met zijn gedicht ‘Eden buiten haar bebouwde kom’ vielen in de prijzen en mochten hun werk voordragen. Beide winnaars werden met een luid applaus beloond. “De presentatie kon niet mooier eindigen, dit had ik totaal niet zien aankomen”, liet Annemiek Wassenaar blij weten.

Van ver
Na afloop kon de bundel worden gekocht en was er lekkers, bier, fris en wijn. Dat was geen overbodige luxe. Sommige bezoekers kwamen namelijk van ver en dan lust je wel wat. Bijvoorbeeld Rieks Veenker uit Middelburg, die de illustratie voor de cover heeft aangeleverd; een houtsnede uit 1983 van wijlen zijn vader Henk Veenker, die tekenleraar in Groningen was.

Al met al kijkt Uitgeverij Palmslag en iedereen die een bijdrage aan Gelukkig Ontzet heeft geleverd terug op een geslaagde boekpresentatie. Niet alleen de sprekers, maar ook de informele en gezellig sfeer droegen daar aan bij!

Speciale dank gaat uit naar: het Huis van de Groninger Cultuur, de Commissie van Spijsuitdeling Groningen, Groninger Forum Bibliotheek en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen.

Een beeldverslag:

 

Social media

Volg ons en laat je informeren. Denk mee, praat mee en doe mee! We zijn actief op de volgende sociale media:

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Een boek uitgeven?

U kunt zowel als beginnend/ervaren schrijver of als organisatie bij Palmslag terecht voor uw (e-)boekwensen.

Lees meer over uitgeven bij Palmslag

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

18 uur 12 min geleden
Op 15 november verschijnt de nieuwe bundel van Tanja Helderman: 'Liefzang', een ode aan de liefde en een lofzang op… https://t.co/YJR0UjP3hA
2 dagen 23 uur geleden
Nog heel even...📖 Op 25 oktober verschijnt 'Meandertalen', een metafoor voor zwerven in vrijheid en het vervolgens… https://t.co/sCW1bCs6NR
5 dagen 1 uur geleden
Vandaag verschijnt 'Adams appeltjes' van Anne van Maaskant - van Veen! 📚 Ga snel naar onze website voor meer infor… https://t.co/MpiBI3oL1z

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine