Nu de Indië-herdenking op donderdag 15 augustus voor de deur staat, hebben we twee boeken die over de oorlogservaringen in Nederlands-Indië bij uitgeverij Palmslag verschenen weer landelijk onder de aandacht gebracht: ‘Het ruisen van de tjemara’s’ van Ciska Feekes (1936) en ‘Vlakke meetkunde’ van Ruth Post (1931). Feekes en Post waren tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd in onder andere kamp Banjoebiroe op Java.
Beide vrouwen laten in hun werk zien dat een gedeeld verleden op verschillende manieren kan worden geuit. Ciska Feekes vertelt haar verhaal door de kinderogen van toen en Ruth Post dichtte over haar ervaringen. Inmiddels is ‘Het ruisen van de tjemara’s’ (2010) bijna toe aan een vierde druk. ‘Vlakke meetkunde’ verscheen in juni van dit jaar en viel direct op door de zeer afwijkende titel en de soms confronterende gedichten.
Ondanks de nodige aandacht voor het boek en de dichtbundel, willen beide auteurs dat hun verhaal nog meer mensen bereikt. Vooral jonge mensen, die maar weinig bekend zijn met de geschiedenis van Nederlands-Indië, krijgen door deze twee boeken een duidelijker beeld van het leven tijdens de Japanse bezetting en de Bersiap-periode, direct na de bevrijding.