Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

De verloren jaren van Martin McGrew

Auteur(s): Chris Huinder Beoordeling:  
bekijk alle (7) reviews

John Derks, 57 jaar, ontvangt uit Australië het nieuws dat zijn moeder is gestorven. Aanvankelijk reageert John onverschillig. Hij heeft zijn moeder nooit gekend, heeft niet eens een foto van haar. Contact met zijn hertrouwde vader heeft hij nauwelijks. Wat kunnen die ouders hem schelen? Hij is immers zonder hen én op eigen kracht de trotse eigenaar van een vertaalbureau geworden.

Het bericht begint toch aan hem te knagen als hij stukje bij beetje meer over zijn moeder te horen krijgt. Na lang aarzelen gaat hij op onderzoek uit, wat resulteert in een wereldwijde zoektocht. Zo ontdekt hij details over de vlucht van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog en diens veel te snelle huwelijk met een bloedmooie Schotse. Hun verblijf in Indonesië, waar John wordt geboren, loopt uit op een drama. Was zijn moeder daar schuldig aan, zoals zijn vader beweert?

De zoektocht roept bij John ook pijnlijke herinneringen op aan het kindertehuis waar hij is opgegroeid en confronteert hem met hartverscheurende vragen. Heeft de mislukte relatie met zijn grote jeugdliefde Petra met zijn verleden te maken? Kan hij ondanks alles nog liefhebben?

Reacties

Karin (niet gecontroleerd)

4

Het boek heeft diepe indruk op me gemaakt. ik was heel benieuwd hoe de schrijver zijn jaren in het kindertehuis Maria Goretti in Tilburg heeft ervaren. De situatie van de schrijver en zijn zus ten tijde van het kindertehuis kende ik. Ik wist dat zij een Schotse moeder hadden met wie zij geen contact hadden en dat hun vader met zijn tweede vrouw en kinderen in België woonde. Het feit dat hun moeder heel vaak hen wilde opzoeken en onverrichter zaken weer weggestuurd is, vind ik ronduit schrijnend.

Jos van Beurden (niet gecontroleerd)

4

Het menselijk tekort. Onze nietigheid, ons onvermogen, ons geklungel en de uitnodiging aan de volgende generatie om daar begrip voor op te brengen, te vergeven, ermee te leren leven. Die uitnodiging staat in De Verloren jaren van Martin McGrew in meerdere passages zo prachtig, pijnlijk en ontroerend beschreven.

Joep Dohmen (niet gecontroleerd)

Een indrukwekkend verhaal met een geweldige uitsmijter; een intensieve zoektocht naar de dramatische gebeurtenissen tijdens de jeugdjaren van de hoofdpersoon.

Saskia Moerbeek (niet gecontroleerd)

Het is een aangrijpend, indringend verhaal. Goed geschreven. En onmiskenbaar met vele autobiografische elementen.

Jan Wijkstra (niet gecontroleerd)

Door het haperende vertellen van gedetailleerder herinneringen uit zijn jeugd kan de lezer heel goed de diepe groeven zien die in de jeugdjaren van de schrijver zijn getrokken. Het is confronterend om zo’n boek te lezen.

Ria Atsma Salij (niet gecontroleerd)

Prachtig. Het roomse leven zo herkenbaar; het leven in een internaat ook weer zo herkenbaar. Een personage in verwarring, hij wil het weten; nee, hij moet het weten. Zo voelbaar geschreven; heel onroerend ook. Het terugblikken naar zijn jeugd vloeit mooi in elkaar over. Ik hou van dit boek en ik ga het vast over een tijdje weer lezen.
En dan het einde dat ik als lezer echt niet verwacht had.
Echt een aanrader. Ik geef het 5 sterren en dat doe ik niet snel. (www.mozarda.nl)

J.J. Groen (NBD) (niet gecontroleerd)

Recensie op www.deboekensalon.nl (NBD/Biblion)

De in Jakarta geboren journalist-onderzoeker Chris Huinder (1950) vertelt in de persoon van John Derks, succesvol eigenaar van een vertaalbureau, hoe een Nederlands kind uit Indonesië in Nederland opgroeit en later zijn afkomst ontrafelt. In een vertelling met flashbacks wordt zijn jeugd en het beeld van zijn nooit gekende Schotse moeder en zijn meermaals gehuwde vader beetje bij beetje opgebouwd. In een 35-tal korte hoofdstukjes beschrijft hij zijn liefdeloze Roomse Jeugd in het Brabant van de jaren zestig, het seminarie, de ontluikende maar mislukkende liefde en zijn onvermogen om zich te hechten aan personen en plaatsen. Het lijkt hem allemaal niet veel te deren.
Via onder andere Schotland en Indonesië raakt ij toch steeds dichter bij zijn ware ‘ik’ en kan hij de pijn en confrontatie maar zeer moeizaam aan. Huinder beschrijft deze zoektocht naar zichzelf in mooie heldere bewoordingen en toegankelijke taal, waardoor het boek zeer lezenswaardig is.

Reactie schrijven

 

€18,95

Levering

Gratis verzending vanaf 17,50 *
Met iDEAL of achteraf betalen **
30 dagen bedenktijd

"De tekst wisselt heden en verleden met elkaar af. De structuur van deze roman is het sterkste punt ervan. Huinder slaagt er goed in belangstelling voor de hoofdfiguu"  Barbarus.org

Productinformatie

Auteur

Chris Huinder

Verschenen

19 november 2016

ISBN

978 94 917 7356 3

Verkoopprijs

18,95 euro

Aantal pagina's

242

Formaat

14x21,5 cm

Afwerking

paperback

Misschien ook leuk om te lezen

Liefde in Lissabon

Chris Huinder

€18,95

Stenen in het hoofd

Chris Huinder

€17,95

Ik zag Menno

Sandra Bernart

€15,00

De geluksverdeling

André Degen

€15,00

* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,00 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen buiten Nederland bedraagt
€ 10,00 per bestelling.
** Voor een betaling via iDEAL worden geen kosten in rekening gebracht. Kiest u tijdens het bestelproces echter voor 'Achteraf betalen' dan worden er € 2,00 aan administratiekosten doorberekend.

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 1 uur geleden
Hoera 'Meandertalen' van Wichard de Krijger is uit! 🌲 Ga snel naar onze website en bestel een exemplaar!… https://t.co/8xq99KVcm6
2 dagen 2 uur geleden
RT : Een tragisch romantisch verhaal dat op de longlist van 's verjaardagswedstrijd met thema 'palmares' bleef… https://t.co/IGDDcCzPy8
4 dagen 19 uur geleden
Op 15 november verschijnt de nieuwe bundel van Tanja Helderman: 'Liefzang', een ode aan de liefde en een lofzang op… https://t.co/YJR0UjP3hA

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine