Het is soms erg moeilijk om een perfect (kerst)cadeautje te vinden. Helemaal wanneer je lootjes trekt en/of je aan een bepaalde prijs wilt houden. We geven je daarom graag wat tips. Vandaag een lijstje met boeken van onder de €20:
- 'Brommers kiek'n' van Marc-Jan Janssen (13,95)
Marc-Jan Janssen tekent over van alles: van kleine schurende wrevels aan de keukentafel tot aan de grote mondiale onderwerpen. Zijn cartoons gaan over vakantie en werk. Over lulligheidjes en eigenaardigheden. Over familie, constructieve gesprekken en brommers kiek’n. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften zoals het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie, maar ook Frietwereld, het vakblad voor professionele frituurders. 'Brommers kiek’n' verzamelt het beste van Marc-Jan Janssens werk, waarvan het meeste nog niet eerder is gepubliceerd. Hij is vooral bekend van opiniesite joop.nl, van BNN/VARA, waarop zijn cartoons regelmatig verschijnen.
- 'Rouwrandjes' van Peter van Duijvenboden (15,95)
De vijftien verhalen in de bundel 'Rouwrandjes' bieden inkijkjes in de levens van anderen. Inkijkjes die verwondering oproepen en tegelijkertijd herkenning bieden. Ze gaan bijvoorbeeld over ouderdom, verval en de dood, maar ook over nood, gekte en ongerijmdheden. Zoals over de tachtigjarige die vanachter het raam verdachte zaken opmerkt in het plantsoen tegenover zijn flat, of over de man die constateert dat zijn vrouw een dramatische verandering doormaakt. Of over de docent die een beginnende collega ziet worstelen met ordeproblemen, of de godvrezende christen die zijn hand overspeelt. Het zijn tragikomische verhalen — soms kort, vaker langer, meestal wat absurd — die als rouwrandjes onder de nagels blijven zitten.
- 'Vers gevangen' van Merel Morre (15,95)
Dat zinnetje van zomaar een voorbijganger, het achtergebleven kledingstuk in de berm, de wankele beweging van een man op skeelers. Flarden van het leven van elke dag, flarden die tot de verbeelding spreken en die onherroepelijk onderdeel zijn van een verhaal. Met haar ogen en oren open dicht Merel Morre de flarden weer heel in 'Vers gevangen'. Een bundel gedichten die het kleine, alledaagse verbeelden en vertellen. Herkenning en vervreemding wisselen elkaar af – alsof je door een stad vol tafereeltjes loopt die stuk voor stuk een beroep doen op je verbeelding. Steeds vormt zich een nieuw beeld, een nieuw, klein verhaal. En soms ontdek je daarin iets groters.
- 'Tijdecho' van Leo A.A. de Jong (17,95)
Had ik maar… Dat zou ik nu anders doen… Zou het werkelijk iets uitmaken als je kennis had van de toekomst? Of is de tijdlijn onontkoombaar? Leo de Jongs verhalenbundel 'Tijdecho' grijpt het fenomeen tijd aan als centraal thema. In deze verzameling korte verhalen wordt er gespeeld met de soms grillige relatie tussen de toekomst en het verleden, die zich uit in herinneringen, dromen of andere mechanismen die je kunnen confronteren met een soort roep van vroeger: een tijdecho, die vaak onverbiddelijk is en tot ver in de toekomst gehoord kan worden. De verhalen hebben een existentialistische inslag, waarbij de vraag ‘hoeveel invloed heb ik nu eigenlijk echt op mijn leven?’ vaak verrassend wordt beantwoord door de spelingen van het lot.
- 'De konijnen kozen het hazenpad' van Frank de Bont (20,00)
Het debuut van Frank de Bont, 'Komt een dokter bij de koe' (2016), leverde hem direct de titel ‘Gronings Schrijftalent 2018’ op; een mooie bekroning voor zijn uit de hand gelopen hobby. Ook in 'De konijnen kozen het hazenpad' combineert hij moeiteloos anekdotes uit zijn privéleven en de praktijk met leuke weetjes over het dierenrijk. Wel eens gehoord van Benjamin de buidelwolf? Of van de larf die in een slak woont? Frank vertelt over een pupje dat tegen zijn broekspijp pieste en hoe hij moest zien te bewijzen dat een malamute een schaap had doodgebeten. Wist u dat het op een gemiddelde koeienvlaai superdruk is? Frank windt zich op over de Oostvaardersplassen, schrijft aandoenlijk over zijn opgroeiende dochter en geniet van de kolibrivlinders in Italië. Einstein zei ooit: ‘Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.’ Dat tekent de schrijfsels van Frank eigenlijk het beste. Op een grappige en informatieve manier maakt hij bruggetjes die er eigenlijk helemaal niet zijn.