Uitgeverij Palmslag richt zich met veel enthousiasme en ambitie op literatuur, poëzie, populaire fictie en non-fictie.

De wimpers van Franco

Auteur(s): Chris Huinder Beoordeling:  
bekijk alle (3) reviews

Onderuitgezakt voor de tv pijnigt de werkloze Menno zijn hersens over de vraag wat zijn bijdrage aan de menselijke evolutie is. Wraak is het eerste waaraan directiesecretaresse Cathérine denkt als haar collectie Afrikaanse kunst voor een habbekrats is verkocht. Maar al te graag wil rechter Irene twee rijkeluiszoontjes veroordelen. Maakt ze zich schuldig aan klassenjustitie? En wat doet pensionado Elian als hij tabak krijgt van een kreupele Amerikaanse met wie hij aan de zwier is geraakt.

In twaalf verhalen schildert de auteur mensen uit zijn omgeving. Ze staan voor keuzes die ze liever niet maken, maar zitten die al niet ingebakken in hun DNA? Je wordt er als lezer vrolijk van. Want is het leed van anderen voor velen van ons niet een bron van genoegen?

Reacties

Mieke Kluiver (niet gecontroleerd)

3

Ik mocht 'De wimpers van Franco' alvast lezen! De bundel voert de lezer door tal van situaties en thema’s die wij herkennen: wraak, jaloezie, bedrog, oplichting, dronkenschap, ambitie, politieke blabla, frustratie. De schrijver is van veel markten thuis, zeer onderhoudend en hij gebruikt mooie beelden. Al vind ik persoonlijk een enkeling tenenkrommend of vergezocht. Wat ik bijzonder vind aan de boeken van Huinder is, dat ze een geheel eigen signatuur hebben. Zoals ik blij ben als ik bij een schilderij de maker herken, zo is ook dit boek weer een echte Huinder.
En wat is dan een echte Huinder? Vlotte penseelvoering, veel gebruik van zwart, weinig tot geen lichtpuntjes, veel kennis van kunst en maatschappelijke thema’s, veel verhalen over pittige dames die van wanten lijken te weten en over mannen die dat wat minder lijken te kunnen en uiteindelijk toch ook hun eigen onvervreemdbare, soms beestachtige gang gaan. Naast zijn schrijfvaardigheid valt me op dat meer dan de helft van de verhalen over wraak gaat. Voor mijn tere ziel is dat soms wat veel. De titel had me moeten waarschuwen: dit zijn ‘de wimpers van Franco’. ‘De wereld van Franco’ zou ik ook een goede benaming hebben gevonden. Een wereld, waar iedereen de kluit bedondert maar... hier zegeviert Huinder: boontje komt om zijn loontje. De wraak is altijd zoet bij Huinder.

Jan Wijkstra (niet gecontroleerd)

DNA of keuzevrijheid

Als opwarmer heb ik het vorige boek 'Stenen in het hoofd’ nog een keer gelezen. Ik herinnerde me sommige fragmenten of alinea’s vrijwel naadloos precies. De sterke beeldende penvoering wint volgens mij nog steeds aan kracht. Want ook nu weer is het een verzameling mooie, uiteenlopende verhalen met zoals te doen gebruikelijk, vrijwel altijd een verrassend slot. Het meest spannend vind ik zelf wanneer een combinatie van privé en politiek wordt gevonden, zoals in 'de last van Shankar’. Ambtelijke haarkloverijen, frisse idealisten en een stukje DNA worden in een stijlvolle cadens beschreven. Teder wanneer ik iets meen te herkennen uit een beschrijving van een stukje stad, of een voorval uit de geschiedenis. De verbeelding voegt er steevast iets aan toe. Mooi ook de uitwerking van 'woede’, de emotie waar mensen volgens mij het meest mee kampen. Je hoofd stoten tijdens je levenspad, en wat doet dat met je. Toch zou ik Chris willen uitdagen. Is het nou DNA of ook keuzevrijheid? Ik zie aanknopingspunten voor het laatste, alhoewel er ook zeker een lans te breken valt voor gedetermineerdheid in de verhalen. Kortom boeiende lectuur, mooi om alweer vooruit te kijken naar het volgende boek. Of het nu binnen 'woede’ is of een van de andere emoties, de visie van de schrijver daarop boeit me zeer.

Jos van Beurden (niet gecontroleerd)

4

Jos van Beurden, april 2017
DE WIMPERS VAN FRANCO

In de twaalf verhalen in deze bundel gaat het niet over presidenten of koningsdochters, over statelozen of straatarmen, maar over gewone mensen. Hen zet Huinder in het volle licht. De auteur is benieuwd naar hun verborgen motieven.
Wat drijft hen werkelijk? Waarom doen ze het een, en laten ze het ander? Hoe vrij zijn zij in hun keuzes? Of liggen hun gedragingen vast in hun DNA? Het zijn vragen waarmee de auteur ook de lezer verleidt antwoorden te zoeken.
Een jonge journaliste raakt verknoopt in loyaliteitsgevoelens als ze op het punt staat door te breken met een kritische reportage over het beleid voor de gezondheidszorg van haar ex-vriendin. Een pensionado ontmoet een leuke dame, biedt zich aan als haar gids, maar hoe neemt hij afscheid van haar als ze hem toch niet bevalt? Een ervaren verpleegster moet in het reine komen met haar professionaliteit en haar gevoelen voor een mannelijke patiënt. Over liefde, ruggengraat en kronkelen van de pijn. Over wraakgevoelens en weerloosheid.

DE WIMPERS VAN FRANCO: vaardig en vlot gecomponeerd met rake, kleurrijke karakteriseringen, geschreven met humor en compassie. En met oog voor het menselijke tekort.

Reactie schrijven

 

€17,95

Levering

Gratis verzending vanaf 17,50 *
Met iDEAL of achteraf betalen **
30 dagen bedenktijd

"Een indrukwekkend verhaal met een geweldige uitsmijter; een intensieve zoektocht naar de dramatische gebeurtenissen tijdens de jeugdjaren van de hoofdpersoon."  - Joep Dohmen (filosoof, publicist en hoogleraar ethiek) over De verloren jaren van Martin McGrew

Productinformatie

Auteur

Chris Huinder

Verschenen

1 april 2017

ISBN

978 94 917 7360 0

Verkoopprijs

17,95 euro

Aantal pagina's

160

Formaat

14x21,5 cm

Afwerking

Paperback

Misschien ook leuk om te lezen

Liefde in Lissabon

Chris Huinder

€18,95

Stenen in het hoofd

Chris Huinder

€17,95

Terug naar vandaag

Marko Poucki

€12,50

* Bestellingen vanaf € 17,50 worden gratis verzonden. Over bestellingen onder de € 17,50 worden € 2,00 verzendkosten gerekend. Verzenden naar landen buiten Nederland bedraagt
€ 10,00 per bestelling.
** Voor een betaling via iDEAL worden geen kosten in rekening gebracht. Kiest u tijdens het bestelproces echter voor 'Achteraf betalen' dan worden er € 2,00 aan administratiekosten doorberekend.

Betaalmogelijkheden

iDeal Overboeking

Twitter feed

2 dagen 2 uur geleden
Hoera 'Meandertalen' van Wichard de Krijger is uit! 🌲 Ga snel naar onze website en bestel een exemplaar!… https://t.co/8xq99KVcm6
2 dagen 2 uur geleden
RT : Een tragisch romantisch verhaal dat op de longlist van 's verjaardagswedstrijd met thema 'palmares' bleef… https://t.co/IGDDcCzPy8
4 dagen 20 uur geleden
Op 15 november verschijnt de nieuwe bundel van Tanja Helderman: 'Liefzang', een ode aan de liefde en een lofzang op… https://t.co/YJR0UjP3hA

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws over Palmslag.

Maandelijks verloten we een boek onder nieuwe abonnees!

Palmslag

Stay informed on our latest news!

Contact

Bellen:
050 851 80 41
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Mailen kan natuurlijk altijd:

Volg ons hier:

2021
website door: wemagine