Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

Leven naar de dood

“In de nacht is alles donker. In de nacht komen alleen leeuwen en beren op je pad. En af en toe een nachtzuster.”

Auteur(s): Rian Krijger Beoordeling:  
bekijk alle (36) reviews

Praten over de dood is nog steeds moeilijk. In een tijd waar maar weinig taboes meer lijken te bestaan, is sterven een onderwerp dat we liever uit de weg gaan. Feit is natuurlijk dat we allemaal een keer doodgaan. Leven naar de dood van Rian Krijger beschrijft de laatste levensfase van verschillende mensen waarbij de schrijfster als nachtzuster in de palliatieve zorg nauw betrokken was.

In Leven naar de dood leest u de verzamelde verhalen van mensen die letterlijk leven naar de dood. Meestal lijden deze mensen aan een ongeneeslijke ziekte. Jonge mensen, oudere mensen. De één heeft kanker, de ander de longziekte COPD. Sommigen weten al heel lang dat ze ziek zijn en niet meer kunnen genezen, anderen hebben de boodschap nog maar net gekregen.

De zorg voor terminale mensen en de palliatieve zorg, die daar een wezenlijk onderdeel van is, is de laatste jaren al veel besproken, maar kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Naast de ervaringen van Rian staan in In Leven naar de dood bijdragen van andere professionals uit de (palliatieve) zorg: Ivan Wolffers (emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur), Rob Bruntink (freelance-journalist met de specialisaties palliatieve zorg en psychiatrie en hoofdredacteur van vakblad Pallium), Heidi Gundel (Overledenenverzorging), Mariska Overman (theologe) en Marinus van den Berg (geestelijk verzorger Antonius IJsselmonde en palliatief centrum Cadenza in Rotterdam).
 

Reacties

Wilma Bakker (niet gecontroleerd)

5

Rian kan je meenemen naar de intiemste laatste momenten van iemands leven zonder afbreuk te doen aan de privacy van haar patiënten. Ze schrijft pakkend en weet altijd een gevoelige snaar te raken. Mensen die Rian aan hun sterfbed hebben, zijn in hun laatste uren in de liefste handen die een mens zich kan wensen. Als iemand dicht bij Florence Nightingale komt, is het Rian!

Anoniem (niet gecontroleerd)

Een mooi ontroernd boek vol prachtige verhalen van de laatste stap in het leven. Aangrijpend geschreven.

Bianca (niet gecontroleerd)

Wauww,..ben benieuwd naar dit boek. Werk zelf al een poosje als "vrijwilligster in een Hospice bij ons in de buurt. Heb al zoveel bijzonder mooie ervaringen gedeelt. D met de "gasten"maar ook met de alle dierbaren om deze Persoon heen. Het "Er Zijn"...dat is waar het omgaat. Dat je de "stervende"symbolisch maar soms ook letterlijk bij de Hand mag pakken om ze dat laatste stukje te mogen begeleiden geeft mij een Enorm Gevoel van Dankbaarheid,.. Denk dat dit boek een mooie aanvulling is voor ons in het Hospice.

martine (niet gecontroleerd)

Pakkend. Taboedoorbrekend. Een boek wat niet mag verdwijnen in een hoekje! Realiteit in liefdevolle aangrijpende situaties. Geschreven in zijn puurste vorm.

Marjan (niet gecontroleerd)

5

Mooie, intense, pakkende verhalen die het leven rondom de dood begrijpend en tastbaar maken! Compliment voor de schrijfster!

Patricia (niet gecontroleerd)

Ik kan niet wachten totdat het boek er is. Aangrijpende verhalen van mensen die stervende zijn. Die vanuit het hart van een verzorgende op geschreven zijn, zonder iemand daarbij te kwetsen. Waanzinnig goed als je zo kan schrijven. Heel veel mensen zouden dingen kunnen leren uit deze verhalen. Luisteren en er voor iemand zijn bijvoorbeeld. Ik hoop zo dat het boek er snel komt, waarschijnlijk zal ik het dan in 1 adem uitlezen.

Sandra (niet gecontroleerd)

Mooie en voor velen herkenbare verhalen. Geschreven vanuit het hart en taboedoorbrekend. Zoiets MOET gewoon gepubliceerd worden!!

jacolien (niet gecontroleerd)

Vanuit een liefdevol hart voor/over de mede mens geschreven boek! Hier kunnen we van leren! Want eens komen wij ook aan de beurt. Dit mag niet verloren gaan!!!!!

Niekie (niet gecontroleerd)

Een mooiere memorie kun je niet krijgen op de manier waarop Rian, respectvol en vol liefde, de laatste levensfase van haar cliënten beschrijft! Open, eerlijk, confronterend. Boeken/verhalen te over, over het leven, niet over het einde van het leven. De verhalen van Rian zullen vele mensen troost en herkenning bieden.

Roslin (niet gecontroleerd)

De dood hoort bij het leven. Ik vind het jammer dat het nog steeds taboe een taboe is. Om het leven te kunnen begrijpen moet je ook het laatste deel serieus nemen. Dit soort boeken kunnen ons inzicht geven. Een belangrijk boek!

Martin Ramondt (niet gecontroleerd)

5

Dit boek moet er komen! Een goed boek, met een onderwerp wat een hoop mensen steun zal geven. Als dit boek er eenmaal is, denk ik dat de schrijfster (Rian)snel een tweede boek zal schrijven.

Jasmijn (niet gecontroleerd)

5

Taboedoorbrekend ! Alleen daarom al moet dit boek uitgegeven worden. Aangrijpende verhalen van mensen in hun allerlaatste levensmomenten, die Rian zo treffend, respectvol en vooral liefdevol heeft weten te verwoorden. Dit boek moet er komen !

Jolanda (niet gecontroleerd)

5

Ik lees al heel lang verhalen van Rian. Verhalen die je raken en waar je alleen maar meer van wilt lezen. Verhalen die mij altijd laten beseffen hoe dierbaar het leven is; vol vreugde, verdriet, liefde, pijn en altijd aangrijpend. Wel is er steeds 1 nadeel, ik heb de verhalen steeds te snel uitgelezen. Ik kijk enorm uit naar haar boek, maar hoop dat het heel dik word!

Simone (niet gecontroleerd)

5

De afgelopen jaren heb ik verschillende, losse verhalen van Rian gelezen, altijd even mooi, respectvol, met veel liefde en zorg geschreven. Ze geven een prachtig beeld van de laatste fase van het menselijk leven, nooit hetzelfde maar steeds toch wel die rode draad van onzekerheid van de stervende erin. Prachtig om te lezen hoe Rian vanuit haar functie de client begeleidt maar niet alleen de client, ook de naasten.
Als je dit zo reëel en puur op papier kan overbrengen dan verdient dit boek het gewoon om uitgegeven te worden en vervolgens een plaatsje in de boekhandel en in online boekwinkels..
Ik denk dat heel veel mensen hier iets aan kunnen hebben!
Ik kan in ieder geval niet wachten tot het op de plank ligt!

Tonny (niet gecontroleerd)

Wat ben ik benieuwd naar dit boek. Heb reeds verschillende verhalen van Rian gelezen. Mede door deze verhalen heb ik het ik het overlijdens proces van mijn vader beter kunnen plaatsen. Begrepen dat iedereen er anders mee omgaat en het anders beleefd. Erg benieuwd naar de andere verhalen. Het is tenslotte een onderdeel van ons leven, waar wij mee moeten omgaan.

Moniek (niet gecontroleerd)

5

Ook ik heb al verschillende verhalen van Rian gelezen en sluit me aan bij de vorige reacties. Verschillende verhalen hebben me tot tranen toe geroerd. Je hoeft de auteur niet te kennen om je toch een duidelijk beeld te kunnen vormen van de mens achter de auteur. De warmte en het respect voor de mensen die zij begeleid maken dat haar verhalen gaan leven als je ze leest. Ik ben er zeker van dat de door haar beschreven ervaringen een bron van steun en hulp zullen zijn voor mensen die stervende zijn of de mensen daar omheen.
Wat een rust moet dat geven aks je weet dat je niet de enige bent die "jouw" angsten of problemen hebt.

Saskia Tissink (niet gecontroleerd)

Bij de eerste regels pakte rian mijn aandacht met haar verhalen,ik ben zelf werkzaam in de palliatieve zorg en vond zoveel herkenning.. Met een lach en een traan zag ik Rian door de verhalen gaan die ikzelf soms tegenkom. Zo fijn om deze verhalen te lezen, het sleept je mee naar een voor vele onbekende wereld, de wereld van een nachtzuster, stil door de nacht maar met zoveel betekenis en bijna niemand staat erbij stil maar zo belangrijk wat een nachtzuster kan en mag doen..met een gebaar, stilte of een gesproken woord..gewoon daar zijn waar ze nodig is..zuster wordt je niet in opleiding, zuster ben je bij hart..en dat is iets waarover meer bekend mag worden. Zeker in deze barre tijden in de zorg met al zijn bezuinigingen..de echte zusters verdienen dit boek, en voor familie geeft het een stukje openheid hoe een laatste stukje reis kan zijn.. Ik zie er enorm naar uit dat dit boek er komt..

Wil Alkemade (niet gecontroleerd)

5

Een boek met bijzondere waargebeurde verslagen van gesprekken met mensen in hun laatste levensfase. Dit alles opgetekend op een gevoelige respectvolle manier.
Door middel van dit boek kijkt je haast "over de schouder" van Rian mee als zij de mensen verzorgt in de duisternis van de nacht wanneer uit de schaduwen de angsten en zorgen tevoorschijn komen.
Gelukkig is er dan die lieve begripvolle nachtzuster waar ze hun gevoelens kunnen delen.
Waardevol boek dat zeker moet komen

Anne v Mil (niet gecontroleerd)

5

Ik ben heel erg ontroerd door de manier waarop dit boek tot stand is gekomen.
Met liefdevolle ogen en een ruim hart is dit boek gemaakt.
Met zorg en respect naar degene die in de laatste levensfase zit en de dierbare hier om heen.
Wij kunnen zo mee kijken wat er gebeurt en hier van leren zo dat wij op onze beurt ook beter met deze situatie om zouden kunnen gaan als deze zich aan dient.
zo'n boek is een waardevolle aanvulling van ieder die in de zorg werkt maar ook voor iedereen, eens krijgen we allemaal te maken met de dood.

Everdina (niet gecontroleerd)

Taboedoorbrekend..liefdevol..intens ..als je zo ksn schrijven ben je meer dan n nachtzuster die schrijft!!

Linda Luijbregts (niet gecontroleerd)

Een heel mooi, maar vooral ook interessant boek. Ik hoop dat het snel uitgegeven word zodat ik het helemaal kan lezen.

Ellis (niet gecontroleerd)

5

Heel benieuwd naar deze verhalenbundel. Heb al enkele losse verhalen mogen lezen, maar kan niet wachten tot ik het boek zélf in handen heb!

Kees (niet gecontroleerd)

4

Een onderwerp dat wij als mensen steeds voor ons uit schuiven totdat we ermee geconfronteerd worden!
Rian wordt ermee geconfronteerd door haar werk en kan dit op een goede manier overbrengen op een ander.
Waardoor de dood meer bespreekbaar wordt!

Miriam (niet gecontroleerd)

5

Ja, wat kan ik nog toevoegen aan al deze lieve, oprechte reacties??
Ook ik heb verschillende verhalen van Rian mogen lezen, en dan liepen de tranen over mijn wangen. Zo pakkend, gevoelig, ontroerend, liefdevol en met enorm veel respect voor de cliënt, maar ook voor de nabestaanden beschrijft Rian de laatste dagen en uren van haar cliënt. Dit geeft de lezer het gevoel hoe fijn het moet zijn zo'n lieve, troostende en begripvolle nachtzuster naast je te hebben in de donkere, sombere, maar ook beangstigende nacht.
Een taboe-doorbrekend boek dat uit gegeven MOET worden!

Joop van Houdt (niet gecontroleerd)

5

Ik ken Rian al heel wat jaren en heb in die tussentijd al wat losse verhalen van haar gelezen.
Het bijzondere aan haar schrijven is dat zij schrijft zoals ze is.
Warm, betrokken, vol gevoel en respect voor de mens waarover ze schrijft.
Door deze verhalen krijg je een goed beeld van de verscheidenheid van mensen in hun laatste levensfase.
Een boek zonder opsmuk of vals sentiment, kortom een boek wat uitgegeven moet worden en gedeeld.
Ik kan in ieder geval niet wachten tot het er is en met mij velen anderen.

Rien de Bruijne - Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland (niet gecontroleerd)

Geruime tijd volg ik (de verhalen van) Rian. Mijn eerste contacten met haar stammen uit de tijd dat zij bij onze uitvaartonderneming als overledenenverzorgster actief geweest is. De warme, betrokken en zorgzame manier waarop zij dit deed is ook de wijze waarop zij nu in de palliatieve zorg actief is. In "Leven naar de dood" schrijft zij haar ervaringen met- en gevoelens over de mens waarvoor zij mag zorgen in de laatste periode van hun leven. Zij kan dit als geen ander: Als je haar verhalen leest krijg je welhaast het idee dat je erbij bent en dat je betrokken wordt in dat proces.
Deze bundel zou bij iedere zorgverlener (palliatieve zorgverleners, uitvaartverzorgers, artsen en verpleegkundigen) in de kast moeten staan en gelezen moeten worden. Maar ook voor diegenen, die 'Leven naar de dood' zal deze bundel zeer herkenbare verhalen bevatten, waaruit zij wellicht moed en kracht kunnen putten en weten dat zij niet alleen staan in hun verdriet en moeite.
Ik kijk uit naar het moment waarop ik dit prachtige en waardevolle werk kan kopen, in de hand nemen en lezen.
Maar dat niet alleen: Als uitvaartondernemer zal ik de bundel ook gaan uitdelen aan diegenen, waarvan ik acht dat zij bij deze verhalen baat kunnen hebben.
Ik mag hopen dat er een ruime 'eerste druk' geproduceerd gaat worden want ik heb toegezegd om voorlopig 100 boeken af te nemen en ik neem aan dat elk van de 200 aandeelhouders ook minimaal 1 boek zal afnemen. Een aanbeveling voor de uitgever: Sla uw (Palm)slag!!

Paola Alkemade (niet gecontroleerd)

5

Ik ben 19 jaar en heb het genoegen gehad om met Rian een keer mee te rijden tijdens een deel van haar dienst.
Toen heb ik met eigen ogen gezien hoe zij met haar patiënten optrok.
De stukken die straks in haar boek komen zijn helemaal Rian.
Ik kan mij levendig voorstellen dat mensen in hun laatste levensfase juist Rian uitkiezen om mee te praten want ze is zorgzaam, veilig en heel toegankelijk .
Die laatste periode wordt niet vaak over gepraat. Waarom??? Angst, schroom??? Wie zal het zeggen.
Ik denk dat het boek van Rian veel taboes doorbreekt.
Ik zal het ook aan iedereen en zeker de mensen die in de verpleging zitten aanraden

Anoniem (niet gecontroleerd)

Een boek geschreven uit ervaring. Door iemand die het voorrecht heeft Hoe moeilijk dat soms ook is om bij een zeer emotioneel proces aanwezig te zijn en dit te mogen begeleiden.
De stukken die ik heb gelezen maken me nieuwsgierig naar de rest!

Ans (niet gecontroleerd)

Rian is mijn collega.
Ze verzorgt 'haar mensen' zoals ze haar boek heeft geschreven.....respectvol, warm, liefdevol en puur.
Haar boek zou goed lesmateriaal zijn voor alle hulpverleners die te maken krijgen met palliatieve zorg.

Het boek MOET er komen, dat heeft ze verdiend!!

Mariska (niet gecontroleerd)

Uit het leven gegrepen en met bezieling beleefd. De keerzijde vanuit een ander perspectief, ontroerend en herkenbaar.

Monique Wijgerse (niet gecontroleerd)

Na een aantal verhalen van Rian gelezen te hebben, werd ik meteen geraakt. Zij schrijft met respect en bezieling, zowel voor degene waar zij liefdevol zorgt als de nabestaanden. Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen zijn die hier herkenbaarheid en troost in vinden!!

Marian (niet gecontroleerd)

Zo bijzonder om verhalen te lezen waarin ik herken dat ik niet de enige ben die bang is, verdrietig kan zijn, boos wordt, geen begrip heeft als het om zaken rondom de dood gaat.
De manier waarop Rian schrijft haalt de scherpe randjes van mijn angst, verdriet en boosheid weg!
Laat dat boek er alstublieft komen!

Ilona (niet gecontroleerd)

5

Rian is een mens met een hart van goud. Ze staat altijd voor iedereen klaar, zowel overdag als in de nachtelijke uren.
Nu heeft ze eindelijk haar "nachtelijke avonturen" aan het papier toe vertrouwt. Hoe Rian schrijft, daar krijg je kippenvel van. Zo mooi en ontroerend. Met een lach en een traan lees ik haar verhalen altijd. Sommige verhalen zijn herkenbaar en zo mooi.
Dit boek moet er gewoon komen!

Elvira (niet gecontroleerd)

Rian heeft een hele prettige manier van vertellen, de stukjes die ik tot nu toe heb gelezen van haar waren leuk, boeiend en vaak ontroerend. Rian zou ook een prima columniste kunnen zijn/worden omdat haar stukjes zo herkenbaar en uit het leven gegrepen zijn. Zo ook dit boek...het is een must voor iedereen die met de dood te maken heeft of krijgt...voor iedereen dus...

Sandrine (niet gecontroleerd)

Prachtige verhalen, op een respectvolle en pakkende manier geschreven. De pure passie voor de verpleging springt eruit en de verhalen zijn stuk voor stuk indrukwekkend en komen echt bij je binnen. Ze laten je even weer stil staan bij hoe bijzonder het leven is en hoe hard maar ook mooi de dood kan zijn. Dit boek MOET er komen, ik kan niet wachten tot ik het kan kopen!

Jeanette (niet gecontroleerd)

Rian, een vrouw met een meer dan groot hart. Fantastisch dat zij haar eigen ervaringen met ons wil delen in haar boek. Waar het licht bijna dooft is Rian er met haar licht. Je zou wensen haar aan je sterfbed te hebben. Heel bijzonder mens, ze geeft de dood een lichter randje.
Ben heel benieuwd naar haar boek.

Reactie schrijven

 

€12,50

Levering

Gratis verzending vanaf 17,50 *
Met iDEAL of achteraf betalen **
30 dagen bedenktijd

"De verdienste van dit boek is dat het in de meeste verhalen het gewone, natuurlijke sterven beschrijft. Er is rust, er is een liefdevolle verzorging, er is gelegenheid voor een goed afscheid. Dat dat niets afdoet aan de triestheid van het sterven staat buiten kijf. Maar het maakt tevens duidelijk dat sterven ‘te doen’ is, ook zonder kunstmatig ingrijpen. En die boodschap sneeuwt maar al te makkelijk onder in het spreken en denken over het sterven."  Rob Bruntink

Productinformatie

Auteur

Rian Krijger

Verschenen

11 oktober 2014

ISBN

978-94-917-7321-1

Verkoopprijs

12,50 euro

Aantal pagina's

70

Formaat

14 x 21,50 cm (staand)

Afwerking

paperback

Misschien ook leuk om te lezen

Van psychiatrie naar verlichting

Annerieke van Wijhe

€17,95

De mens achter de voeten

Jeannette van den Brink

€15,00

Het bekende weg

Merel Morre

€15,00

Of weet je alles al

Hetty ten Holt

€21,95

* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,00 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen buiten Nederland bedraagt
€ 10,00 per bestelling.
** Voor een betaling via iDEAL worden geen kosten in rekening gebracht. Kiest u tijdens het bestelproces echter voor 'Achteraf betalen' dan worden er € 2,00 aan administratiekosten doorberekend.

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 1 uur geleden
Hoera 'Meandertalen' van Wichard de Krijger is uit! 🌲 Ga snel naar onze website en bestel een exemplaar!… https://t.co/8xq99KVcm6
2 dagen 2 uur geleden
RT : Een tragisch romantisch verhaal dat op de longlist van 's verjaardagswedstrijd met thema 'palmares' bleef… https://t.co/IGDDcCzPy8
4 dagen 19 uur geleden
Op 15 november verschijnt de nieuwe bundel van Tanja Helderman: 'Liefzang', een ode aan de liefde en een lofzang op… https://t.co/YJR0UjP3hA

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine