Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Column auteur JTB Jansen: Het fabeldier 'Mens'

Column auteur JTB Jansen: Het fabeldier 'Mens'

17 april 2018

In november 2017 publiceerde schrijver J.T.B. Jansen bij Uitgeverij Palmslag de aangrijpende verhalenbundel Waan en willekeur. Het boek, bestaande uit zes verhalen over de beklemmende werkelijkheden van de Tweede Wereldoorlog, werd gunstig ontvangen en kreeg overal lovende recensies. Naar aanleiding van de aanstaande Dodenherdenking en Bevrijdingsdag schreef J.T.B. Jansen onderstaande column, getiteld 'Het fabeldier 'Mens''.

'In zijn lijvige studie Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog wijst auteur Chris van der Heijden op een schrijnende dichotomie in de geschiedenis. In weerwil van de vermeende uniciteit van de Tweede Wereldoorlog wijst hij op de gruwelen die aan het einde van de vorige eeuw in alle hevigheid plaatsvonden, onder meer de genocide op de Balkan en de slachtpartijen in Rwanda.

Het fabeldier 'Mens'

Het fabeldier 'Mens'

17 april 2018

We naderen weer het moment van Dodenherdenking en Bevrijding, een vast ritueel tijdens de meidagen.

   "Nooit meer nazisme", "Nooit meer fascisme". - Hoe vaak hebben we die leuzen niet gehoord? De dromen van de mensen worden maar al te vaak overschaduwd door de duistere wolken van de geschiedenis.

   Toch blijft de mens geloven in zijn maakbare levenslot. Als onverbiddelijke creator is hij bijna grenzeloos in zijn optimisme. De vraag is of dat een compliment is of een risico.

   In zijn lijvige studie Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog wijst auteur Chris van der Heijden op een schrijnende dichotomie in de geschiedenis. In weerwil van de vermeende uniciteit van de Tweede Wereldoorlog wijst hij op de gruwelen die aan het einde van de vorige eeuw in alle hevigheid plaatsvonden, onder meer de genocide op de Balkan en de slachtpartijen in Rwanda.

Peter R. de Vries: "Er is moed voor nodig om zo'n boek te schrijven"

Peter R. de Vries: "Er is moed voor nodig om zo'n boek te schrijven"

11 april 2018

Over iets meer dan twee maanden, op 28 juni om precies te zijn, verschijnt bij Palmslag het indrukwekkende verhaal van Nikki Lee Janssen. In Niet van iedereen – de hel die online shaming heet vertelt Nikki hoe haar wereld even in elkaar leek te storten nadat haar Dropbox-account werd gehackt en pikante foto’s en filmpjes werden buitgemaakt door een vooralsnog onbekende afperser. De beelden werden verspreid via Facebook en Whatsapp, en werden zelfs op Dumpert bekeken door duizenden mensen. Ze besloot het er niet bij te laten en trad moedig in de publiciteit om aandacht te vragen voor het onderwerp, dat steeds dringender en actueler wordt.

Online shaming en sextortion vormen een alsmaar groeiend probleem in de moderne digitale wereld en Nikki wil met haar openhartige verhaal dit probleem aankaarten en bovendien medeslachtoffers helpen met bruikbare tips en adviezen. Voor Nikki begon de misère vorig jaar, toen ze via Facebook een bericht kreeg dat er een filmpje op haar tijdlijn was verschenen ‘dat ze vast niet online wou hebben’. Een anonieme afperser bleek in bezit te zijn van haar foto’s en video’s en eiste losgeld in de vorm van bitcoins.

Het bekende weg verkrijgbaar op 20 april

Het bekende weg verkrijgbaar op 20 april

10 april 2018

Op vrijdag 20 april verschijnt bij Palmslag Het bekende weg, de nieuwste dichtbundel van Merel Morre waar haar fans halsreikend naar hebben uitgekeken. Merel was de gelouwerde stadsdichter van Eindhoven tussen 2013 en 2015 en dit is alweer haar vierde bundel bij uitgeverij Palmslag. In Het bekende weg dicht ze - in haar kenmerkende gevatte, talige stijl - over de onontkoombaarheid van afscheid en verlies.

Over Het bekende weg

Laten we er geen doekjes om winden: alles is het begin van een afscheid. Eerste auto’s gaan kapot en nemen herinneringen mee. Mensen gaan zomaar dood. Je beste vriend verhuist naar Amerika. Dromen blijken illusies. Huizen worden te klein, leugens te groot. Je verliest jezelf in gedoe in je kop. Jaren komen niet meer terug. Keuzes sluiten paden uit. En ineens is het bekende weg. Een dichtbundel over afscheid. Over verlies, in het klein en in het groot. Over missen en raken. 

Over de auteur

Silvie Kamphuis

Silvie Kamphuis

Silvie Kamphuis

Silvie (1985) houdt van leven en lachen. Zo hard als ze kan. Ze behaalde een rechtendiploma, maar gaf al snel de voorkeur aan wereldwijd verhalen beleven en schrijven. In 2012 schreef zij haar eerste boek Gevallen Helden over het historisch onderzoek van haar vader naar neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Gedurende haar opleiding aan de Schrijversacademie besloot zij voor zichzelf te beginnen als biograaf, ghostwriter en tekstschrijver. 

Niet van iedereen is alweer het vierde boek dat zij heeft geschreven. In 2017 verscheen Belevingsgerichte zorg aan huis, een pleidooi voor op de persoonlijke behoeften toegesneden thuiszorg en vanaf mei 2018 is Hoe bouw je een hunebed te koop. Een waargebeurd, inspirerend verhaal over een Drent die besloot een hunebed te bouwen. Silvie schrijft ook biografieën die niet voor de publieke verkoop bedoeld zijn. Gepensioneerden, senioren, maar ook kinderen of kleinkinderen kunnen haar inhuren om een persoonlijk levensverhaal vast te leggen, zodat ook de prachtige familieverhalen nooit vergeten worden. 

(Foto (c) Marije Arends - Lieveling Fotografie)

Boeken van Silvie Kamphuis

Nieuwsbrief: 

Na de eerste publicatie van vorige maand beginnen we bij Palmslag het tempo weer wat op te pakken. Zo is vanaf vandaag het eigen Biernotities verkrijgbaar, het perfecte notitieboekje om de proefbevindingen van je favoriete (en minder favoriete) speciaalbiertjes in bij te houden. Maak direct gebruik van onze aanbieding: drie voor de prijs van twee!

Aanstaande zaterdag 31 maart publiceren we met trots het Nomadologisch Manifest van Huig de Groot – een bevlogen oproep in essayvorm om anders te denken over de relatie tussen mens en natuur. Door inspirerende reisverhalen te combineren met thema’s als antropologie, duurzaamheid en filosofie, legt Huig ons zijn nomadische levensvisie uit en neemt hij stelling tegen de verloedering van onze natuurlijke leefomgeving.

Om de drukte van de komende maanden aan te kunnen zijn we verder nog steeds op zoek naar een nieuwe werkervaringsmedewerker publiciteit en marketing. Ben je boekenliefhebber en wil je bruikbare ervaring opdoen? Stuur ons dan een mail en misschien kom je ons team snel versterken!

Onze collectie columns blijft zich ook uitbreiden: Peter J.L.M. Bernink, auteur van Valse Hoop en Het Icoon, schreef over zijn beweegredenen om te schrijven en het plezier dat hij beleeft aan zijn thrillerreeks. Jaap Sikkens, die vorige maand Het goede van het kwaad opnieuw uitbracht, vertelde op zijn beurt over zijn schrijfstijl en wat er komt kijken bij een indringende stream of consciousness.

We laten onze enquête van vorige maand nog even doorlopen:

“Wat is voor jou de grootste afknapper bij het lezen van fictie?”

Laat je stem horen!

(Heb je zelf trouwens een leuk idee voor een poll of stelling? Laat het ons vooral weten.)

En de nieuwsbriefwinnaar is...

Meld je je aan voor de nieuwsbrief van Uitgeverij Palmslag, dan maak je kans op een boek dat bij ons is uitgegeven. Dit keer is de winnaar Joel Kremers! Binnenkort kan hij twee exemplaren van Biernotities op de mat verwachten. Gefeliciteerd!

Social media

Palmslag is ook te volgen op social media! Je kunt ons vinden op Facebook, Twitter en Instagram.

 

Maurice van Dijk,

uitgever

Biernotities vanaf nu verkrijgbaar!

Biernotities vanaf nu verkrijgbaar!

28 maart 2018

De broers én bierliefhebbers Paul en Maurice van Dijk hebben een droom: alle Nederlandse en Vlaamse bierliefhebbers houden proefnotities bij in hun Biernotities! De eerste stap is gezet, want Biernotities is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Palmslag en wel direct met een speciale aanbieding: bestel je twee exemplaren voor 4,95 euro per stuk (goed voor 25 notities) dan krijg je de derde gratis. Dus fijnproevers, sla je slag!

Over het boek
Geen app voor je iPhone of Androidtelefoon (want wie doet een ander nou een app cadeau?), wel ouderwets gezellig en volledig onthaast biernotities bijhouden onder het genot van een mooi biertje.

Column: Jaap Sikkens over streams of consciousness

Column: Jaap Sikkens over streams of consciousness

27 maart 2018

Jaap Sikkens publiceerde bij Palmslag op 24 februari 2018 de heruitgave van Het goede van het kwaad, een beklemmend verhaal over een officier van justitie die meegesleurd wordt in een web van bedrog, overspel en misdaad tegen de achtergrond van de Brusselse beau monde. Het boek bedient zich van een bijzondere schrijfstijl, waardoor de lezer gegrepen wordt door de obsessies van de hoofdpersoon, die goed worden uitgemeten in een modus die verwant is aan de beroemde 'stream of consciousness'-techniek. Jaap schreef daar een column over voor ons.

"Schrijven is schrappen en nog eens schrappen. Vervolgens moet je nog eens zeer intensief gaan schrappen, totdat je bij de kern komt van wat je wilt zeggen. Bij het schrijven gaat het mij niet in de eerste plaats om een spannend verhaal, maar om de gedachtestroom van de hoofdpersoon. Je kunt jezelf als voorbeeld nemen. Maar je kunt ook proberen om je in te leven in een ander. Er ontstaat een soort magie als die stroom gedachten steeds maar doorvloeit, woord na woord, van moment naar moment, soms met onderbrekingen en dan weer verder.

Schrijven is schrappen

Schrijven is schrappen

27 maart 2018

Schrijven is schrappen en nog eens schrappen. Vervolgens moet je nog eens zeer intensief gaan schrappen, totdat je bij de kern komt van wat je wilt zeggen. Bij het schrijven gaat het mij niet in de eerste plaats om een spannend verhaal, maar om de gedachtestroom van de hoofdpersoon. Je kunt jezelf als voorbeeld nemen. Maar je kunt ook proberen om je in te leven in een ander. Er ontstaat een soort magie als die stroom gedachten steeds maar doorvloeit, woord na woord, van moment naar moment, soms met onderbrekingen en dan weer verder. Tijdens het koken van je eten stopt het denken de avond met de geliefde. Want de melk kookt over. De pan moet van het vuur, etc. Maar als de pan van het vuur is gaat de gedachte over de liefdesnacht weer verder.

Het is ‘the stream of consciousness’, de inwendige monoloog van wellicht ieder mens. Die monoloog is zo interessant omdat je die mens perfect leert kennen in al zijn eenzaamheid of in zijn geilheid, of in zijn kwade of juist goede bedoelingen. De schrijver die dit stijlmiddel het eerst heeft toegepast is James Joyce, onder andere in zijn roman Ulysses uit 1922. Samen met het gedicht van T.S. Elliot, 'The waste land', ook uit 1922, vormde die stijlopvatting de belangrijkste exponent van de modernistische literatuur. Met name het werk van Joyce is fascinerend.

Nomadologisch Manifest verschijnt 31 maart: voor reizigers op zoek naar inspiratie

Nomadologisch Manifest verschijnt 31 maart: voor reizigers op zoek naar inspiratie

22 maart 2018

Op zaterdag 31 maart brengt Palmslag het Nomadologisch Manifest van Huig de Groot uit. Het Manifest is een oproep om de relatie tussen mens en natuur te herstellen - een relatie die ernstig verstoord is geraakt in de tijd waarin we leven: het antropoceen. In een bevlogen essay, doorspekt met bijzondere reisverhalen, legt Huig ons zijn nomadische levensvisie uit en verbindt hij thema's als antropologie, reizen, natuur en filosofie. Een geweldig boek voor reizigers op zoek naar inspiratie, en een must voor mensen die de noodzaak van verandering voelen voor mens, natuur en klimaat. Nomadologisch Manifest wordt op 31 maart gepresenteerd bij boekhandel Scheltema in Amsterdam (Rokin 9, vanaf 15:00 uur).

Over het boek
Het Nomadologisch Manifest is een betogend essay dat de mens in relatie tot de natuur in een nomadisch perspectief zet. Huig de Groot beschrijft hoe die relatie verstoord is geraakt en hoe deze verstoring leidt tot vervreemding, aantasting van natuurlijk evenwicht en de klimaatcrisis.

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

18 uur 10 min geleden
@LNiekel, gefeliciteerd met de tweede druk van Van Rode Plein naar Chinese Muur! https://t.co/huv08Hxi4b… https://t.co/flTIee1GpO
19 uur 20 min geleden
RT @Bruna_nl: Een dichtbundel over afscheid en verlies, in het klein en in het groot. @MerelMorre laat je nét even anders naar dingen kijk…
4 dagen 19 uur geleden
"Dit is te mooi om klaar te zijn" Het is zover! Vandaag verschijnt de nieuwe dichtbundel van Merel Morre, 'Het bek… https://t.co/Of3pt2oJ8E

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

06 218 263 97
Contact van maandag t/m donderdag tussen
9.00 en 16.30 uur


Mailen kan natuurlijk altijd!

Volg ons hier:

2018
website door: wemagine