Herman Groenwold en Martijn Toering

herman en martijn

Herman en Martijn beleefden hun jeugd in de jaren 80 waarin op een mooie melodielijn gesteld werd dat; vriendschap een illusie is. Dat niks te kort komen inhoudt; een kind, een huis, een auto en elkaar. Dat nieuwbouw wijken, terugspeelballen, carrière maken, tot in het eindeloze blijven reiken, geheid een levensvorm is die houvast biedt.

Toen Herman Martijn voorstelde hun onderling gedeelde gedichten, geschreven ten tijde van de covid pandemie, samen uit te brengen, bleek hun vriendschap voorgoed beklonken. De liedjes die ze samen beluisterden, de gesprekken over de zin in het leven, al hun delen mocht naar buiten. Zo volgde een nieuw hoofdstuk in de vorm van hun bundel 'het getal van stilte'.

Over Herman
Herman Groenwold is naast echtgenoot, vader, gitarist, beweger vooral toch ook een kleine kunstenaar die zich op alle markten wel een beetje thuis weet. Behept is met een enorme dosis toewijding die hij op velerlei manieren weet te uiten. Iemand die veel liever een mooie wedstrijd verliest, dan een slechte wedstrijd wint en dus vooraf nooit tekent voor een gelijkspel. Alleen tekent om de rust zelf (zelve) te bewaren. En die een bepaalde mate van onrust, die nochtans in hem huist, op een geweldige manier vorm kan geven in woorden. Getal van stilte is daar zijn eerste openbare bewijs van. Verder is hij overtuigd van twijfel, als bron van leven.

Over Martijn
Martijn Toering is een professioneel ochtendmens, vanwege de vele krantenwijken (zijn broodwinning) in Heerenveen en omstreken. Een klassiek voorbeeld van iemand die dankzij een burn-out, toch nog een manier vond om van een hobby zijn werk te maken. Na duistere adolescenten jaren met tal van verslavingen bleven hardlopen, eten en veel muziek luisteren over als voornaamste genotsmiddelen. Verder is hij een wiskundig filosofisch warhoofd met onnavolgbare creatieve monologen en hersenwendingen. Overtuigd van weerstand als bron van leven.

Boeken van Herman Groenwold en Martijn Toering

Meer auteurs